Struggle of life

De strijd om tijd (+ review)

Heb jij ook vaak het gevoel dat 24u in een dag veel te weinig is? Dat je heel veel wil doen maar lang niet alles gedaan krijgt? Ik in elk geval wel. Onze wereld legt nog altijd heel hard de nadruk op ‘leven om te werken’ en niet op ‘werken om te leven’. En ja, dat botst al eens met mijn eigen opvatting.

Begin dit jaar ging Jan Leyers in Nachtwacht in gesprek met Olivier Pintelon. Die laatste deed onderzoek naar de haalbaarheid van een 30 uren-werkweek, 6 uur werken per dag dus. Het is jammer dat de aflevering niet meer beschikbaar is, want het was echt een boeiend debat. Eentje dat me nauw aan het hart ligt sinds die platte batterij en nog meer sinds het afgelopen jaar. Dus kocht ik zijn boek en las ik geboeid zijn uiteenzetting.

Pintelon schetst de geschiedenis van de werkende wereld. Het begon ooit met de man die uit werken ging en de vrouw aan de haard die voor de kinderen en het huishouden zorgde. Het evolueerde naar een maatschappij waar vrouwen en kinderen werden ingeschakeld om te werken door de vele mannen die sneuvelden in de oorlog. En uiteindelijk kwamen we terecht in een wereld waar man en vrouw beide fulltime gaan werken maar waar er voor de rest te weinig tijd vrij kwam om daar ook nog eens een fulltime huishouden bij te runnen. Geschiedenis interesseerde me vroeger weinig, maar dit vond ik dan wel weer interessant om te lezen.

Photo by JESHOOTS.com from Pexels
Photo by JESHOOTS.com from Pexels

Tussendoor maakt hij verschillende uitstapjes naar experimenten met de 30 uren-week, met behoud van loon. Hij kijkt naar de psychologische gevolgen, naar de betaalbaarheid van het systeem en naar de gevolgen voor de maatschappij. En over het algemeen zijn die resultaten enorm positief. Toch blijkt het systeem nog niet echt ingang te vinden, wat dan weer jammer is.

De werkloosheid daalt vaak omdat je twee shiften van 6u kan gaan inschakelen, de productiviteit stijgt waardoor ook de productie toeneemt en de mentale weerbaarheid neemt toe en burn-outs nemen af omdat mensen zowel in als buiten hun werk meer rust vinden. Ook de becijfering van de betaalbaarheid is boeiend. Want in de huidige maatschappij subsidiëren we onder andere nachtwerk en overwerk dat bijzonder slecht is voor de gezondheid. Als we de subsidies voor dat soort ‘ongezonde’ systemen investeren in een nieuwe manier van werken, blijkt zelfs de betaalbaarheid geen ‘ver-van-ons-bed-show’.

Ik kan het boek alleen maar aanraden aan al wie ook elke dag vecht om zoveel mogelijk gedaan te krijgen en dan moet vaststellen dat de dag eigenlijk te kort is. En ja, er zal ongetwijfeld nog gesleuteld moeten worden aan het systeem om het op punt te stellen. Maar ik ben in elk geval wel een believer. Want ik zie elke dag genoeg rond mij gebeuren en ik word meer en meer aangesproken door mensen die het moeilijk krijgen. Corona gaf op dat vlak ook een stevige duw in de rug. Hoog tijd voor verandering, al zal het waarschijnlijk nog niet voor de eerst komende jaren zijn.

Je kan het boek vinden in de doorsnee boekhandel (helaas niet op Bol.com). Voor de paperback betaal je 20 euro.

Getagd , , , , ,

4 gedachten over “De strijd om tijd (+ review)

Geef een reactie