Struggle of life

16 energiegevers

Anderhalve week geleden schreef ik al eens een blogpost over mijn energievreters. Hoog tijd dus om het eens over mijn energiegevers te hebben. Deels ga je ze ook terugvinden mijn lijstje met dingen die ik graag alleen doe, want ja, introvert en al.

Wat geeft mij energie?

  • Respect en waardering: Eentje waar ik eigenlijk nooit bij stil gestaan had tot vorig jaar. Sindsdien besef ik hoe belangrijk dat voor mij eigenlijk is. Je moet me niet op een piëdestal zetten, maar benoem wat goed is (en vooral niet alleen wat slecht is) en toon/zeg af en toe dat je mij of mijn werk waardeert.
  • Diepgaandere één-op-één-gesprekken: Ik kan een grotere groep onbekende mensen verlegen en schuchter overkomen. Vooral omdat dat teveel prikkels zijn, namen leren en vooral proberen te onthouden, veel gesprekken tegelijk die ik ongefilterd binnenkrijg en ik word ook nog eens verwacht deel te nemen aan zo’n gesprek. Maar wie oprecht en geïnteresseerd naar mij luistert en me vragen stelt, die krijgt interesse en een luisterend oor terug. Ik kan best wel sociaal zijn maar dan vooral in kleinere settings. En dan vind ik dat ook oprecht leuk en ga ik tevreden naar huis omdat ik contacten heb gelegd met nieuwe mensen.
  • Mijn 10 favorieten om tijd alleen door te brengen zijn eigenlijk stuk voor stuk energiegevers. Al moet ik bij eentje toch wel een kanttekening maken. Een boekenbeurs/boekenwinkel-bezoek geeft me veel energie maar kost me tegelijk ook veel energie. Want veel volk, veel prikkels …
  • Stilte en rust: Als er één rode draad is doorheen die lijst van 10 favorieten (behalve die uitzondering) is het vooral stilte en rust. Het bewust opzoeken van prikkelvrije momenten. Ik ben het type dat perfect op een bankje in het park kan gaan zitten met een boek maar terwijl eigenlijk alle mensen die passeren observeert. Of het type dat gaat wandelen in het veld en 10 ‘wilde’ dieren is tegengekomen omdat ik blijkbaar toch redelijk onopvallend ben midden in het veld en tegelijk ook goed rondkijk. #vergeetniettekijken
  • Orde, planning en structuur: Misschien nog de grootste energiegever van allemaal. Ik haal enorm veel energie en voldoening uit een goeie planning. Je kan mij geen groter plezier doen dan me planningen, organisatie-systeempjes of structuren te laten uitdenken. In een agenda, in Word, in Trello en tegenwoordig ook in Notion. Het gaat allemaal. En ik smul ervan. Het gaat zelfs zo ver dat ik ook echt kan genieten van een opgeruimd huis of orde in mijn kasten.
  • Enthousiaste ‘collega’s’: Ik zet het tussen aanhalingstekens want het geldt zeker ook buiten de werkcontext. Inzet van anderen geeft mij extra inzet, werken doet werken. Ik ben degene die anderen ziet werken en zelf niet wil onderdoen en dus minstens even hard geeft. Toegegeven, niet altijd even goed voor mijn gezondheid maar tegenlijk krijg ik er ook wel energie van.
  • Genieten: Van grote en kleine dingen. Op het terras zitten met mijn snoet in de zon, uit eten gaan in een goed restaurant, gezellige momenten met vrienden, een mooi stukje natuur, een weekendje weg, gaan ontbijten, een onverwacht compliment, échte post …

Waar haal jij energie uit?

Getagd , ,

3 gedachten over “16 energiegevers

  1. Zowat alles van wat jij in je lijstje opsomt. Professioneel gezien steken die respect en waardering er met kop en schouders boven uit. Privé heb ik het afgelopen jaar gemerkt dat ik ook echt vaak wel nood heb aan rust en stilte en een huis voor mij alleen.

Geef een reactie