Struggle of life

Foodprepping: hoe ik dat doe.

Al sinds het moment dat de #bf en ik gingen samenwonen ben ik wel een believer in foodprepping. Ik zag er meteen de voordelen van in. De afgelopen twee jaar heb ik mijn assortiment stevig uitgebreid. Het heeft heel wat voordelen. En ik leg je graag uit hoe ik dat aanpak!

Waarom foodprepping?

Misschien een belangrijke vraag om mee te starten. Waarom zou je foodprepping doen? Het bespaart je vooral heel veel tijd. En dat is voor mij de belangrijkste reden om het te doen. Door één keer per week of om de zoveel tijd een paar uur in de keuken te staan op een moment dat het voor mij echt past, bespaar ik veel tijd uit op momenten dat het totaal niet past. Daarnaast is het voor mij ook een enorme stimulans om te koken met verse ingrediënten en zo gezondere maaltijden op tafel te toveren.

Hoe pak ik foodprepping aan?

Ik kies een moment per week of om de twee weken om dingen te maken in grote hoeveelheden. In mijn geval is dat meestal een weekenddag, omdat de het enige moment van de week is dat ik er een paar uur in kan investeren. Ik maak dan een lijstje van wat ik allemaal moet doen en ik begin er aan. Dan combineer ik vaak een aantal dingen om te maken. Ik beperk me niet tot één pot soep maar maak vaak drie of vier dingen in een keer.

Wat maak ik in grote hoeveelheden?

Stephanie van Plan S werkt met een diepvriesinventaris. Dat is voor mij nog net een brug te ver. Maar ik moet toevoegen dat onze diepvries wel een grote hulp is in het organiseren van gezonde maaltijden die weinig tijd in beslag nemen.

 • Soep: Mega-handig. Een voorraad soep in je diepvries. Preisoep, prei-courgettesoep, butternutsoep, paprikasoep, spinazie-courgettesoep … Bijna elke soep is geschikt om in te vriezen. Ik vries ze in per portie. De avond voordien of de ochtend zelf haal ik een potje uit en zo heb ik ’s middags verse soep boordevol groentjes.
 • Sauzen: De grootste tijdsbesparing van allemaal. Leve de grote kommen spaghettisaus die in porties de diepvries ingaan. Avondeten in 15 minuten tijd, het kan op die manier. Ideaal als je avondplanning al eens last-minute wijzigt door overuren of treinvertragingen. Op dezelfde manier steek ik ook Provençaalse saus of tomatensaus in de diepvries. Kippenblokjes of bouletjes bakken, rijst of pasta koken en het eten is klaar. Onlangs ontdekte is dat het trouwens ook perfect werkt voor de butternutcrème van Sandra Bekkari, maar even goed met pestoroomsaus of zelfs met restjes appelmoes.
 • Voorgesneden groenten: Ik hou van verse groenten en ik versnij die het liefst zelf en à la minute. Maar ik heb ook ingezien dat dat me door de week heel wat tijd kost. Dus koop ik in het weekend vaak grote voorraden groenten die ik zelf versnij en in aparte porties in de diepvries steek. Standaard in onze diepvries: prei-, courgette-, paprika- en butternutblokjes. Ze zijn trouwens ook handig als je toch verse soep wil maken maar weinig tijd hebt in het weekend. De prei- en courgettestukjes zorgen er dan ook nog voor dat mijn wokgerechten in no-time klaar zijn. Op voorhand laten ontdooien of zelfs gewoon nog bevroren de wok in.
 • Granola: Om de twee à drie weken maak ik een nieuwe pot granola naar een recept van Pascale Naessens maar intussen al stevig gepimpt door mezelf. In een bokaal van de Action is die drie weken zeker houdbaar. Het perfecte ontbijt als ik ’s morgens iets meer tijd kan nemen om te ontbijten. De dagen dat ik naar Brussel moet, lukt dat helaas niet.
 • Havermoutpannenkoekjes: Mijn noodplan als ontbijt. Als de granola uitgeput is, geniet ik al eens graag van een havermoutpannenkoekje. Een keer per maand maak ik een voorraadje en die stop ik per 3 verpakt in de diepvries. Je haalt ze best tijdig uit de diepvries maar het werkt ook prima via de ontdooifunctie van de microgolf ;).

Doe jij ook aan foodprepping? Waarom wel/niet? En indien ja, hoe pak jij dat aan?

Getagd ,

7 gedachten over “Foodprepping: hoe ik dat doe.

 1. Het lijkt mij een fantastisch concept, maar zelf hebben we te weinig ruimte om al dat voedsel te bewaren. We hebben een heel kleine vriezer, geen plaats voor een grotere, en de ijskast zit ook snel vol.

  1. Dan is het voor jou misschien handiger om een soort van ketting te maken van je menu. Zo kan je de restjes van de ene dag gebruiken voor de maaltijd van de volgende dag! 🙂

 2. Ik probeer hier toch ook wel aan wat foodprepping te doen. Vaak op zondag: dan maak ik bijvoorbeeld spaghettisaus, granola, … en vries ik ook heel wat dingen in. Verder probeer ik doorheen de week vaak ook om een te grote portie te maken, zodat we dat dan de dag nadien ook nog kunnen opeten. Hoef ik niet elke dag achter de kookpotten te staan 🙂

 3. Hoe kan je nu geen diepvriesinventaris hebben? Hoe weet je dan wat je nog hebt? 🙂
  Hier zijn er ook dingen die op regelmatige basis gemaakt worden: granola, spaghettisaus, … De afgelopen weken ben ik ook groentjes uit de tuin aan het invriezen, om dan in de winter te gebruiken voor vb. soep.
  Wat ik wel regelmatig doe, maar nog te weinig, is op zondag een (maaltijd)salade klaarmaken voor de lunch op maandag en dinsdag op het werk. Extra groenten, en minder boterhammen. Het lukt me nog niet altijd, maar ik voel me wel pakken beter bij een gezondere lunch.

  1. Goh we hebben eigenlijk altijd dezelfde basis in de diepvries steken en die check ik elk weekend eens voor ik boodschappen doe. Dus die inventaris heb ik eigenlijk niet echt nodig. Het is altijd hetzelfde. En vlees/kip/vis kopen we meestal enkel voor de week zelf. Nooit grote voorraden.
   Ik probeer elke dag ook een slaatje te maken. Daarvoor gebruik ik een mengeling van kant-en-klare dingen (sla uit een zak, mais uit een potje …) en dingen die lang houdbaar zijn (hele wortelen die ik zelf heel klein snij, kerstomaatjes, radijsjes, paprika …). Zo kan ik op 15min makkelijk een slaatje maken voor de dag nadien op ‘t werk of de dag zelf thuis. Meestal eet ik daar ook nog een tas soep bij of een volkoren cracker. Heerlijk en geen middag-suiker-dip! 😄

   1. Zo werkt het inderdaad ook :-). Bij ons zit er meer vanalles wat in. Zonder een inventaris zou ik verloren zijn…
    De slaatjes klinken heerlijk! Eet je dan nog iets tussendoor, of niks meer tot aan het avondeten?

Geef een reactie