Boekenwurm, Struggle of life

8 dingen die ik leerde van Saartje Vandendriessche

Op mijn lijstje ‘om ooit eens te lezen’ stond Tough Body, Strong Mind van Saartje Vandendriessche. Niet echt met een bepaalde reden maar ik hoopte er denk ik wel wat motivatie uit te halen. En dus bracht ik hem mee van de bibliotheek.

Over het algemeen vond ik het boek niet zo heel bijzonder. Ik had er misschien nog wel iets meer van verwacht. Maar toch kon ik er 8 dingen uit leren die graag in de praktijk omzet. Ik voeg er ook nog één grote bedenking bij.

  1. Regelmaat is belangrijker dan prestaties. Het zijn niet de cijfertjes die tellen, wel dat je regelmatig beweegt. Een idee waar ik me helemaal achterzet. Je gezondheid plukt de vruchten van bewegen, niet van ultraloopjes of scherpe tijden.
  2. Doe jezelf af en toe eens wat pijn, beetje afzien kan geen kwaad. Gemakkelijke loopjes zijn leuk. Maar voldoening heb je pas als je grenzen hebt verlegd. Als je toch net iets beter of meer hebt gedaan dan je dacht te kunnen. Haal jezelf af en toe eens uit je comfortzone.
  3. Cardio aanvullen met krachttraining. Toen ik een tijdje BBB deed in de winter, voelde ik dat duidelijk als ik ging lopen. Ik had iets meer kracht in de benen waardoor ik ook iets gemakkelijker liep. Dus misschien moet ik thuis toch maar wat krachtoefeningen beginnen te doen.
  4. Focus, maak keuzes, je kan niet overal tegelijk goed in zijn. En lopen, en fietsen, en schilderen, en … Als je iets goed wil doen, moet je keuzes maken. Je kan geen tien ballen tegelijk in de lucht houden en overal ook nog eens je doelen halen.
  5. Haal motivatie in kleine successen. Wie het kleine niet eert … Je moet niet meteen een marathon uitlopen. Die eerste 3 of 5km is voor jou misschien ook al een mijlpaal. Of 15 min aan één stuk lopen kan voor jou ook al een succes zijn.
  6. Het belang van gezond eten. Iets dat ik ook meer en meer begin in te zien. Minder dipjes door gezond eten of minder last van m’n darmen door minder bewerkt voedsel te eten. Ik weet waarom ik aan dat dieet ben begonnen.
  7. Het belang van rust. Sporten is gezond maar teveel sporten is ook niet goed. En dat merk ik al eens als ik in vakantie ben. Dan heb ik de tijd om te sporten en durf ik al eens wat extra te doen. Maar de spieren protesteren ook als het teveel is. Kleine kwaaltjes duiken weer op en verplichten me om te rusten of een keertje over te slaan.
  8. Plan je sportmomenten in. De drempel is een stuk lager om te vertrekken als je op voorhand je sportmomenten inplant. Je houdt dan bewust tijd vrij om te sporten en het is minder een verplichting. Al durft het weer al eens roet in dat eten te gooien.

Ik had bij het hele boek vooral één grote bedenking. Dat alle tips goed zijn als je niks anders moet doen dan dat en dat ook je prioriteit is. Als je prioriteiten ergens anders liggen en je een doodnormaal, fulltime-werkend leven hebt, dan zijn de doelen die Saartje stelt vaak moeilijk te behalen. Een gemiste kans.

Je vindt het boek bij Bol.com. Voor de paperback betaal je 24,99 euro.

Welke tips heb jij om door te zetten?

Getagd , , , ,

Geef een reactie