Boekenwurm, Struggle of life

Katrien gelooft in Diep Werk! (+ review)

Een paar weken terug had ik het al eens over een van de boeken van Cal Newport, Digitaal minimalisme. In dat boek stonden wel wat verwijzingen naar dat andere boek van hem ‘Deep Work’. Datzelfde boek kwam ik ook al tegen in de podcasts van onder andere Werk en Leven. Meer had ik niet nodig om getriggerd te zijn.

Ik geloof heel hard in het basisidee van Cal Newport: je bereikt meer als je een langere periode aan een stuk kan doorwerken aan eenzelfde groter project of taak. Je kan alleen maar in een soort van flow terechtkomen als je jezelf de kans geeft om je volledig te verdiepen in iets zonder voortdurend onderbroken te worden. Ik kan echt oprecht gelukkig worden als ik aan een tekst of artikel begin en ik plots twee uur later uit die flow ontwaak als een taak klaar is. Maar ik besef maar al te goed dat de huidige maatschappij dat niet altijd meer stimuleert. De constante bereikbaarheid is niet positief voor diep werk.

Waarom word ik er zo gelukkig van? Omdat je heel wat werk verzet in minder tijd. Ik merkte het al toen ik voor het eerst de kans kreeg om thuis te werken. Ik deed in 5-6u thuiswerk wat ik normaal in 8u op bureau deed. Gewoon omdat er veel minder afleiding was, geen telefoons, geen collega’s die binnenvallen voor advies en je kan voor jezelf een beter ritme opstellen. Op de dagen dat ik veel to do’s moet afwerken, helpen er twee dingen: gewoon beginnen en in een flow kruipen. Zo krijg ik plots veel meer op een dag gedaan en lijkt die lange lijst to do’s vaak echt een makkie.

Nochtans is ons werk daar niet altijd op ingesteld. Want diep werk is vaak onzichtbaar. De werksfeer bevoordeelt vaak het industriële ijkpunt voor productiviteit: veel dingen heel zichtbaar doen. Wie dat doet, wordt daar vaak ook voor beloond. Wat wel jammer is, want diep werk mag dan minder zichtbaar zijn, je komt er wel verder mee. Het kost tijd (en tegelijk toch minder tijd dan anders) maar het resultaat is er wel naar.

Tegenover diep werk staat voor mij wel ontlading. Na een geconcentreerde werkdag van 6u ben ik vaak vermoeider dan na een normale werkdag van 8u. Ik trakteer mezelf dan vaak op wat brainless taakjes om te compenseren en mijn werkdag rond te maken. Newport haalt het ook aan in zijn betoog. Je moet je denkvermogen soms ook de kans geven om te rusten. Anders kan diep werk ook niet blijven duren. Voor de duidelijkheid, rusten is energieladende ontspanning. Een gestructureerde hobby die je hersenen iets van betekenis geven. Dan ben je aan het eind van de dag tevredener en de volgende dag meer ontspannen.

Newport haalt ook aan dat diep werk is zoals een spier die je moet trainen. Je moet er een gewoonte van maken om nog beter te worden in diep werk. Misschien zelfs vaste momenten voor inplannen zodat je jezelf niet meer moet afvragen wanneer je het gaat doen. Je instinct om te lummelen zou afnemen en je motivatie en energie worden geprikkeld. In die fase ben ik duidelijk nog niet beland. Een to do’tje voor de toekomst.

Meer naar het einde haalt Cal Newport ook nog wat praktische adviezen aan. Zo is hij voorstander van een wekelijkse bezinning waarbij je een plan voor de komende week maakt. Hij haalt ook aan dat je een werkdag duidelijk moet afsluiten om je hersenen duidelijk te maken dat het erop zit. En hij geeft de raad om je werkdag in blokken te verdelen en die in te vullen met je taken. Vergeet vooral de brandjestijd niet om taken die langer duren dan verwacht op te vangen. Een gouden tip die ik trouwens ook van Stephanie van Plan S kreeg en voor mij duidelijk werkt. Het laatste wat me wel interesseerde waren de denkweken van Bill Gates om diep werk rond bepaalde projecten te verrichten. Hoe leuk zou het zijn om me eens een week terug te trekken om volledig aan mijn blog hier te werken? Wauw, wat een idee.

Toch hield ik aan het boek een heel dubbel gevoel over. Ben ik fan van de filosofie van Newport? Zonder twijfel ja. Ik geloof in diep werk. Maar wat het boek een must read? Misschien net iets minder. Er staan voor mij ook heel wat verhaaltjes en cases in die niet echt gemoeten hadden. Ik kan me wel inbeelden dat als diep werk iets volledig nieuw voor je is, het boek echt wel een inspiratiebron kan zijn.

En jij? Heb je het boek al gelezen? Hoe denk jij over diep werk?

Getagd , , , ,

10 gedachten over “Katrien gelooft in Diep Werk! (+ review)

 1. Ik ken de theorie ook dankzij Werk en leven en vind het wel interessant, maar voorlopig nog niet zo makkelijk in de praktijk te brengen. Ik heb bij thuiswerken vaak meer afleiding dan op kantoor merk ik.

  1. Als ik echt veel schrijfwerk heb, kan ik echt gewoon schrijven en plots uit een soort trance ontwaken. Plots is het twee uur later. 🙈

 2. Ik ken inderdaad ook de grote lijnen van de theorie maar ben er zelf nog niet echt met aan de slag gegaan. Misschien dat ik het boek toch ook eens moet lezen. Maar wat ik me dan afvraag: combineer je dat dan met de Pomodoro techniek? Of zie ik dat helemaal verkeerd?

  En ook, zo herkenbaar he wat je zegt: op de werkvloer gaat het vooral om zichtbaar dingen doen. Terwijl dat soms zo een verkeerd beeld geeft. Is hier een grote struggle to be honest.

  1. Pomodoro werkt voor mij niet zo heel goed. Moeilijk te combineren met de onregelmatigheid in mijn communicatiewerk en als ik in een flow zit werk ik liever door dan te stoppen. Maar met de Forest app kan je zelf tijdspannes instellen. En zo stel ik soms dus 1u of 1,5u in om door te werken als ik bv. een interview moet uittypen of me moet inwerken in een thema. Maar dat kan ik niet elke dag, soms is mijn dag echt heel versplinterd met vergadering en last-minute vragen.

   1. Aah ik wist niet dat je dat met die app kan. Want hoe fijn ik de theorie achter Pomodoro ook vind, soms zit ik echt in een flow en dan vind het vervelend dat ik na 25 minuten moet stoppen. Mss een hele domme vraag maar hoeveel pauze neem je dan als je bijvoorbeeld 1u of 1,5u gewerkt hebt?

    1. Goh ik pak pauze als en hoe het mij uitkomt. Soms om een warme chocomelk te maken, de brievenbus leegmaken, de was wegleggen, de drank in de frigo bijvullen of mijn persoonlijke mails eens checken. Soms schakel ik meteen over naar een andere taak. Het is wat afhankelijk van of ik voel of ik achter die laptop uitmoet of niet. Onder de middag wandel ik 45min a 1u en dat doet wel ongelooflijk deugd om ff los te laten.

     1. Goed om weten allemaal 🙂 En idd ’s middags ga ik ook zowat elke dag wandelen en dat doet zoveel deugd!

Geef een reactie