Boekenwurm, Struggle of life

Eet eerst kikkers, dan chocolade (+ review)

Kikkers eten. Het kwam een paar weken geleden al ter sprake tijdens een van de coachings bij Stephanie van Plan S. We hadden het over werken volgens je energie. En we merkten al snel dat ik meer gediend ging zijn met een ander systeem. Dat van eerst kikkers eten en dan chocolade.

Hoe werkt het voor mij?

Ik ben ’s morgens op kruissnelheid. Het meeste en het beste werk verzet ik tussen 8 en 12u. En ik ben niet meteen een uitsteller, maar ik merk wel dat ik lastige klussen al eens tot het einde laat liggen. Dat zorgt er dan weer voor dat ik moeilijkere dingen moet doen als ik al ergens in mijn energiedip zit. Niet goed. En dat wou ik wel anders.

Tuurlijk had ik al wel eens gehoord van ‘kikkers eten’ om je dag te starten, maar ik zette het veel te weinig om in de praktijk. Na het gesprek met Stephanie probeerde ik het toch meer te doen. En het legde me geen windeieren. Lastige klussen gewoon aanpakken levert op en het lastigste van de dag ligt echt al snel achter je. En vooral: ik merk dat 90% van die lastige klussen eigenlijk helemaal niet zo lastig zijn.

Eat that frog

In diezelfde periode stootte ik op een boek ‘Eat that frog’. Het ebook was voor een paar euro’s beschikbaar. Downloaden die handel. Vorige week begon ik het te lezen. Aangezien het niet zoveel pagina’s telde, was het ook snel uitgelezen. Was het nieuw? Nee. Was het interessant? Ja. Hoewel ik eigenlijk niet echt iets nieuws tegenkwam, was het wel interessant om 21 concrete tips bij elkaar te zien staan.

Het boek draait eigenlijk vooral rond je belangrijke doelen aanpakken. De kikker is in dit geval dat grote doel, veel meer dan dat het een lastige klus is. Al kan je de manier van werken daar natuurlijk ook wel op toepassen. Ik vond het boek vooral een meerwaarde omdat het 21 tips bundelt op een heel concrete manier. Je kan er meteen mee aan de slag en je moet niet zelf de vertaling naar de praktijk maken. Als je dat kan, heb je bij mij een streepje voor.

De 5 tips die voor mij het beste werken

  1. Werk met lijstjes. Giet alles waar je aan denkt in to do-lijstjes, stel daar prioriteiten in en werk de klusjes een voor een af. Door to do’s af te vinken zie je ook zwart op wit wat je die dag al gepresteerd hebt. Ik voel me daardoor ook een stuk waardevoller en ik heb meer het gevoel dat ik alles onder controle heb.
  2. Plan vooruit. Sinds ik op maandagochtend even de tijd neem om mijn week te plannen, weet ik beter wat me de wachten staat en lukt het me beter om taken mooi over de week te verspreiden. Zo vermijd ik overbelaste dagen.
  3. Richt je op je zwaktes. Als je in je job 7 grote clusters hebt in je takenpakket en daarvan heb je één cluster waar je wat zwakker in bent, dan loont het het meest als je investeert in die zwakte. Het leek me logisch want je groeimarge is het grootst, maar eerlijk gezegd doe ik dat niet. Ik doe vooral waar ik goed in ben, en die zwaktes zijn mijn grootste kikkers. Werkpuntje.
  4. Taak per taak afwerken. Ik haalde het bij tip 1 ook al aan. Werk je to do’s één per één af. Multitasken is een grote mythe. Je kan je maar met één ding tegelijk bezighouden en het voortdurend afwisselen tussen dingen zorgt er alleen maar voor dat dingen langer duren voor je ze kan afvinken.
  5. Focustijd en tijdblokken. Sinds ik blokken inplan in mijn agenda om aan bepaalde taken te werken, krijg ik meer gedaan. Ik koppel aan die blokken ook nog eens focustijd. Met de Forest-app of gewoon als afspraak met mezelf. Ik vind het heerlijk om elke keer in een soort van flow terecht te komen.

En na al die kikkers, is het tijd voor chocolade. Dat zijn voor mij de leuke, makkelijke taken. De dingen die ik op automatische piloot kan doen, waar ik misschien meer talent voor heb of die minder prioritair op mijn lijstje zijn.

Hoe pak jij lastige klussen aan? Is ‘kikkers eten’ iets voor jou?

Getagd , , , ,

5 gedachten over “Eet eerst kikkers, dan chocolade (+ review)

Geef een reactie