Struggle of life

Leven we in een maatschappij voor vroege vogels?

Ik deed de laatste weken aan bingelistening. Alle podcasts van Werk en Leven vlogen er door. Ik botste er al eens op boeiende stellingen. Zo ging het in (ik denk) aflevering 31 over een maatschappij die vroege vogels bevoordeelt. Het deed mijn wenkbrauwen fronsen, want ik heb al lang het gevoel dat het net omgekeerd is. Iets om dus eens over na te denken.

Ik ben een vroege vogel. Dat is intussen alom bekend denk ik. Ik hou van vroeg opstaan, ik hou van looptochtjes in de vroege ochtend en ik ga het liefst al om 7.30u aan de slag om op tijd te kunnen afronden zodat ik nog iets van mijn avond heb. Daar tegenover staat dat ik vaak om 22u al in m’n bed kruip om dat te compenseren. Dat werkt voor mij gewoon het best.

Ik heb altijd het gevoel dat onze maatschappij daar niet echt op voorzien was. Lessen begonnen in het hoger onderwijs ‘pas’ om 9u en duurden vaak tot 18u. Na 14u was bij mij al het vet van de soep eerlijk gezegd. Hetzelfde voor de werkwereld. Toegegeven, als vroege vogel heb ik misschien ook wel de verkeerde branche gekozen. Maar ik kwam steeds in jobs terecht waar ik om 7.30u-8u op bureau aankwam en vaak lange tijd de enige was. Een uur of twee later vielen de collega’s dan binnen. Positief voor mij want ik kon twee uur ongestoord doorwerken.

Toch kreeg ik daar ook al eens commentaar op. Ik was niet flexibel genoeg. Tot ik daarop inging in detail. Het was net ik als vroege vogel die zich altijd aanpaste als vergaderingen (vaak onaangekondigd) tot 17 of 18u duurde. Ik sms’te naar het thuisfront om mijn avondplannen om te gooien. Voor de andere collega’s was dat een normale werkdag. Zo hadden ze het precies nog nooit bekeken. En voor de duidelijkheid, ik had er nog nooit één opmerking over gemaakt dat ik altijd moest aanpassen. Het was part of the job.

Ik heb dus nog nooit echt het gevoel gekregen dat we in een maatschappij leven voor vroege vogels. Onze supermarkt opent pas om 9u en ook de doorsnee winkel in de stad gaat pas om 9.30u open. De bibliotheek zelfs pas om 12u. En vergaderingen starten om 8u is nooit ‘done’ geweest in eender welke job. Om maar een paar voorbeelden te geven. Je kan je dus wel inbeelden dat ik maar bedenkelijk keek toen ik de stelling hoorde in de podcast van Werk en Leven.

Wat denk jij? Ben je een vroege vogel of niet? En denk je dat we in een maatschappij voor vroege vogels leven?

Getagd , ,

12 gedachten over “Leven we in een maatschappij voor vroege vogels?

 1. I feel you! En voor vroege vogel-kinderen is de maatschappij al helemaal niet klaar… een pretpark of speeltuin opent om 10 uur, sorry maar dat is al middag voor ons 😀 Scholen die om 8u30 opengaan, dat is een eeuwigheid als je om 5u30 wakker bent. Hoezo ochtendrush? En inderdaad, die werkmentaliteit. Een extra online opleiding die om 20u start, dan zijn ze me na een halfuur kwijt hoor. Nee, ik geloof ook niet dat onze maatschappij op vroege vogels voorzien is. Leuke bedenking 🙂

 2. Zeer herkenbaar, hier ook een ochtendmens. Vaak kreeg ik de opmerking op het werk dat ik zo vroeg naar huis ga. Maar niemand ziet natuurlijk als ik er om 7:30 (en meestal zelfs nog vroeger) al was. Mijn productiefste uren zijn ook die in de ochtend, als ik ongestoord kan werken. Nog een meeting na 16 uur? Dan ben ik meestal niet veel meer waard…

  1. Ha, ik ging net hetzelfde antwoorden! Wij hebben flexibele werktijden, maar zij die laat beginnen endus laat moeten blijven worden veel sneller als de harde werkers gezien, terwijl wij die vroeg beginnen en dan vroeger kunnen stoppen als niet-gemotiveerd/geëngageerd worden gezien. Echt ergerlijk!

 3. Ik snap wel wat je schrijft, ik start ook liever ’s morgens dan ‘avonds langer door te werken en vergaderingen in de late namiddag zijn hel (gelukkig hebben we dat niet zoveel op kantoor).
  Waar ik wel kan volgen dat we een maatschappij lijken voor vroege vogels is dat het precies verheerlijkt wordt dat de oplossing om meer gedaan te krijgen is om vroeger op te staan (met de miracle mornings en zo). En volgens mij klopt dat niet voor iedereen. Mijn lief komt ’s morgens traag op gang, maar als die bezig is, kan die echt tot laat ’s avonds productief zijn en krijgt dan vaak meer gedaan dan ik.

  1. Dat is waar, je moet vooral kijken naar wat voor jou werkt. Mij moet je ‘s avonds niet meer veel denkwerk vragen. Al merk ik wel dat ik voor een deadline altijd iets extra kan, ook al moet ik daarvoor om 17u pas in een flow kruipen. Dat werkt wel niet als ik al een hele dag geconcentreerd werk heb moeten doen.

 4. Ik ben een avondmens, niet uit keuze maar omdat dat nu eenmaal mijn bioritme is. Voor 8u mijn wekker moeten zetten is slaaptekort en heel de dag moe, om 7u of vroeger mijn wekker moeten zetten is problematisch, want dan heb ik maximum 5 uur slaap gekregen. Voor mij beginnen vergaderingen, opleidingen en events dus altijd veel te vroeg (zeker als je nog even onderweg bent). Starten op school om 8.30u is heel mijn jeugd en studententijd een struggle geweest. Zeker voor pubers die bijna allemaal een avondmens-bioritme hebben, heb ik nooit begrepen dat die om 7u hun bed uit gezet worden. Voldoende slaap is voor hen zo belangrijk. Ik pas me zo veel mogelijk aan aan onze maatschappij die volgens mij dus echt op ochtendmensen gericht is. We hebben bewust gekozen om een huis te kopen waar we werken, ik heb een job met flexibele starturen (al is 9.30u wel zowat het laatste wat daar acceptabel is) en we hebben geen kinderen. Niet alleen daarom uiteraard, maar ik heb geen flauw idee hoe ik mezelf en kinderen zou moeten klaarmaken en eten geven en voor 8.30u aan een schoolpoort staan. In tegenstelling tot wat ochtendmensen vaak denken, heb ik niet minder aaan mijn dag. Als zij om 22u gaan slapen, is mijn avond nog maar halfweg 😉

  1. Hehe daar kan ik wel inkomen. Ik geniet er wel van om om 6.30u op een trein naar Brussel te stappen en om 7.30u aan de slag te gaan. Maar zoals je zegt, dat is puur omdat mijn bioritme zo in elkaar zit. Al mijn hele leven eigenlijk. Toen ik nog studeerde, was mijn beste periode ook van 7-12u ‘s morgens tijdens de blok. Daarna ging het bergaf. 😄 En fan van onze bakker die om 7u opengaat. 🙈

 5. Enorm herkenbaar! Zelf ben ik ook een vroege vogel, ik ben dan gewoon veel productiever dan pakweg om 16u in de namiddag. Maar net als bij jou had ik heel veel collega’s die liever pas tegen 10u toekwamen op kantoor om dan tot een uur of 7 of zelfs 8 ’s avonds door te werken. Wat voor mij dus dodelijk is. Nu heb ik vooral veel collega’s die gewoonweg van 7u ’s ochtends tot 8u ’s avonds werken, wat nog dodelijker is 🙂 Maar ik zou het wel fijner vinden, mochten veel dingen in onze maatschappij vroeger open gaan of starten!

 6. Als ik mijn lichaam zou volgen, zou ik een late vogel zijn, vooral op vlak van ’s avonds laat nog veel energie krijgen en helaas niet kunnen slapen voor 01:00.
  Toch gedraag ik me als een vroege vogel omdat ik graag nog iets aan mijn avond heb. Het is zelfs de reden waarom ik een carrièreswitch gemaakt heb; ik kon het gewoon niet meer, die avondshiften (was dan wel tot 22:00), ook al was ik dan overdag vaak thuis. Ik wil gewoon eerst hetgeen wat echt moet gedaan worden achter de rug hebben en daarna ontspannen, de omgekeerde volgorde werkt absoluut niet voor mij.
  Ik merk helaas wel elke ochtend aan mijn inbox dat de rest een uur of 2 langer (of beter gezegd later) gewerkt heeft en ik kan mij dan wel schuldig voelen dat ik al zo ‘vroeg’ op de dag onbereikbaar ben.

 7. Ik snap precies ook niet direct waar het idee vandaan komt dat de maatschappij beter ingericht is voor vroege vogels? Ik was vroeger altijd de eerste op kantoor, om 8am. Ook op mijn vorige twee jobs. Heerlijk om dan ff ongestoord te kunnen werken idd! Het zou zoveel handiger zijn bv als winkels wat vroeger openden, ja. Dat schuldgevoel is soms zo lastig; stoppen voor 17u terwijl andere collega’s nog tot ver na 18u doordoen. Maar dan denk ik: dat heet dan flexibel werken zeker?

Geef een reactie