Struggle of life

Start 2 Run #33, geluk en frustratie

Hoera! Hoera! Hoera! Want ik heb daarnet de allerlaatste les van het eerste Start 2 Run-schema afgewerkt. 32 min lopen zonder wandelen. In mijn geval goed voor zo’n 4,4 km. Ik heb dus nog wel een weg af te leggen tot die 5 km. Maar het schema heb ik in elk geval eindelijk kunnen afwerken.

IMG_7255

En dus ben ik best wel trots op mezelf. Het kostte me wat doorzettingsvermogen om te geraken waar ik nu sta. Het was met vallen en opstaan en regelmatig lessen hernemen om te kunnen volhouden. Het verleden leerde me dat dat de beste tactiek is om het einde te halen. Kwestie van een beetje m’n verstand te gebruiken. Het verstand komt met de jaren zeggen, je ziet nu wel. En dus duurt mijn traject dat wel net iets langer dan 10 weken maar dat is bijzaak. De eindstreep is bereikt.

Maar toch kostte het me ook ontzettend veel frustratie. Het lijkt wel alsof iedereen rondom mij een supergetalenteerde loper is. Ik zit te zwoegen om 30min en 5 km te halen. Dat kost me weken en maanden werk. Anderen lopen vlotjes, zonder al te veel voorbereiding, die 5 km. Of nog anderen zie ik in een half jaar opbouwen van 5 à 10 km naar halve en hele marathons. Meestal dan nog in toptijden. En het kneusje hier kan niet eens 5 km in 30min lopen. Dat demotiveert al eens ja. En Strava en andere loopapps zijn ook niet altijd meteen een hulp: “Dat kostte meer moeite dan normaal Katrien!”. So?

Ik trek me op aan het feit dat mijn ’tijden’ (voor zoveel die waard zijn) elk jaar wel beter en beter worden. Waar ik vorig jaar nog liep aan 7’30” à 7’40” de kilometer in die 30min, loop ik intussen aan 7’10” à 7’15” de kilometer. Toch een klein beetje een opsteker. De conditie zal dan toch niet onderaan het hoekje van de diepvries opgeborgen gelegen hebben.

Ik ben er nog niet helemaal uit wat ik de komende weken zal lopen. Ofwel loop ik een paar vrije trainingen om die 30-32min te bestendigen en ik bouw tussendoor eens een training van 5km in ipv op tijd te lopen. Ofwel ga ik naar een volgend Start 2 Run-schema om die 5km te bestendigen en hopelijk wat sneller te lopen. Daar moet ik nog eens over nadenken. Afhankelijk van hoe hard ik wil afzien op de looptrainingen ;).

Hoe staat het met jouw sportieve prestaties?

Getagd , , , , ,

6 gedachten over “Start 2 Run #33, geluk en frustratie

  1. Knap gedaan hoor! En trek je niet te veel aan van andere lopers. Ik heb zelf wat hetzelfde gevoel. Ik kan 5km lopen maar bijlange niet op 30 minuten 🙂 Hier is het eerder 40 en vaak zelfs al eens 45 minuten. Zelf ben ik nu het schema opbouwen naar 10km aan het volgen en de ene les gaat het vlot terwijl het de andere voor geen meter vooruit gaat. Ik weet nu ook al dat ik die 10km niet ga kunnen lopen op een uur tijd. Maar belangrijker is dat ik ze kan lopen. Al zou het wel eens fijn zijn mocht ik een zeer getalenteerde loper zijn 😉

  2. Goed gedaan! En misschien als troost: ik loop inmiddels zo’n 18 jaar, maar doe nog steeds ruim 35 minuten over 5 kilometer. Wat mij betreft gaat het erom dat ik loop. Ik probeer niet sneller te worden of zo. Ik doe het voor het effect op mijn gemoedsrust en dat ik dan ’s avond chocola kan snoepen zonder consequenties : )

  3. Ik (her)ken je frustratie maar al te goed…. Het lief is nu vier of vijf keer gaan lopen (voor het eerst in anderhalf of twee jaar) en hopla, hij zit al aan vijf kilometer. Voor mijn lijf is start to run momenteel zelfs nog te zwaar. Maar ooit, ooit ga ik er terug aan beginnen 🙂 Snelheid maakt wat mij betreft niet uit. Waarom ze zo hameren op “nu kan je 5km lopen” als je die S2R-lessen hebt afgerond, snap ik niet. Ge loopt op uw eigen tempo, ik vind afstand belangrijker, hoe lang ge erover doet maakt ni uit 🙂

    1. Snelheid is voor soms gewoon mentaal een opsteker, als in ‘ik ga er op vooruit’ en ‘ik begin hier toch een beetje goed in te worden’. Dus soms is dat heel frustrerend 😄.

Geef een reactie