Struggle of life

Koken met Katrien: butternutsoep

Dat ik op dieet ben, is al lang geen geheim meer. In mijn zoektocht naar minder kilo’s probeer ik af en toe ook nieuwe receptjes uit. Ik moest vooral veel meer groenten gaan eten en dat kon ook door meer soep te gaan eten. Een idee dat ik meteen ter harte nam en zo tover ik bijna wekelijks een ketel soep op tafel. Een nieuwe favoriet intussen: butternutsoep!

Het is een eigen recept. Gebaseerd op mijn algemene soepkennis en de zoektocht naar iets nieuws. Ik deel het graag met jou!

Wat heb je nog voor +/- 6 kommetjes soep?

 • 1 butternut pompoen (flespompoen)
 • 1/2 stengel prei (als het grote zijn, anders 1 hele stengel klein)
 • 2 doorsnee wortels
 • 2 doorsnee ajuinen
 • 4 bouillonblokjes (groenten en/of kippenbouillon)
 • olijfolie

Hoe maak je het?

 • Het recept is uiteraard gelijkaardig aan mijn recept voor courgette-preisoep. En dus beginnen we met het snijden van alle groenten. De butternut snij ik eerst in half, dan haal ik de pitjes eruit. Daarna snij ik ze in stukken en haal ik de schil er af. Ik snij ze in blokjes van ongeveer 2×2 (ze hebben meestal heel abstracte vormen). De ajuinen snij ik als allerlaatste omdat ik die als eerste, apart aanstoof.
 • Doe een ruime hoeveelheid olijfolie in een pot en laat het opwarmen. Daarna doe je er als eerste de ajuinen bij. En laat die aanstoven tot ze glazig zijn. Dan voeg ik er meteen alle andere groenten bij en laat die goed aanstoven zodat ze hun smaken afgeven en zodat de hoop groenten een beetje verminderd is.
 • Daarna voeg je water toe, niet te veel, niet te weinig. Zorg dat al je groenten ruim onder staan. Extra water toevoegen kan daarna altijd. Butternutsoep vraagt wel iets meer vocht dan mijn courgette-preisoep heb ik al gemerkt. Want anders heb je echt wel heel dikke soep.
 • Voeg de bouillonblokjes toe (ik ga altijd voor 2 groentebouillonblokjes en 2 kippenbouillonblokjes) en laat alles 20 à 30 goed inkoken. De wortel kan weer de waardemeter zijn om te testen of alles goed gaar is.
 • Met een staafmixer mix ik alles tot ik een goeie soep heb. Is ze nog wat dik, voeg ik nog wat water toe. Heeft ze nog wat te weinig smaak, voeg ik nog een half of heel bouillonblokje toe. En in het geval van butternutsoep voeg ik er altijd nog een geutje sojaroom aan toe. Butternut is iets dominanter van smaak dan bv. prei-courgette en kan dus wel wat meer zachtheid gebruiken. De soep op zich zou smeuïg genoeg moeten zijn zodat je een mooie, volle soep hebt.

Lekker?

Ahja, natuurlijk. Maar toegegeven, butternut heeft een veel dominantere smaak dan iets als prei of courgette. Daardoor vraagt de afwerking en het op smaak brengen wel wat meer werk. En ik kan me voorstellen dat ze iets minder toegankelijk is voor het grote publiek. In kookboeken zie ik vaak dat ze de butternut eerst roosteren in de oven met wat olijfolie en wat kruiden en daarna pas toevoegen aan de soep of aan een gerecht. Dat moet ik zeker nog eens proberen. Ook deze soep vries ik trouwens gewoon in in porties om er dan elke dag een potje van uit te halen en verse soep te hebben. Easy peasy!

Getagd , , ,

2 gedachten over “Koken met Katrien: butternutsoep

Geef een reactie