Struggle of life

Mijn Manifesto

Een manifesto is zoiets dat ik al vaak was tegengekomen. Iedereen leek het te hebben maar ik liep er steeds op vast. Tot ik er onlangs eentje moest maken voor de coaching van Plan S. Ik raapte mijn moed bij elkaar, zocht inspiratie en schreef uiteindelijk toch mijn eigen manifesto. En dat deel ik graag met jou.

Ik geloof …

IN MEZELF

 • … in respect voor mezelf en voor elkaar.
 • … dat je moet doen wat je graag doet en dat je dat vaak moet doen. En dat als je iets niet leuk vindt, dat je daar aan de slag mee moet gaan.
 • … dat je eerst goed voor jezelf moet zorgen vooraleer je goed voor anderen kan zorgen.
 • … erin dat als je graag iets wil, je daar zelf voor moet zorgen. Een ander zal het niet voor je doen.
 • … dat vele kleine gelukjes samen ook één groot geluk kunnen zijn.
 • … dat ik iets kan. En dat ik wel wat competenties heb. Maar ik geloof er ook in dat die zichzelf niet onderhouden. En dat je dus nooit te oud bent om te leren en dat je het waard bent om daarin te investeren.

IN ANDEREN

 • … erin dat anderen graag behandeld willen worden zoals ik zelf graag behandeld wil worden.
 • … in een wereld waar we elkaar helpen in plaats van tegenwerken.
 • … in vriendelijk zijn en dat een dank je wel niks kost.

IN WERK

 • … in werken om te leven en niet in leven om te werken.
 • … erin dat je ook in je werk moet kunnen doen wat je graag doet.
 • … erin dat hard werken zich niet vertaald in het aantal geklopte uren maar in de kwaliteit van je werktijd.
 • … in een coachende, waarderende manier van werken. En dat opbouwende kritiek en constructieve feedback je ver brengt.

IN INTROVERT/HSP ZIJN

 • … dat introvert en hoogsensitief zijn oké is. En ik geloof in de meerwaarde van introverten/HSP’s in een extraverte wereld.
 • … dat tijd alleen met mezelf de beste manier is om mijn batterijen op te laden.
 • … dat één op één gesprekken waardevoller zijn voor mezelf dan groepsgesprekken.
 • … in oprecht luisteren en dat dat vaak meer waard is dan goed bedoelde adviezen.
 • … dat je niet oké voelen oké is. Maar ik geloof ook dat er niks mis is met je oké te voelen en dat je je daarvoor niet schuldig moet voelen tegenover anderen.
 • … dat je complimenten gewoon mag ontvangen en dat je ze niet moet minimaliseren.

IN DADA’S

 • … in de kracht van schrijven, verhalen en teksten. En in de kracht van boeken, veel boeken, in alle mogelijke vormen.
 • … dat een goeie planning en lijstjes de beste houvast zijn om alles zoveel mogelijk op orde te hebben. En dat er niks mis is met georganiseerd zijn.
 • … erin dat je jezelf op regelmatige basis mag belonen en dat je dat volledig verdient. Met boeken, met chocolade of met een dag hangen in de zetel. Of met iets totaal anders waar je op dat moment zin in hebt.

Heb jij een manifesto? Wat staat er bij jou in?

Getagd ,

7 gedachten over “Mijn Manifesto

 1. Wat een mooi manifesto! Ik zou dat heel graag ook eens willen schrijven, maar het lijkt me altijd zo iets groot te zijn dat ik het op de lange baan schuif. Dat in combinatie met ik die eigenlijk ook niet goed weet hoe er aan te beginnen 🙈

  1. Wel, ik ben eigenlijk manifesto’s van anderen gaan opzoeken (Kathleen, Tales from the crib…) en daar uitgehaald wat paste voor mij. En daarmee aan de slag gegaan om verder te denken wat ik nog belangrijk vond etc. En uiteindelijk is mijn lijstje veel langer geworden dat ik zelf kon voorstellen.

 2. Oh, dat doet me er aan denken dat ik de vorige keer dat ik iemands Manifesto las dacht dat ik dat voor mezelf ook eens moest proberen uit te schrijven (én het vervolgens helemaal vergeten ben). Misschien lukt het dit keer wel. Ik herken in jouw knappe manifesto trouwens zowel heel herkenbare zaken als persoonlijke werkpunten.

 3. Heel mooi manifesto, het zou het mijne kunnen zijn. Ik las er ooit over in Het Blogboek, maar heb er nog niks mee gedaan. Ik denk dat ik er ook eens eentje ga maken, het lijkt me de ideale periode om dat te doen nu. Bedankt voor de inspiratie!

Geef een reactie