Boekenwurm

Gelezen: Chris Froome – David Sharp

‘Chris Froome, zijn opmerkelijke opkomst’ is zo’n boek dat al lang op mijn verlanglijstje voor de plaatselijke bibliotheek stond. Ik nam het al eens eerder mee naar huis maar kwam niet aan lezen toe. Ook al is Froome niet meteen mijn favoriete coureur, hij dwingt wel respect af met zijn prestaties.

Het levensverhaal van Froome is bijzonder interessant. Froome stamt uit een geweldig goed geboortejaar: 1985 ;). Hij werd geboren in Kenia, fietste graag en kwam via zijn mama in een lokaal fietsproject terecht dat vooral straatkinderen op het juiste pad moest helpen. Maar hij kon er zo lange tochten maken in een wilde streek en dankzij onder andere de liefdadigheid van zijn ouders kon het project blijven bestaan. Het is pas later in Zuid-Afrika dat hij op het pad van profwielrennen terechtkomt. Hij is een laatbloeier op wielervlak en was al de 18 voorbij toen hij aan zijn eerste echte wielerwedstrijd toe kwam.

Zijn eerste jaren als prof zijn een strijd, vooral met zichzelf. Als ze dan bij een dopingcontrole ontdekken dat Froome een parasiet in zijn lijf heeft, leggen ze plots linken. Zijn prestaties gaan met rasse schreden vooruit ook al moet hij nog regelmatig opnieuw vechten tegen die tropische parasiet. Het levert hem een plaats in het topteam van Sky samen met nog een hoop andere Britse talenten als Wiggins.

Hoewel bergop rijden van bij de start wel zijn sterke kant was, ontplooit hij zich bij Sky volledig als ronderenner. Tot grote ergernis van kopman Bradley Wiggins die de fakkel voor de Tour de France een jaar na zijn overwinning moet doorgeven aan Froome. Het is interessant om de verhalen achter de schermen ook eens te lezen. Al moet je dat waarschijnlijk nog altijd met een korreltje zout nemen.

Hoewel het verhaal achter Chris Froome heel boeiend is om te lezen, was de stijl van het boek dat een stuk minder. Het boek staat bol van de typfouten, dt-fouten en feitelijke fouten (Tielt is niet hetzelfde als Tielt-Winge). Daarnaast leest het verhaal ook heel moeizaam, je moet je door het verhaal ploeteren om alles mee te krijgen. Dat is best wel zonde want een biografie heeft altijd alles om een snellezend verhaal te zijn. Het verhaal van Chris Froome moet daar zeker niet voor onderdoen. Ontzettend jammer en dus best wel een tegenvaller. Voor de rest wel een boeiend verhaal.

Je vindt het boek op Bol.com. Voor het ebook betaal je 9,99 euro.

Getagd , , , , , ,

Geef een reactie