Struggle of life

6 tips voor meer productiviteit

Photo by Ivan Samkov from Pexels

Ik geef het toe. Ik ben misschien wel een beetje geobsedeerd door timemanagement, productiviteit en plannen. Het moet voor mij altijd beter, meer, sneller … Tot ik onlangs inzag dat ik op een dag best wel wat werk verzet maar dat ik het gewoon niet besefte. Een workflow is me niet vreemd en ik kan best wel een grote werklast aan. Het mag alleen niet te lang duren. Een hoog tempo hou je geen weken vol. Dus doe ik je mijn 6 tips cadeau voor meer productiviteit.

  • Begin gewoon. Je kan plannen, herplannen en overplannen. Je kan alles 25 keer overdenken en je kan jezelf omtoveren in een filosoof die alles bestudeert. Maar de productiviteit is gewoon het grootst als je jezelf die schop onder je kont geeft en er gewoon invliegt. Uitstellen om welke reden dan ook heeft geen zin.
  • Blokkeer een paar uur in je agenda per project. In dat blok focus je volledig op dat ene ding dat je moet doen. Of dat nu kuisen, teksten schrijven of brainstormen is. Geen excuses meer, de komende 2-3 uur werk je alleen nog aan dat project dat je moet doen. Het helpt mij bijvoorbeeld enorm voor m’n blog of voor projecten die geen routine zijn en die wel wat voorbereidend denkwerk vragen.
  • Cluster gelijkaardige taken. Ik weet dat de dames van Werk en Leven grote fans zijn van ‘batching’ (= het clusteren van gelijkaardige taken in grotere blokken) of taakdagen (= een dag dat je alleen maar rond dat thema werkt). Voor mezelf werkt het beter in kleinere tijdsblokken maar ik bundel dan wel gelijkaardige taken. Mijn papierwerk sorteren gaat steeds gepaard met de boekenkast opruimen (de papieren hebben een plaatsje in de boekenkast) en mijn financiën in YNAB op orde zetten (papieren zijn vaak betalingen in mijn geval). En mijn ochtendroutine bundelt dekentjes opplooien, de afwasmachine leegmaken en opruimen in het algemeen.
  • Ga voor jezelf na of je een ochtend-, middag- of avondmens bent. Leg het zwaartepunt van je taak op dat moment. Ik ben zonder twijfel een ochtendmens. Opstaan om 6u en tegen 10u al bergen werk verzet hebben, ik kan dat en ik vind dat ook gewoon ongelooflijk leuk. Maar ik ben er mij ook van bewust dat dat niet voor iedereen werkt. Sommigen slapen liever langer of hebben wat tijd nodig om op gang te komen. Ga dus voor jezelf na wat jouw productiefste moment van de dag is.
  • Maak een Ta Daaaaa-lijstje. Weg met to do-lijstjes, hier komen de ta daaa-lijstjes. Het was een tip die ik een tijd terug kreeg van, ik denk, Zwartraafje. Een to do-lijstje klinkt dwingend ‘ik moet dat doen vandaag’. Een ta daaaa-lijstje laat vooral zien wat je vandaag allemaal voor elkaar hebt gekregen. Uiteindelijk komt het misschien wel op hetzelfde neer maar de insteek is een stuk positiever. Een gouden tip die je na verloop van tijd wel doet inzien dat je best wel veel doet op een dag. Zowel op werkvlak als op privévlak. Elk klein klusje of taakje komt op mijn lijstje. Aan het eind van de dag zie ik dan hoe productief mijn dag wel niet geweest is.
  • Zonder je af. De tip die voor mij misschien nog wel het beste werkt. Als ik iets wil doen wat maar niet lukt, dan kruip ik in mijn cocon. Je kan je fysiek afzonderen door in een andere ruimte te gaan zitten of je kan dat doen met een koptelefoon. Ik investeerde onlangs in een goeie noice-cancelling headphone, de beste investering sinds lang. Ik trek me terug in mijn eigen wereld en ik kan knallen. Dat werkt voor taakjes maar even goed als je eens een lange tijd aan één stuk ongestoord wil lezen. Negeer je smartphone en sociale media, volledige focus op je project.

Wat is jouw beste productiviteitstip?

Getagd , , ,

3 gedachten over “6 tips voor meer productiviteit

  1. Team ochtendmens: check! In het uur voor mijn collega’s toekomen heb ik vaak al bergen verzet. Wat voor mij ook werkt is één ding per keer doen. Ik kan ook wel multitasken, maar dan heb je toch niet alles goed gedaan.
    En zo’n tadaa-lijst is wel een goeie. Ik ben zelf altijd benieuwd naar tips rond productiviteit en dergelijke, maar ik weet ook wel heel veel. Mijn conclusie is dat ik gewoon al héél veel doe per dag :-).

  2. Zo blij dat dat Ta Daaaa – lijstje ook bij jou is aangeslagen. Ik ben er zelf ook nog steeds fan van. Minder strikt maar des te leuker wanneer ik er iets kan opzetten of afvinken.

Geef een reactie