Boekenwurm

Gelezen: Ik tegen de rest – Nasrien Cnops

Onlangs dook ik eens in de outletboeken van Lannoo. Ik tikte er wel een paar interessante boeken op de kop voor een prijsje. Een paar dagen later vielen ze in de brievenbus. Ben X liet ik hier al eens passeren dus werd het tijd voor een volgend boek van datzelfde stapeltje.

IMG_7033

Auteur: Nasrien Cnops
Uitgeverij: Lannoo

Ik was grote fan van Nasrien Cnops op MNM. Haar enthousiasme werkte aanstekelijk, haar ongedwongenheid maakte radio weer net iets beter. Ik vond het dan ook grote zonde toen ze verdween van de radio. Weer een talent weg uit de media. Het bleef lange tijd stil rond haar. Pas een hele tijd later dook ze weer op en sprak ze over haar depressie. Toen ik het boek bij Lannoo zag passeren tegen een prijsje wilde ik haar verhaal dan ook gewoon lezen. Ik had nog niet eerder vernomen dat ze een boek geschreven had dus het was een leuk ontdekking.

Het boek bestaat uit twee delen. In een eerste deel vertelt Nasrien haar eigen verhaal. Hoe ze ontslagen werd zonder dat ze wist waarom, hoe er een tijd later ook een breuk in haar relatie kwam en dat allemaal serieuze sporen naliet. Hoe ze in haar bed kroop zonder zin om er weer uit te komen. Hoe ze even geen toekomstperspectief meer had. Maar hoe ze dan toch stilaan uit die diepe put kroop. Het was een zware strijd die ze moest leveren maar ze deed het. Stilaan komt ze weer op haar pootjes terecht, ook al zal ze haar leven lang moeten oppassen. Maar ze heeft ankerpunten uitgezet waar ze zich kan aan vasthouden.

Best een aangrijpend verhaal. Je ziet hier en daar al eens verhalen opduiken over depressie. Gelukkig kwam ik er zelf nog nooit echt mee in aanraking. Dus dan is zo’n getuigenis lezen best wel een openbaring. Zo diep zitten dat je eigenlijk geen uitweg meer ziet, dat je geen enkel kleine gelukje nog ontdekt in het leven. Het moet echt vreselijk zijn. Ontzettend dapper dat ze haar verhaal zo zwart op wit durft neer te schrijven.

Het tweede deel van het boek zijn gesprekken die Nasrien had met verschillende mensen. Met Maggy De Block over de terugbetaling van psychologische hulp, met haar mama over hoe die zich voelde, met haar psychologe over haar traject, met haar lief dat haar pad kruiste als ze nog in haar depressie zat … Boeiende gesprekken die het verhaal nog meer stofferen. Ook al is het al bij al maar een dun boekje. Toch ben ik blij dat ik het gelezen heb. Ik wens Nasrien nog een ongelooflijk mooie toekomst toe. Want ze verdient het.

Je vindt het boek op Bol.com. Voor de paperback betaal je 17,99 euro.

Getagd , , , ,

Geef een reactie