Boekenwurm

Zot veel bewondering voor Stig Broeckx, zeg nooit nooit

Als wielerfan heeft het verhaal van Stig Broeckx me enorm aangegrepen. Als Lotto-Soudal-supporter nog veel meer. De Lotto-ploeg bleef niet gespaard de laatste jaren. Het ongeval van Broeckx raakte me dan ook enorm hard. Plots is dat wielercircus geen feest meer maar iets dat je met beide voeten terug op de grond brengt.

Gisteren zond één de docufilm De Stig uit en vorige week las ik zijn boek nog helemaal uit. Ze deden me allebei beseffen hoeveel bewondering je moet hebben voor Stig. Met de tranen in m’n ogen heb ik soms verder gelezen of gekeken. Maar zoveel respect en bewondering voor zijn positivisme en zijn doorzettingsvermogen. Echt abnormaal hoeveel karakter er in een mens kan zitten.

Voor wie het verhaal van Stig niet kent, een korte samenvatting. Stig Broeckx komt in de Ronde van België ten val omdat er moto’s het peloton willen voorbijsteken. Hij is er zwaar aan toe, wordt gereanimeerd en ligt maanden in coma. Pas maanden na zijn val ontwaakt hij beetje bij beetje. Zijn revalidatie is zwaar maar hij behaalt ongelooflijke resultaten.

En dat verhaal van zijn revalidatie is zowel het onderwerp van het boek als van de film. Het is daar dat zijn doorzettingsvermogen en positivisme een cruciale rol spelen in het verhaal. Stilzitten is Stig niet gegeven, hij wil blijven oefenen, blijven bewegen en merken dat hij vooruitgang maakt. Hij laat nooit z’n kop hangen maar probeert gewoon opnieuw. Hij verbaast vriend en vijand en vooral de wetenschap. Op het moment dat iedereen hem bijna opgeeft, laat Stig zien dat je nooit mag stoppen en altijd moet blijven doorzetten.

Een verhaal waar we allemaal lessen uit kunnen trekken. Grommelen heeft geen zin, je verliest er alleen kostbare tijd mee. En vooral nooit opgeven. Elke kleine stap die je vooruit zet, is de moeite. Het is bij momenten enorm aangrijpend en ik snap dat het zeker voor wielrenners moeilijk is om mee geconfronteerd te worden. Maar tegelijk is het een must-read voor iedereen, wielerfan of niet. Iedereen kan een voorbeeld nemen aan Stig.

Je vindt het boek op Bol.com. Voor de paperback betaal je 22 euro.

Getagd , , , ,

1 gedachte over “Zot veel bewondering voor Stig Broeckx, zeg nooit nooit

Geef een reactie