Struggle of life

4 voor- en nadelen van een bril

Ik moet al zo’n jaar of 17 beroep doen op een bril. De meerderheid daarvan heb ik overbrugd met lenzen, mijn bril draag ik vaak enkel ’s avonds. Onlangs investeerde ik toch maar eens in een nieuwe bril, ook met de bedoeling hem meer te dragen. Want brillen, dat heeft voor- en nadelen.

4 nadelen van een bril

 • Mijn zicht is een stuk beperkter. Overal waar ik kijk met lenzen aan zie ik scherp, met een bril ben je beperkt tot de grootte van je brilglas. Dat durft al eens voor accidenten zorgen. De keren dat ik mijn kop gestoten heb met mijn bril aan, zijn niet meer op één hand te tellen. Woepsie.
 • Draag je een bril, dan moet je ook zorgen voor een zonnebril op sterkte voor de zomer (of je moet voortdurend bril en lenzen wisselen). En toegegeven, een (zonne)bril kost wel wat geld, een gewone zonnebril is daarentegen een stuk goedkoper.
 • Zomaar in je ogen wrijven dat gaat niet. Met een sterkte van bijna -4 wil dat ook zeggen dat je skincare vooral op de tast of heel kort bij de spiegel moet doen. En mascara hangt steevast op je brilglas.
 • Ik zie me ook niet meteen gaan lopen met een bril. Mijn sportzonnebril wasemt al volledig aan als ik loop op een zomerse dag. Laat staan dat ik dat met een gewone bril zou moeten doen. Hetzelfde geldt tegenwoordig trouwens ook voor de combinatie bril-mondmasker of voor natte weersomstandigheden.

4 voordelen van een bril

 • Mijn ogen verkeren in een betere toestand als ik mijn bril vaker draag. Meer rust, meer lucht, minder vuil, minder ontstekingen … En dat is misschien van alles wel het belangrijkste aspect en de grootste motivatie om mijn bril regelmatiger te dragen, ook voor de volledige dag.
 • Hoe je het ook draait of keert, het is vaak ook een leuk fashionitem. En nee, ik ben niet echt een fashionista, maar ik heb wel graag een mooie bril op mijn snoet. Als je dan toch moet brillen, wil het oog ook wat (padum tsss).
 • Lenzen durven al eens te scheuren, te verschuiven of niet goed te zitten. Je moet dan al hopen op lensproduct en een cleane omgeving om dat op te lossen. Dat heb je met een bril natuurlijk niet aan de hand.
 • Als je iemand niet meer wil zien, zet je gewoon je bril af. Mopje eh.

Draag jij een bril? Draag je lenzen? Naar wat gaat je voorkeur en wat vind jij de voor- en nadelen?

Getagd , , , ,

13 gedachten over “4 voor- en nadelen van een bril

 1. Ik heb heel slechte ogen, al sinds mijn geboorte (toen nog niet zó slecht, tijdens mijn groei werden mijn ogen slechter, dat proces stopte toen ik volgroeid was). Ik heb al 30 jaar lenzen, en hoop dat ik ze nog lang comfortabel kan blijven dragen. Ik vind een bril meer nadelen hebben dan lenzen, maar dat is ook wel omdat ik zo’n dikke brilglazen heb.
  Nog een nadeel van een bril: bedampen!
  En een voordeel tegenover lenzen: minder “onderhoud”. Met lenzen moet je toch altijd heel voorzichtig zijn en op de hygiëne letten om ontstekingen te voorkomen.

 2. Een fashionitem??? Ik moést een bril dragen vanaf mijn acht jaar en ben er jaren mee gepest geweest dus nee, ik heb er slechte ervaringen mee. Lang leve de lenzen en later de krasjes.
  Nu sinds een paar jaar moet ik enkel een bril dragen om van dichtbij te kunnen lezen en voor pc-gebruik, maar geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om dat ding op te zetten als ik ergens naar toe moet of zo. Zelfs als ik een video-meeting heb, zet ik hem af. Ik vind het bij mij echt geen gezicht.

  1. Ik begin het meer en meer te appreciëren sinds ik een paar zware ontstekingen heb gehad. En nu ik een nieuwe, mooie bril heb gekocht wel fan! 🤓

 3. Lenzen kan ik niet meer verdragen sinds mijn zwangerschappen 🙁 Ik heb geen problemen om te lopen met een bril en ben nochtans een zweter haha. Bij zwemmen wel echt niet handig… Heb -7 dus zie echt niks zonder. Voor mij is het grootste voordeel dat een bril je wallen verstopt 😀

 4. Dat van die wallen werd zonet nog bevestigd door mijn psycholoog toen ik heel uitzonderlijk mijn lenzen nog eens aanhad. Vroeg die ongerust of ik wel geslapen had, want amai ik had serieuze wallen 🙈Bleek dat die dus veel meer weggemoffeld worden met mijn bril 🙂

  Mocht ik kunnen ik stap meteen terug over naar mijn lenzen want door mijn sterkte is make-up aandoen zonder gokken en hopen dat het op iets trekt. En ook tijdens het baantjes trekken is het toch telkens weer spannend afwachten of ik niet per ongeluk iemand of iets ga raken wegens amper iets zien. Ook de combinatie mondmasker bril vind ik vreselijk. Je ziet echt amper iets in een paar seconden. Altijd spannend dus als ik Tuur op school ga halen met de fiets 😉 Maar door die allergie verdraag ik mijn lenzen echt nog maar max een uurtje of 2 en is het dus intussen al een hele poos alleen nog maar een bril. Ik heb afgelopen jaar wel gekeken voor krasjes maar mijn ogen zijn te veel beschadigd door mijn lenzen om het te doen 🙁

  Zeg, wanneer krijgen we een foto te zien trouwens van die nieuwe bril? 😉 Want ben nu wel heel benieuwd geworden naar je nieuwe fashion item!

  1. Hahaha. Die foto komt als ik een good hair day heb. Ik ben em afgelopen zaterdag pas gaan halen. Dus geef mij even. 😂 Ik heb nu ook wel een verwittiging Head dat ik nog wat beter voor mijn ogen moet zorgen. Ik doe nu elke avond een warmtemasker en druppeltjes om het vuil weg te krijgen.

   1. Mijn oogproblemen zijn er vooral gekomen doordat ik mijn lenzen echt veel te lang gedragen heb. Ik deed die ’s ochtends vroeg in en pas uit als ik ging slapen. En dat gedurende meer dan 15 jaar … Ik sportte daar ook mee, deed die niet uit om te douchen en als student sliep ik daar zelfs mee. Dusja, dat mijn ogen dat niet meer zo fijn vinden, dat snap ik ergens wel.

    1. Ik heb dat ook wel een tijd gedaan. Maar ik ga intussen al bijna 10 jaar bij een top-opticien die al heel veel voor mij gedaan heeft. Mijn ogen gingen supersnel achteruit en zij hebben die gestabiliseerd en zijn er in geslaagd om zelfs voorzichtig terug wat af te bouwen. En nu ga ik 2 keer per jaar op controle bij hen en krijg ik supergoed advies.

     1. Oh dat is wel goed! Recent heb ik ook een hele oogarts en opticien gevonden, maar het was dus op het vlak van lenzen een beetje te laat. Al hoop ik ergens wel dat mijn ogen zich ooit terug gaan herstellen en ik mijn lenzen terug wat meer ga kunnen dragen 🙂

 5. Ik draag mijn bril 80% van de tijd. Ik doe ’s zomers dikwijls overdag mijn lenzen aan als ik weet dat ik veel buiten ben (bv op vakantie of uitstap) zodat ik makkelijk mijn zonnebril kan opzetten. Dat constant wisselen van brillen telkens je ergens binnengaat, lijkt me zo’n gedoe! Anderzijds is de combinatie van een mondmasker en een bril als het buiten wat kouder is ook echt ambetant ja. Die sprays waarmee uw bril zogezegd niet meer zou aandampen, zijn dus boecht (voor u getest).

Geef een reactie