Struggle of life

7 redenen om thuis te werken

Ik ben een grote thuiswerkfan. Hoe meer, hoe liever. De lockdown was voor mij op dat vlak in elk geval een groot cadeau. Ik kan echt genieten van een dag thuiswerk en ik ben ongelooflijk blij dat de wereld wakker geschud is om dat ook na corona meer te doen. Op dat vlak ben ik ook bij mijn nieuwe werkgever met mijn gat in de boter gevallen.

Thuiswerken heeft enorm veel voordelen. En ja, ik ben er mij van bewust dat niet iedereen dat kan, dat ik makkelijk spreken heb zonder kinderen etc. Maar ondanks alles, het biedt je kansen die je anders niet had. Ik geef je 7 redenen om meer te kiezen voor thuiswerk.

 • Je bespaart de verplaatsingstijd. In mijn geval al snel 3u heen en terug, zo’n retourtje Brussel. Daar kan je al eens iets mee natuurlijk. En dat niet alleen, je bespaart ook de verplaatsingsstress. Op tijd in het station geraken of je frustreren in de file. Het valt allemaal weg.
 • Je kan je dag starten met iets voor jezelf. Een tip die ik eens in een boek tegenkwam en onlangs ook hoorde in de Boost-podcast van Gudrun en Céline. Hoeveel deugd doet het om rustig op te staan en rustig te ontbijten zonder dat je voortdurend op je klok moet kijken om je trein te halen? En daarna? Een momentje voor mezelf met wat mindfulness en een uurtje lezen. Daarna is het aan mijn werktaken.
 • Je kan je dag eindigen met iets voor jezelf. Ergens tussen 16 en 16.30u gaat mijn laptop meestal dicht. En dan heb ik nog wel een uurtje voor we aan het eten toe zijn. Perfect voor een home work-out of een looptochtje. Ideaal om je werkdag volledig af te sluiten en te beginnen aan je privé-avond.
 • Je kan langer slapen. Met de nadruk op ‘kan’. Want in mijn geval gebeurt dat niet zo vaak. Ik sta meestal op tussen 5.30 en 6u. Als ik voel dat mijn lijf het kan gebruiken, spoel ik mijn wekker al eens een uur door. Maar dan merk ik wel hoeveel deugd het doet om die vrijheid te hebben om dat te doen.
 • Je wordt minder gestoord tussendoor. Er kunnen geen collega’s binnenvallen en de gesprekken via de telefoon zijn vaak een stuk functioneler. Hoe leuk het ook is om over koetjes en kalfjes te babbelen, soms wil je gewoon ook eens kunnen doorwerken zonder gestoord te worden. De drempel om iemand thuis op te bellen lijkt toch ook nog altijd een stuk hoger te zijn.
 • Je kan je werk gemakkelijker combineren met voldoende beweging. Zo voerde ik onlangs de regel in voor mezelf om elke middag dat mijn agenda het toelaat en het weer ok is, naar buiten te trekken. Al lopend of al wandelend, dat maakt niet uit. Gewoon een frisse neus en voldoende beweging. Ik heb daar zoveel deugd van. Net als van een rondje door het huis tussen twee taken of een work-out na de uren.
 • Je kan je beter concentreren. Het is veel makkelijker om alle prikkels rondom je uit te schakelen. Geen gebabbel, geen muziek, geen luide typers of gsm-geluidjes van anderen. Heerlijk. Full focus en hyperconcentratie, thuis kan ik dat. Op een werkplek heb ik daar vaak een noise cancelling headphone voor nodig.
 • Je kan je werk veel beter combineren met een huishouden/gezin. Voor het werk maak ik de afwasmachine nog leeg en vaak slaag ik erin om het eten op tafel te hebben als de #bf thuiskomt. Vuile was geraakt veel sneller in de wasmand en onze zetel ligt er zelden nog bij als een kluwen van dekentjes en kussens. En ook, de winkels zijn nog open als mijn werk er op zit. Een snelle boodschap kan dus no perfect.

Nog meer als van thuiswerk, begin ik ook fan te worden van PTOW, plaats- en tijdsonafhankelijk werken. Dat komt er dan weer op neer dat je zelf wat je werkuren en je werklocatie kiest. Wil je tussendoor een uur boodschappen doen? Geen probleem, dan werken we vanavond of morgen wel een uurtje langer. Vergadering in Hasselt? Geen probleem, dan werken we wel vanuit het kantoor van Hasselt heel de dag. Plots zie ik alle vrijheid terug voor mij die ik bij mijn allereerste vaste werkgever had. Het concept is nog in volle ontwikkeling maar klinkt in elk geval veelbelovend.

Maar toegegeven, veel hangt ook af van je job of je werkgever. Ik moet eerlijk bekennen dat ik vorig jaar veel minder het gevoel had dat ik controle had over mijn leven als ik thuiswerkte. Als je werkgever je opeist, is het moeilijk om de vrijheden van thuiswerk te zien en te ondervinden. Dan was het bij momenten zelfs eerder een nadeel om de scheiding werk-privé plots wel heel flou werd.

Werk jij graag thuis? Wat zijn voor jou de voordelen?

Getagd , ,

3 gedachten over “7 redenen om thuis te werken

 1. Dat er reistijd is weggevallen en dat je al eens wat makkelijker je wasmachine kan opzetten overdag vind ik heel handig. Maar ik mis toch ook echt werken tussen mijn collega’s. En mijn klanten in het echt zien. Wij mochten vroeger ook al thuiswerken als het kon, maar doordat ik veel afspraken met externen heb gebeurde dat niet heel vaak. Ook gewoon omdat ik ook geregeld heel dicht bij huis kon werken en dan vond ik het helemaal niet erg om naar kantoor te gaan. Misschien zal ik na Corona dus wel wat meer thuiswerken dan vroeger, maar het helemaal zo houden hoeft voor mij echt niet.

  1. Ik merk eigenlijk al heel de lockdown dat ik een van de weinigen ben die weinig moeite heeft met dat constant thuis zitten :). En ja, ik zal blij zijn als ik al mijn collega’s eens in het echt zie want ik ben sinds de nieuwe job nog maar 3 dagen op bureau geweest. Maar het is niet dat ik dat echt mis, ik pluk vooral de vruchten van dat voortdurende thuiswerk. 🙂

 2. Ik werk ongelooflijk graag van thuis uit 🙂 Ik zie daar alleen maar voordelen van in (hoera, minstens 2u tijd gewonnen op een dag wegens geen files, rustigere ochtend en avondspits om Tuur van school te gaan halen, en nog tal van andere positieve dingen). Zelf zou ik het liefst van al bijvoorbeeld 1 of max 2 dagen in de week naar kantoor gaan. En de rest idd van thuis uit of POW. Fingers crossed dat het na corona mag van mijn werkgever 😉

  Ik heb trouwens wel flink moeten timmeren aan thuiswerken is niet gelijk aan non-stop bereikbaar zijn. We zijn er nog niet helemaal maar een aantal dingen beginnen stilaan vruchten af te werpen 😉 .

Geef een reactie