Boekenwurm, Struggle of life

Gelezen: Kop Op – Evy Gruyaert

Leven met migraine. Ik ken er helaas alles van. Dus toen Evy Gruyaert er een boek rond schreef, was ik wel benieuwd. Want eigenlijk weet ik niet zo heel veel over die verdomde hoofdpijn, behalve dat het klopt en bonkt en op echt erge momenten vooral mottig zijn is.

Toegegeven, ik mag niet klagen als het op migraine aankomt. Normaal gezien valt het een keer om de twee maanden voor. En 90% van de aanvallen kan ik ’s morgens onmiddellijk counteren door ineens twee pijnstillers in te nemen. (Met toelating uiteraard.) In 8% van de gevallen sluimert het hele dag door maar is het draagbaar. In 2% van de gevallen haalt het mij onderuit en kruip ik mottig en uitgeteld mijn bed in.

In vergelijking met de verhalen in ‘Kop Op’ valt dat behoorlijk goed mee. Maar ik weet dus wel hoe erg het kan toeslaan. Zeker de laatste weken kwam het ook bij mij frequenter voor. Mijn laatste aanval eind juni duurde vijf dagen en dwongen me om in de zetel te kruipen onder een dekentje. Het is één van mijn alarmbellen om te weten of ik te diep aan het gaan ben. Ik wilde me dus wel eens verdiepen in het onderwerp.

Het boek is opgedeeld is drie grote stukken: hoofdpijn, migraine en kop op. Evy combineert haar eigen ervaring met getuigenissen van bekende en minder bekende mensen. Daarnaast laat ze ook experts aan het woord om te bevestigen of te ontkrachten wat er leeft bij mensen met hoofdpijn/migraine. Ondanks het serieuze onderwerp, blijft het toch een luchtig, gemakkelijk verteerbaar boek. Geen zware wetenschappelijk toelichting, wel alles op een bevattelijke manier uitgelegd.

De lay-out is heel licht en fris. Met grote, mooie foto’s, met quotes die centraal staan en met een aparte kleur voor elk groot blok. Ik hou van boeken met een mooie lay-out. Het motiveert om te lezen. Als je het boek van voor tot achter wil lezen, gaat dat dus vlot.

Je vindt het boek op Bol.com. Voor de hardcover betaal je 25,99 euro.

Getagd , , , ,

6 gedachten over “Gelezen: Kop Op – Evy Gruyaert

  1. Ik heb wel eens last van lichte migraine, maar meestal is dat na 1 of max 2 dagen over met behulp van een pijnstiller en veel slapen. Dan kom ik er nog goed vanaf.

  2. Bij mij is het vooral hormonaal, dus toch wel 1 a 2 keer per maand, maar met de juiste pijnstillers kan ik het zeker de baas. Soms valt het bij mij ook voor na heel stresserende dagen en dan is het moeilijker… Ik las in interviews dat Evy er zowat 15 dagen per maand last van heeft, dat moet echt verschrikkelijk zijn. Lijkt me wel een interessant boek trouwens, al was het maar om migraine wat meer onder de aandacht te brengen.

  3. Wie echt veel last heeft van migraine (en vooral van aura-migraine) raad ik aan The Migraine Brain van Carolyn Bernstein te lezen. Dat boek heeft letterlijk mijn leven veranderd.

  4. Een tijd terug las ik dit boek ook, en ik ging er ook eens over bloggen. Want helaas heb ik, vaker dan ik zou willen, ook last van migraine. Het is vorig jaar plots begonnen. Ik ben toen een dag of tien out geweest en moest maandenlang wachten tot ik bij een neuroloog langs kon. Nu heb ik medicatie die ik kan innemen, want gewone pijnstillers werken helaas niet. De grootste oefening is voelen of het ‘gewone’ hoofdpijn of migraine is, maar ondertussen kan ik het vrij goed aanvoelen. Typerend bij mij is wel dat ik meestal een aanval krijg op rustigere momenten, wanneer alle stress wegvalt. Zoals vb. op de eerste dag van verlof. Joepie. Not!

    1. Dat laatste herken ik ook wel. Soms slaap ik een hele week slecht en weinig en heb ik geen migraine, als ik dan één nacht goed slaap heb ik de ochtend erna vaak prijs.

Geef een reactie