Boekenwurm

Gelezen: Broere – Bart Moeyaert

Ik heb een verlanglijstje met titels van boeken en ik heb een lijstje met auteurs. Bart Moeyaert stond op dat laatste lijstje. Ik had (shame on me) nog nooit een boek van hem gelezen. De coronabib bracht daar gelukkig snel verandering in. Starten deed ik met ‘Broere’, de titel die bij mij doorheen de jaren het meest is blijven hangen.

Broere is een bundeling van losse anecdotes. Verhaaltjes uit de jeugd van Bart Moeyaert, belevenissen van hem en zijn 6 broers. Hij was de jongste van de bende en moest daardoor ook al eens het onderspit delven. 42 verhalen die je soms nostalgisch maken en een hoop warmte uitstralen. Als extraatje zit er ook nog een CD bij van de gelijknamige theatervoorstelling die de verhaaltjes ook omzet in klank.

De korte, leuke, herkenbare verhaaltjes zorgen voor een hoog leestempo. De 172 pagina’s vliegen erdoor als een trein. Ze zijn bij momenten lief, grappig en ontroerend. En ik heb me vaak ook afgevraagd: ‘Zeven kinderen???’. Teveel voor mijn hoofd mocht dat hier het geval zijn, maar het brengt tegelijk zoveel amusement in de verhaaltjes. Soms als duidelijke generatiekloof maar ook als warme familie.

Moeyaert is al meermaals bekroond voor z’n werk en na het lezen van dit boekje, weet ik ook meteen waarom. Hij is een taalkunstenaar maar slaagt erin dat wel te doen met heel eenvoudige, sfeervolle taal. Moeyaert kiest zijn woorden goed, doordacht maar houdt het verhaal ook enorm toegankelijk.

Broere smaakt in elk geval naar meer. Ik hoop binnenkort meer boeken van Bart Moeyaert te kunnen lezen en ik ben ook wel benieuwd naar zijn gedichten. Ook al ligt dat genre me vaak een stuk minder. Maar gelukkig heeft de plaatselijke bibliotheek een mooie voorraad heb ik al gezien.

Je vindt het boek op Bol.com. Voor de hardcover betaal je 18,99 euro.

Getagd , , , ,

4 gedachten over “Gelezen: Broere – Bart Moeyaert

  1. Hoe kan je nu nog nooit Bart Moeyaert gelezen hebben?! 🙂
    Ik ben al fan sinds ik op mijn twaalfde ‘Duet met valse noten’ las. Dat boekje heb ik ondertussen al acht keer of zo herlezen. ‘Verzamel de liefde’ is ook prachtig.
    Op de Boekenbeurs ga ik elke keer als Bart signeert, en elk jaar heb ik minstens één nieuw boek van hem mee naar huis. Vorig jaar was ik er met Juliette, en ik liet een eerste boek voor haar signeren: één met allemaal kinder- en jeugdverhalen.
    Dit jaar zal helaas anders zijn, maar er komt deze zomer wel een nieuw boek van Bart Moeyaert aan <3.

Geef een reactie