Boekenwurm

5 fictieboeken die mijn leven veranderden

Een tijdje terug zag ik bij Evi van Evi’s Journey een blog over de 5 fictieboeken die haar leven veranderden. Een ideetje dat ik graag bewaarden in mijn inspiratiebox. En nu haal ik het zelf boven om er over te bloggen want het is gewoon een hele interessante insteek om het eens over te hebben.

IMG_7389

1. Blinker en de bakfietsbioscoop – Marc de Bel
Met stip op één. Ik ben opgegroeid met de boeken van Marc de Bel. Zijn boeken nemen ondertussen al 4 legsels van mijn Billy-boekenkast in. Boeken waar ik een tijdje in kan verdwalen. De Bel neemt je steeds weer mee in een leuke wereld met een vleugje fantasie. Hij leerde me bij wijze van spreke lezen, hij liet me van boeken houden en hij slaagde er in om me van dikke boeken te laten dankzij Blinker.

2. Harry Potter (de hele reeks)
Ik denk dat het derde of vierde boek al uitkwam toen ik er eindelijk aan begon. Sceptisch. Want die reeks kon echt niet zo goed zijn als ze zeiden. What was I wrong. Harry Potter veranderde mijn opvatting over lezen en het is zowat het enige fandom waar ik een trouwe aanhanger van ben. Ik kan me geen enkele reeks voor de geest halen die van zo’n hoog niveau is, zeven boeken lang. En zelfs van de films en filmmuziek ben ik grote fan. Harry Potter is elke dag een klein beetje in mijn leven.

3. De verloofde van Sado – Amélie Nothomb
Het eerste boek van Nothomb dat ik ooit las. Ik studeerde toen al in Leuven. En toegegeven, je moet altijd even wennen aan de stijl van Nothomb. Maar sindsdien was ik verkocht. Het boek heeft me uit mijn vertrouwde comfortzone getrokken. Ik hou van de absurde trekjes in het verhaal. Soms over the top maar tegelijk zo intrigerend. En dus ben ik haar boeken gewoon blijven lezen.

4. De Koning van Katoren – Jan Terlouw
Een tip van de papa ooit. Hij was fan van dat boek en dus moest ik het ook eens lezen. Het is altijd bij dat ene boek van Jan Terlouw gebleven. Maar ik heb het wel meermaals opnieuw gelezen. Op de Boekenbeurs kocht ik dan maar een exemplaar voor mezelf in plaats van altijd op de bib te moeten rekenen.

5. Sjakie en de chocoladefabriek – Roald Dahl
Ik nam het boek meerdere keren mee naar huis maar begon er nooit in. Uiteindelijk had ik dan toch het lef om het te lezen en wat was ik blij dat ik het deed. Want daarna werd ik een megafan van de boeken van Roald Dahl. Ook Matilde en de GVR kwamen regelmatig mee naar huis. Ik probeer de klassiekers ondertussen aan te vullen in mijn kast. Helaas bestaan de covers van toen niet meer want die vond ik stiekem veel mooier.

Welke fictieboeken hebben jouw leven veranderd?

Getagd , , ,

5 gedachten over “5 fictieboeken die mijn leven veranderden

  1. Toen ik in het middelbaar zat, heb ik een tijdje een project gehad waar ik al mijn favoriete kinder- en jeugdboeken begon aan te kopen. Op één of twee na heb ik ze allemaal in mijn kast staan. Ik kan er geen specifieke titels uithalen, al was Marc de Bel zeker ook belangrijk, en Thea Beckman bijvoorbeeld!

Geef een reactie