Struggle of life

5 tips om met kleine looppijntjes om te gaan (Start 2 Run #40)

Seg Katrien, hoe gaat dat met dat lopen eigenlijk? Een goeie vraag, ik weet het ook niet helemaal momenteel. Vallen en opstaan, figuurlijk dan. Er doken wat pijntjes op de laatste weken en die probeer ik te counteren. Ik geef je mijn 5 tips om er mee om te gaan.

In juni doken er plots pijntjes op in mijn linkerbeen. Eerst na het lopen maar meer en meer ook tijdens het lopen. De binnenkant van het dijbeen, de spieren net boven m’n knie, m’n patellapees vlak onder de knie en m’n scheenbeen. Vier pijnpunten alsof het niks was. Samen met dat mentale dipje geen lachertje. Want mijn voornaamste fysieke uitlaatklep viel plots ook weg.

Ik bleef wat aanmodderen. Een paar dagen rusten, terug lopen, weer pijn, weer rusten … En dus besloot ik om er toch wat meer aandacht aan te schenken. Want die pijntjes aan het linkerbeen bleken toch hardnekkiger dan de standaardpijntjes die rechts wel eens opduiken (rechts is mijn ‘zwakke’ been).

Ik geef je dus graag mijn 5 tips mee. Het zijn de dingen die ik nu nog altijd toepas in mijn herstel. Morgen staat mijn eerste echte looptochtje terug op de planning. Voorlopig heb ik geen pijntjes meer, we zullen zien of dat na dat loopje van morgen nog zo is.

 1. Rusten. Misschien wel de belangrijkste tip van allemaal. En de enige die zowat bij elk pijntje helpt. Maar tegelijk ook de moeilijkste. Als je graag loopt en je hebt er echt plezier in, dan is niet lopen echt een opgave. Je wil wel maar je kan niet. Elke keer ik opnieuw wilde lopen, maakte mijn linkerbeen me snel duidelijk dat dat geen goed idee was. En dus heb ik er mij uiteindelijk maar bij neergelegd. Is stilzitten het probleem? Dan kan je eens bekijken of wandelen een goed alternatief kan zijn. Dat hielp mij in elk geval wel.
 2. Ijs leggen. Laat duidelijk zijn, ijs helpt niet bij alles. Soms is het beter om iets warm te houden. Maar aangezien de pijntjes links dezelfde pijntjes waren als ik rechts al eens had gehad, wist ik dat het bij mij wel kon helpen. Coldpacks to the rescue dus. Gelukkig ligt die standaard in onze diepvries.
 3. Stretchen. Shame on me dat ik de moeder aller looptips eigenlijk nooit toepaste. Ik loop sinds 2012 regelmatig, maar stramme spieren hield ik er nooit aan over en stretchen deed ik dus ook niet. Wat ik wel deed was altijd nog een eindje naar huis wandelen, ‘uitwandelen’ dus als vervanger voor stretchen. In dit geval bleek dat niet genoeg en zo doe ik nu na elk loopje toch een paar basisstretchoefeningen.
 4. Versnelling lager schakelen. Een tip die dubbel aanvoelt. Rustiger lopen is minder druk op mijn knie zetten dacht ik dan, toch had ik minder pijn als ik een steviger tempo liep. Een dubbel gevoel dus. Maar rusten is minder loopjes en dus een conditie die naar beneden ging. Ik werd dus ook wat gedwongen om gewoon een versnelling lager te schakelen en gewoon te zien waar ik uitkwam.
 5. Versterkende oefeningen. De dagen waarop ik niet loop doe ik versterkende oefeningen voor de knie en de enkel. Toegegeven, ik heb ze zelf opgezocht op het internet, geen advies van een vakman/vrouw dus. Als je een echte zware blessure hebt, lijkt me dat wel aangewezen en een hoop verstandiger. Maar de oefeningen van Sport Vlaanderen waren volgens mij wel een goeie referentie. Ik probeer niet zomaar een YouTube-video van een of andere wannabe-coach dus. Zo verstandig ben ik ook wel.
(c) Sport Vlaanderen

Dat waren mijn 5 tips. Hopelijk kan het jou ook helpen als je eens tegen wat loopkwaaltjes opbotst. Morgen is dus de grote test. Maar ik voel wel dat de pijn de afgelopen week helemaal is weggetrokken. Daar kon ik daarvoor enkel van dromen. Het gaat dus sowieso de goeie richting uit. Duimen maar voor mijn komende loopjes. Want ik kijk echt wel uit naar die 30 à 45 minuutjes met mezelf in de Haspengouwse velden.

Hoe staat het intussen met jouw sportieve prestaties?

Getagd , , , , , ,

4 gedachten over “5 tips om met kleine looppijntjes om te gaan (Start 2 Run #40)

 1. Lopen is heerlijk! Moet vreselijk zijn als je dat plots niet meer kan omdat je lichaam stop zegt. Ik hoop echt dat ik de rest van mijn leven blessurevrij blijf, zou gek worden zonder mijn 3 loopjes elke week 🙂

 2. Hah, gij zijt precies in mijn hoofd geweest 😉 Ik leg me momenteel ook even en verplichte rust op. De pijn bij mij situeert zich aan mijn enkels, ik vermoed de achillespees. De pijn is er vooral na een training, zelfs na een stevige wandeliing, of ’s ochtends bij het opstaan… Ik heb me nu een brace aangeschaft en hoop hiermee de genezing te versnellen.
  Voor de knieën kan ik een steunverband trouwens ook aanraden. Toen ik gaan wandelen ben in Schotland sukkelde ik ook met de knieën en de steunverbanden (en lagen flexiumgel) hebben toen enorm geholpen!
  Het verbaasd me zelfs dat mijn knieën nu ok zijn en de klachten naar het zuiden van mijn benen zijn gemigreerd…
  Courage en beterschap!

  1. Thanks! Ik loop rechts al met een patellapeesbandje, ik heb het links ook geprobeerd maar het had niet echt effect. Dus dan maar met rusten en wat specifieke oefeningen. En courage daar ook met de enkel/achillespees!

Geef een reactie