Struggle of life

Katrien is ISFJ-T, en jij?

Er zijn zo van die dingen die ik extreem interessant vind. Als creatieve generalist (ik leg dat nog wel eens uit) zijn er dat heel veel, dat geef ik eerlijk toe. Maar persoonlijkheidstests scoren enorm hoog in de schaal van extreem interessant. Ik was lang gefascineerd door Insights maar ik ruilde dat een jaar of twee geleden in voor MBTI.

Ik botste ooit op de test, vulde hem in en zag meteen hoe hard het resultaat op mij van toepassing was. Spijkers met koppen en al. Toen ik een jaar geleden jobcoaching volgde, moest ik de test nog eens invullen. Het resultaat bleef gelijk. En ook Stephanie van Plan S is een groot aanhanger van MBTI. Dus ook voor mijn coaching vulde ik de test nog eens opnieuw in, het resultaat is in die twee jaar stabiel gebleven.

Mijn resultaat: ISFJ-T, oftewel Defender/Verdediger. Kort uitgelegd:

 • I = introvert (ik haal energie uit alleen zijn)
 • S = sensing (ik focus op concrete, feitelijke informatie)
 • F = feeling (ik beslis op basis van persoonlijke waarden)
 • J = judging (ik heb een voorkeur voor een planmatige manier van werken en voor het afronden van dingen)

De T staat dan weer voor turbulent. En dat verbaasde me enigszins, tot ik de uitleg las: “Turbulent individuals are success-driven, perfectionistic, and eager to improve.” Dat verklaarde dan weer veel. Eindelijk kan ik me eens Beyoncé wanen. Want ook zij blijkt een ISFJ te zijn. Who run the world? Queen Be en ik, obvious. 😉

De eerste lijnen van de toelichting zijn meteen raak: “Hoewel ze empathisch zijn, kunnen Verdedigers ook vinnig zijn als ze familie of vrienden moeten beschermen; hoewel rustig en gereserveerd, beschikken ze meestal ook over goed ontwikkelde sociale vaardigheden en robuuste sociale relaties; en hoewel ze veiligheid en stabiliteit zoeken, kunnen ze opmerkelijk open staan voor verandering, zolang ze zich maar begrepen en gerespecteerd voelen.” Om nog maar van dit te zwijgen: “Verdedigers zijn echte altruïsten en zijn uiterst vriendelijk tegen mensen die hen met vriendelijkheid tegemoet komen. Ze zijn enthousiast en vrijgevig op het werk en voor de mensen waarin ze geloven.”

Nog kenmerkend: nemen hun verantwoordelijkheid, proberen altijd de verwachtingen te overtreffen, hebben tegelijk de neiging om hun bijdrage te bagatelliseren, hun uitdaging: ervoor zorgen dat wat ze doen ook zichtbaar wordt en leren nee zeggen en voor zichzelf opkomen. Check, check, dubbel check, check. Het blijken dan vaak ook nog eens kenmerken te zijn die ook bij hoogsensitieven een rol spelen. Ook het opmerkzaam zijn, het aanvoelen van anderen of het nodig hebben van waardering om te kunnen blijven doorgaan. Kortom, als ik alle kenmerken van ISFJ-T lees, zijn ze voor 99% van toepassing op mezelf.

Zo’n persoonlijkheidstest is tegelijk ook altijd wat confronterend. Plots staan al je sterktes en zwaktes zwart op wit op papier (of op een scherm). Maar het is ook een handige tool om iets mee te doen en om te weten hoe je in elkaar zit. Het zijn handvaten die je kan gebruiken als je een nieuwe job zoekt, als je met nieuwe mensen moet omgaan of als je hoofd vol muizenissen zit. Zo’n persoonlijkheidsprofiel helpt je om jezelf beter te begrijpen. En voor de duidelijk, ik word hier niet gesponsord door MBTI, 16 personalities of wat dan ook. Ik ben gewoon een believer.

Wil je de test ook eens doen? Dan kan je dat gratis op de website van 16 personalities. In de basisversie zit al een uitgebreide toelichting voor jouw type. Je hebt dus helemaal niks nodig van de betalende versie om jezelf te leren kennen.

Wat is jouw MBTI-type eigenlijk? En geloof je in zo’n systeem of niet? Altijd leuk om eens te vergelijken.

Getagd , , ,

19 gedachten over “Katrien is ISFJ-T, en jij?

 1. Ik kwam uit bij INFP-T. Ik heb de test ooit al eens eerder gedaan en toen had ik wel een andere uitkomst. Ik heb de beschrijving van de mediator gelezen en vooral op werkvlak was het zeer herkenbaar. Op persoonlijk vlak ook, al stond erbij dat ik dan conflicten zou vermijden en daar herken ik mezelf niet echt in, ik durf wel degelijk zeggen waar het op staat. Misschien moet ik de test nog maar eens doen ;-).

 2. Ik ben ESFJ-T, dus zoals jij maar dan extravert 🙂
  Ik had ze ooit al eens ingevuld, maar ben niet zeker dat ik toen hetzelfde resultaat had. Wij zijn op het werk nu bezig met Insights, vind ik toch ook interessant maar ze kunnen elkaar allemaal aanvullen.

  1. Ik had minder herkenning met Insights maar ik moet zeggen dat ik enkel maar de korte versie gekregen heb, nooit de uitgebreide versie.

 3. Ik ben een INFJ maar de laatste letter weet ik niet meer. Ik moet de test misschien nog eens doen. Ben benieuwd of ik dan dezelfde uitkomst heb. Indertijd herkende ik me alleszins ook heel erg in dit profiel.

 4. Superboeiend hé! Toen ik de eerste keer de test deed, vond ik het verbazend hoe alles zo in elkaar leek te vallen, en hoe boenk alles erop zat. Ik ben trouwens ook ISFJ, maar zonder de T. Althans, die T stond er nooit bij toen ik de test deed.
  Eigenlijk zou elke werkgever zo’n testen moeten doen bij zijn/haar mensen. Je leert mensen zo echt kennen, en hoe ze (samen)werken.

     1. Uit nieuwgierigheid deed ik de test vandaag nog eens, want de eerste keer is al een paar jaar geleden. Het resultaat wees op ISFJ-T, dus de test moet aangepast zijn… Heel verhelderend om in deze periode de ‘uitleg’ nog eens te lezen, want het is er echt op alle vlakken ‘boenk op’ :-).

     2. Ja, ik vond ook dat het er boenk op was! Zotjes eigenlijk en tegelijk een beetje confronterend.

 5. Het is al even geleden dat ik deze test deed. Dat was nadat ik er op Fieke haar blog over had gelezen en als ik het me goed herinner had ik hetzelfde resultaat als haar en dus ook als jou. Al weet ik niet zeker of die T bij mij ook vermeld werd. Misschien moet ik de test dus nog eens opnieuw doen.

Geef een reactie