Struggle of life

Hoe ik op zoek ging naar een nieuwe job

Het passeerde hier intussen al een paar keer. Vanaf 5 augustus start ik op een nieuwe job. Aan die nieuwe job ging een behoorlijk traject vooraf. Niet dat ik op zoveel plaatsen solliciteerde, integendeel. Maar ik pakte het wel anders dan vroeger. Meer doordacht, selectiever en dus ook kritischer.

Waar begon het? Eigenlijk startte het al 3,5 jaar geleden. Laat duidelijk zijn dat ik toen niet wegwilde op m’n huidige job. Het was vooral de denkoefening die toen startte. Ik zat met die platte batterij en kreeg van de psycholoog de opdracht om eens na te denken over m’n toekomst. En dus ook waar ik op jobvlak naartoe wilde. Het zette me aan het denken, ik ging met wat mensen praten en ik begon een lijstje aan te leggen van dingen die mijn toekomstige job zeker moest hebben.

Wat stond er op mijn lijstje? Vanalles eigenlijk. Zowel must-have’s als nice-to-have’s. Wat voorbeelden: graag werken in een team (dus minstens nog 1 communicatiecollega, ik werkte de afgelopen 10 jaar alleen), ik wilde (na 10 jaar werken als bachelor) graag m’n masterdiploma nog verzilveren, sowieso moest er een luik copywriting inzitten omdat dat toch m’n sterkste punt is qua ervaring en expertise (eenvoudige, begrijpbare, toegankelijke teksten), als het even kan graag ook een luik sociale media (omdat me dat mateloos interesseert), ofwel goed bereikbaar met de trein ofwel een stuk dichter bij huis, meer 9-to-5 (occasioneel weekend- of avondwerk mag, maar niet meer op regelmatige basis) … Aan dat lijstje bouwde ik dus de afgelopen 3,5 jaar. Nog niet echt wetende wanneer ik precies op zoek ging naar een andere job. Maar wel voorbereid op dat moment.

Vorige zomer. Bijna een jaar geleden deden zich plots twee kansen voor die ik niet mocht missen. Redelijk ongepland. Ik botste eerst op een vacature die gewoon een mooie kans was. En ik wat later werd opgebeld door een ander bedrijf om toch eens te praten over een jobaanbod. Twee keer werd ik tweede. Op het moment zelf lichtelijk teleurgesteld maar achteraf bekeken ben ik niet kwaad. Mijn werk op m’n huidige job was nog niet afgerond. En qua invulling is m’n nieuwe job misschien toch wel meer op m’n lijf geschreven. Dat selectieve en kritische weet je wel.

Najaar 2018. Eind vorig jaar gaf ik tijdens een functioneringsgesprek aan dat ik wel stilaan wilde uitkijken naar iets anders. Niet om meteen weg te zijn maar wel om op m’n gemak alles te kunnen aftasten en te zoeken naar iets wat me echt zou liggen. Ik ging ooit al eens weg voor een job die niet helemaal m’n dada was. Die fout wilde ik geen tweede keer maken. Maar het najaar was zo druk dat er van solliciteren toen eigenlijk nog niet veel in huis kwam. Pas in de kerstvakantie botste ik op een eerste job die misschien wel m’n ding kon zijn. Ik mocht in januari op gesprek maar uiteindelijk haalde ik het niet. Spijtig want veel dichter bij huis was moeilijk geweest, ook niet spijtig want ik ging alleen moeten werken.

Voorjaar 2019. Het bleef lang stil op vacaturevlak. De VDAB-website was wekelijks mijn vaste afspraak en ik volgde wat specifieke kanalen voor communicatiejobs. Een paar maanden lang zat er echt niks tussen wat me boeide. Tot er plots eind maart in korte tijd 4 jobs opdoken waar ik wel wat in zag. Waarvan 2 van de 4 echt wel helemaal mijn dada waren (voor allebei werd ik uiteindelijk uitgenodigd). De 2 andere jobs waren jobs die me wel interesseerden maar waar ik wel nog eens wilde over praten (maar waar ik nooit voor werd uitgenodigd).

En toen ging alles plots snel. Mijn laatste sollicitatiebrief (ook wel mijn meest favoriete) verstuurde ik op 1 april. De week daarna kreeg ik al telefoon en ging ik al op gesprek. De dinsdag nadien wist ik al dat ik de job had. In 16 dagen tijd van sollicitatie naar job. Ik zat effe op een rollercoaster en moest gewoon mee. Vooral omdat het ook voor en tijdens Joepie 28 was. Voor een controlefreak als mezelf was dat weer een mooi lesje ‘leren loslaten’.

En dus begin ik volgende week aan m’n laatste 3 werkdagen bij KSA. Daarna neem ik 5 weken verlof en op 5 augustus start ik in het Mediateam van Infrabel. Ik voel dat alles mooi afgerond is en dat ik klaar ben om ergens anders te starten. Laat maar komen.

Hoe pakte jij jouw jobzoektocht aan?

Getagd ,

11 gedachten over “Hoe ik op zoek ging naar een nieuwe job

  1. Goed aangepakt en fijn om te lezen dat je een job hebt gevonden die echt echt echt is wat je graag wilt doen! Toen ik begin vorig jaar wegging bij mijn werkgever had ik nog geen zicht op iets anders maar ik MOEST weg omdat het anders niet goed zou gekomen zijn met mij. Ben toen in een winkel gaan werken om ondertussen te kunnen verder zoeken. Ik wist totaaaaaal niet wat ik wou maar ik had wel van mijn loopbaancoach geleerd om te letten op de dingen die ik belangrijk vind maar ook dat niet per se alles in die ene job moet zitten. Dat ik ook mijn hobby’s in rekening moet brengen. Ik heb toen gesolliciteerd bij de VDAB gewoon omdat de vacature me leuk leek én ik het belangrijkste voor mij (contact met mensen én collega’s) in die vacature terug vond et voila, nu werk ik daar een jaar en ik ben daar super gelukkig!

  2. Goed gedaan! Ik ben vijf jaar geleden van werk veranderd en toen was ik bijna wanhopig geworden. De crisis woedde nog volop en er waren niet zoveel leuke vacatures. Toch bleef ik selectief, ik nam rustig mijn tijd en stelde me alleen kandidaat voor jobs die ook effectief een verbetering zouden zijn. Uiteindelijk heb ik een felbegeerde plek in mijn eigen stad kunnen binnenhalen, het werk waar ik tijdens mijn studies van droomde. Ondanks het feit dat het hier ook niet bepaald alle dagen zonneschijn is, ben ik nog altijd blij dat ik de stap gezet heb. Ik wens je alvast veel succes in je nieuwe job!

  3. Heel goed aangepakt! Zelf veranderde ik onlangs ook van werk, deels omdat de omstandigheden op het vorige werk er mee voor zorgden dat ik een tijdje thuis zat met een platte batterij. Ik heb toen heel goed nagedacht over wat ik wou en niet wou en op basis daarvan beginnen solliciteren. Is het nu mijn droomjob? Neen, dat weet ik na er iets meer dan drie maanden te werken wel 🙂 Maar het is wel wat ik op dit moment nodig heb. En dat is ook heel wat waard. Ik wens je alvast tonnen succes in de nieuwe job!

  4. Ik wens je ongelofelijk veel succes! Het voelt alsof alle stukjes op hun plaats vallen, en ik hoop dat je in een tof team terecht zal komen, waar je een goeie balans kan vinden, zodat je nooit nog een platte batterij moet hebben :-).
    Bij mij ging het ook allemaal heel snel en onverwacht, maar ‘onze sector’ is niet zo groot natuurlijk. Ik heb wel even getwijfeld of ik hetzelfde wou blijven doen, maar ik had nog geen lijstjes met mogelijke toekomstplannen, dus verder doen met waar ik goed in ben (of wat ik gewoon ben) leek me de beste keuze!

    1. Dank je wel! Het was voor mij ook wel aanpassen hoor. Vroeger heel schools, ondertussen toch wel wat meer ervaring. Dus dat vraagt ook een andere aanpak.

  5. Ik ben hier via Irene! Heel interessant om te lezen dit, want het is heel erg herkenbaar voor me! Ook ik wist al langere tijd dat ik verder wilde gaan kijken. Begin dit jaar kwam er toevallig wat op mijn pad, toen werd ik tweede. Vanaf dat moment heb ik mijn ogen goed open gehouden en nu heb ik dan een baan gevonden die mij erg leuk lijkt! Ik ga ook vanaf 5 augustus van start. Succes met je nieuwe baan!

Geef een reactie