Boekenwurm, CommCommComm

Gelezen: Taal is zeg maar echt mijn ding – Paulien Cornelisse

In het lager en het middelbaar was mijn favoriete vak wiskunde. Goochelen met cijfers, ik deed dat echt graag en ik was daar best wel goed in. Toch wees mijn leraar op het eind van het lager me op mijn aanleg voor talen. Iets waar ik me toen niet echt bewust van was. Zelfs toen al was ik een goeie allrounder, een beetje van alle markten thuis.

Je mag twee keer raden met wat ik intussen dagelijks mijn kost verdien. Ik hou echt van taal. En vooral van onze eigen Nederlandse taal. Ik mag dus wel zeggen dat taal ook wel mijn ding is. Ik ben geen taalkundige, wel een liefhebber van goeie, vlotte, eenvoudige en foutloze teksten. Al durf ik toegeven dat er bij mij af en toe ook al eens een foutje insluipt, ik probeer ze tot het minimum te beperken. Gepakt in snelheid, zeg maar.

Het boek van Paulien Cornelisse verscheen in 2009, dat is intussen al meer dan tien jaar geleden. Je kan dus denken dat het gedateerd is. Maar toch had ik op geen enkel moment dat gevoel.

De stukjes uit het boek verschenen vaak al eerder onder een andere vorm (als columns of voorgelezen op de radio) maar voor mij was alles nieuw. Het boek is een samenraapsel van leuke ’taaldiscussies’ en ik heb vaak geknikt en gegniffeld uit herkenbaarheid. Het boek is leuk, bij momenten grappig en doordat het korte stukjes zijn, leest het als een trein.

Het zijn telkens korte situatieschetsen waarin een bepaald woord of een bepaalde uitdrukking onder de loep wordt genomen. Door dat woord in een andere context te plaatsen, krijg je plots een andere invalshoek. Je leert bij over taal en je staat stil bij dingen die vooraf heel evident leken. Een heel toffe invalshoek in elk geval. ‘Taal is zeg maar echt mijn ding’ is geen leerboek dat je taal op de juiste manier laat gebruiken en tegelijk toch wel. Je leert uit anekdotes en verhaaltjes. De leukste manier om bij te leren.

Ik zou het boek niet meteen kopen maar het is wel een leuk boekje om te krijgen. Ik maakte dankbaar gebruik van de collectie van onze plaatselijke bibliotheek.

Je vindt het boek op Bol.com. Voor de paperback betaal je 10 euro.

Getagd , , , , ,

3 gedachten over “Gelezen: Taal is zeg maar echt mijn ding – Paulien Cornelisse

  1. Ik heb dit boek ook gelezen, ik gok vorig jaar, en vond het ook leuk! Het maakte me alleszins benieuwd naar haar andere boeken (waar ik ondertussen nog niets van gelezen heb, haha).

  2. Oh, dat boekje (én het vervolg) staat hier al een hele tijd te wachten sinds ik het met een vriendin ruilde. Ooit gaat het er van komen om het ook daadwerkelijk te lezen.

Geef een reactie