Boekenwurm, Struggle of life

Katrien wil minder digitaal (+ review)

Eind oktober schreef ik me in voor de Plan Self-coaching bij Stephanie van Plan S. Aan de hand van sessies, coachingsgesprekken en oefeningen zet ze ons aan het werk om werk te maken van een betere work-life balance. Het was een cadeautje voor mezelf na een ongelooflijk druk jaar. Een van mijn werkpunten is ‘minder digitaal’. Met op de eerste plaats: minder doelloos scrollen. Digitaal Minimalisme van Cal Newport vond ik dan wel gepast als bijpassende lectuur.

Doelloos scrollen. Het was een van de slechte gewoontes die het afgelopen jaar binnensloop. Niet dat ik dat vroeger nooit eens deed, maar het afgelopen jaar was het vaak ettelijke uren. Omdat mijn hoofd vol muizenissen zat die ik niet kon loslaten en ik daardoor geen fut meer had om me nuttig te maken. Het ergerde me, maar tegelijk was het sterker dan mezelf. Ik was mentaal te moe om het te vervangen door lezen of blogs schrijven bv. De nieuwe job en de coaching waren het perfecte moment om er verandering in te brengen. Dankzij Plan S en de dames van Werk en Leven botste ik op het boek van Cal Newport over Digitaal Minimalisme. Ik hervond mijn fut om te lezen en verdiepte me in het thema.

Newport moedigt iedereen aan om digitale media doelbewuster in te gaan zetten. Hij erkent dat digitale media bepaalde voordelen hebben maar wijst tegelijk op alle gevaren die ze ook inhouden. Voor de duidelijkheid, hij is geen tegenstander van digitale media. Maar hij focust wel vooral op de functionaliteiten die ze hebben om iets makkelijker of beter te maken. Veel meer dan dat ze je zelfbeeld moeten bevestigen en je semi-verslaafd maken aan de endorfines die een like losmaken. Om je digitale activiteiten te minderen, moet je dus vooral nagaan wat ze voor jou kunnen betekenen.

Daarvoor ontwikkelde hij een methode die hij toelicht in het boek. Die methode begint trouwens vrij drastisch met een soort van digital detox waar je dan stapje voor stapje de noodzakelijke digitale media terug aan gaat toevoegen op een voor jou aangepaste manier. Dertig dagen cold turkey om volledig los te komen van gewoontes en ‘verslavingen’.

Een boeiend uitgangspunt. Maar in de praktijk niet altijd even haalbaar als je een job hebt die (grotendeels) om digitale media draait. Dus onthou ik voor mezelf vooral het kernidee: wat kan een digitaal medium voor mij betekenen en hoe kan ik het zo goed mogelijk inzetten? Dat leidde intussen (ook dankzij de tips van Plan S) tot een opkuis. Ik ontvolgde heel wat accounts op Instagram, ik wiste TikTok, Snapchat en LinkedIn van m’n smartphone en ik ontvang enkel nog smsen en telefoontjes op mijn smartwatch. Daarnaast wil ik ook meer vaste momenten inbouwen om digitale media te checken. Eentje ’s morgens, eentjes ’s middags en eentje ’s avonds.

Maar eerlijk? Het is vooral de verandering van job die ervoor gezorgd heeft dat mijn avonden kwalitatiever worden, veel meer dan wat afspraken die ik met mezelf maakte. De regelmatige werkuren zorgen ervoor dat ik minder uitgeput aan de avond begin of dat ik vooral een avond heb. Dat maakt het dan weer makkelijker om wat aan mijn ‘slechte gewoontes’ te werken.

Getagd , , , ,

5 gedachten over “Katrien wil minder digitaal (+ review)

  1. Wat heerlijk dat die nieuwe job voor meer balans zorgde. Ik moet toegeven dat het thuiswerken hier voor regelmatigere werkdagen zorgde (ahja want ik moet de onberekenbare filefactor niet meer in rekening brengen :-)) en dat zorgt ook hier voor veel meer kwalitatievere avonden.

  2. Ik ben echt super blij voor je dat je nieuwe job wat meer rust heeft gebracht en snap ook al helemaal dat je het online zijn wat wil minderen. Ik merk zelf ook dat het steeds meer energie vraagt dan dat het geeft. Enerzijds vind ik het heel fijn om met verschillende mensen in contact te staan maar het voelt ook aan als een fulltime job om bij te blijven. Ik ga voor mezelf ook een soort schema proberen uitwerken zodat mijn blogfeed niet zo immens wordt en ik minder tijd aan bijvoorbeeld Instagram spendeer. Een deel stories verbergen en mensen ontvolgen deed ik eerder al. Jammer genoeg toont Insta ook heel veel niet. Van Plan S heb ik bijvoorbeeld al heel lang niets meer in mijn feed zien opduiken.

Geef een reactie