Struggle of life

Koken met Katrien: courgette-preisoep

Dat ik op dieet ben, is al lang geen geheim meer. In mijn zoektocht naar minder kilo’s probeer ik af en toe ook nieuwe receptjes uit. Ik moest vooral veel meer groenten gaan eten en dat kon ook door meer soep te gaan eten. Een idee dat ik meteen ter harte nam en zo tover ik bijna wekelijks een ketel soep op tafel. Een van mijn favorieten: courgette-preisoep!

Het is een eigen recept. Ooit ontstaan uit de voorraad in mijn diepvries. Ik heb me hiervoor op mijn algemene soepkennis gebaseerd. En ik deel het graag met jou!

Wat heb je nodig voor +/- 7 kommetjes soep?

 • 3 doorsnee ajuinen
 • 3 doorsnee wortels
 • 3 courgetten
 • 2 à 3 grote stengels prei
 • 4 à 5 bouillonblokjes (groeten- en/of kipbouillon)
 • olijfolie

Hoe maak je het?

 • Ik start standaard met het snijden van alle groenten. Ik kies bewust voor kleinere stukjes omdat dat sneller gaart. De ajuinen snij ik als allerlaatste omdat ik die als eerste, apart aanstoof.
 • Doe een ruime hoeveelheid olijfolie in een pot en laat het opwarmen. Daarna doe je er als eerste de ajuinen bij. En laat die aanstoven tot ze glazig zijn.
 • Dan voeg ik er meteen alle andere groenten bij en laat die goed aanstoven zodat ze hun smaken afgeven.
 • Als de hoeveelheid al wat gereduceerd is en de groentjes goed de kans hebben gehad om te stoven, voeg ik er water bij. De hoeveelheid is wat afhankelijk van de hoop groeten. Ik zorg er steeds voor dat de groenten goed onder water staan. Meer water toevoegen kan je achteraf nog altijd. Beter net iets te weinig dan teveel. Ik voeg er dan ook standaard ook 4 bouillonblokjes aan toe (2 kip, 2 groenten). Achteraf kan je er nog altijd eentje bijvoegen.
 • Ik laat alles 20 à 30 minuten goed door koken. De wortels zijn vaak mijn waardemeter. Zijn de dikste stukjes wortel gaar, dan is de soep klaar om te mixen.
 • Met een staafmixer mix ik alles tot ik een goeie soep heb. Is ze nog wat dik, voeg ik nog wat water toe. Heeft ze nog wat te weinig smaak, voeg ik nog een half of heel bouillonblokje toe. Mag de soep nog wat smeuïger, dan kan je er ook nog een geitje sojaroom aan toevoegen maar dankzij de courgette is de soep normaal gezien perfect.

Lekker?

Uiteraard, wat had je gedacht van een eigen receptje. Het is een van de favorieten ten huize Perfect Imperfect. Je proeft er gewoon de kracht van groenten in (en ja, dat klinkt zweverig maar ik voel sinds een paar maanden het verschil). Ik vries de soep meestal in in porties. ’s Avonds haal ik dan een potje uit zodat ik dagelijks verse soep mee naar het werk (pre-Corona) kon nemen.

Bezorg me gerust jouw favoriete receptjes!

Getagd , , , , ,

7 gedachten over “Koken met Katrien: courgette-preisoep

 1. Huh, is die eerste foto een stockfoto of kan je aan de kleur echt niet zien dat er wortels in verwerkt zijn? Ze ziet er alleszins heerlijk uit. Ik zou eigenlijk wat vaker soep moeten maken. Vroeger aten we dat dagelijks maar vermits mijn man er niet zo gek van is ben ik het steeds minder gaan doen. Best wel jammer natuurlijk vermits zo’n kom soep tussendoor niet alleen lekker is maar er ook voor kan zorgen dat je niet naar iets anders grijpt.

  1. Geen stockfoto hoor, mijn eigen soepje! 😉 De hoeveelheid groene groenten is zo groot dat je van de wortels niks merkt in de kleur hoor. Af en toe zie je misschien een klein
   puntje oranje. 🙂

Geef een reactie