Struggle of life

Koken met Katrien: paprikasoep

Ik hou wel van soep. Winter en zomer trouwens. Perfect om een goeie portie groenten binnen te spelen. Al moet ik dringend eens op zoek naar eenvoudige, nieuwe recepten om wat variatie te brengen in mijn palet :). Intussen trakteer ik je op mijn all-time favoriet in de basissoepen: paprikasoep.

Het recept is gebaseerd op het recept dat ik ooit van een collega kreeg maar intussen heb ik er wat mijn eigen draai aan gegeven om er meer groenten in te verwerken.

Wat heb je nodig voor +/- 7 kommetjes soep?

 • 6 rode paprika’s
 • 4 à 5 grote uien
 • 1/2 prei
 • 2 doorsnee wortelen
 • 3 steeltjes selder
 • 4 à 5 bouillonblokjes (groeten- en/of kippenbouillon)
 • beetje witte of zwarte peper
 • olijfolie
 • vrijblijvend: Maredsous volle smeerkaas of soja room

Hoe maak je het?

 • Ik begin mijn soepen altijd op dezelfde manier: met het snijden van alle groenten. De uien hou je apart, al de rest kan samen in een kom. Ik kies er voor om relatief kleine blokjes te snijden, zo is mijn soep sneller klaar voor de mixer. Als je niet van de schil van de paprika houdt, kan je de paprika’s eerst schillen of het oplossen op mijn manier (zie verder).
 • Dan doe je olijfolie in de pot, dat mag een royale hoeveelheid zijn. Laat het opwarmen. Daarna doe je er als eerste de ajuinen bij. En laat die aanstoven tot ze glazig zijn. Daarna kan je alle andere groenten in de pot doen. Laat ze goed goed aanstoven zodat ze hun smaken afgeven en zodat de hoop groenten een beetje vermindert.
 • Daarna voeg je water toe, niet te veel, niet te weinig. Zorg dat al je groenten ruim onder staan. Extra water toevoegen kan daarna altijd.
 • Voeg de bouillonblokjes toe (ik ga altijd voor 2 groentebouillonblokjes en 2 kippenbouillonblokjes) en laat alles 20 à 30 min goed inkoken. Als de wortel gaar is, kan je mixen.
 • Klaar om te mixen? Dan zet ik de staafmixer erin tot ik een volledig gemixte soep heb. Is ze nog wat dik, voeg ik nog wat water toe. Heeft ze nog wat te weinig smaak, voeg ik nog een half of heel bouillonblokje toe. Afkruiden kan je daarna nog met wat peper. Extra zout toevoegen doe ik niet aangezien er in de bouillonblokjes al behoorlijk wat zout zit.
 • Ik hou dus niet van de schil van paprika’s als die opgewarmd zijn en de schil loskomt. Als je ze niet schilt op voorhand en er daarna de mixer inzet, heb je een soep vol met stukjes schil. Niet altijd smakelijk. En dus zeef ik mijn soep nadat ik ze gemixt heb. Een hele klus wel, maar ik vind dat mijn soep er echt beter van wordt.
 • In het origineel recept mengde je een vlootje Maredsous volle smeerkaas door de soep om ze extra smeuïg te maken. Je kan hetzelfde bereiken met een geutje soja room. Maar ik vind de soep meer dan smaakvol genoeg zonder die extra’s.

Lekker?

Zijt maar zeker. Het is veruit mijn meest favoriete soep van de drie die ik hier al postte. Ik vind het echt een smaakbommetje. Zelfs nu in de zomer. Ik at vorig jaar trouwens bij Zuppa in Hasselt paprikasoep waar ze nacho’s aan toevoegden met guacamole en zure room. Misschien moet ik gewoon eens uitzoeken hoe ik dat ook met mijn paprikasoep kan doen. Het was een absolute aanrader.

Nog kookinspiratie nodig? Bekijk dan zeker ook mijn andere soeprecepten eens:

Welke soep moet ik zeker nog eens uittesten?

Getagd , , ,

3 gedachten over “Koken met Katrien: paprikasoep

 1. Jammie, soep! Grote fan ook, zowel zomer als winter 🙂 Ik maak eigenlijk standaard bijna altijd wortelsoep omdat ik dat super lekker vind. En soms als ik eens wil uitpakken ga ik voor tomaat-courgettesoep met ricotta.

Geef een reactie