Struggle of life

4 productiviteitstips die voor mij niet werken

Photo by Carl Heyerdahl on Unsplash

Ik ben verslaafd aan productiviteitstips. Ik hoop dat ik op een dag toch eens de kip met de gouden eieren tegenkom. De realist in mezelf weet dat dat waarschijnlijk nooit zal gebeuren, maar ik laat de moed niet zakken. Door zoveel met productiviteit en timemanagement bezig te zijn, heb ik wel al heel wat tips uitgeprobeerd. Sommigen werken verbazend goed voor mij, anderen dan weer totaal niet.

Photo by Carl Heyerdahl on Unsplash

En zo heb ik ondertussen 4 tips die voor mij niet werken. Ze sluiten niet aan bij mijn doelen of bij mijn manier van werken.

  • Pomodoro: Als ik eens in een workflow zit, wil ik blijven doorgaan. Als ik die flow moet onderbreken, is de kans groot dat ik afleidingen ga vinden. Dan duurt het weer een tijd voor ik in diezelfde flow zit. Ik kies er dus bewust voor om te werken per to do op mijn lijstje en niet met blokken van 25 minuten. Is de to do klaar, dan neem ik een korte pauze.
  • Prioriteitenmatrix: Mijn to do’s opdelen in dringend en niet-dringend en belangrijk en niet-belangrijk, dat werkt voor mij niet. Vooraleer ik uitgevist heb of het dringend en/of belangrijk is, heb ik mijn to do allang afgevinkt. Daarnaast ben ik geen held in delegeren en heb ik een hekel aan to do’s gewoon deleten. Iets is om een reden op mijn to do-lijstje beland, dus ga ik dat niet zomaar schrappen.
  • E-mails lezen op vast afgebakende momenten: It’s a no for me. Het is misschien ook wel eigen aan het soort job dat ik doe. Als er een crisis is, kan ik me niet permitteren om te zeggen dat ik pas binnen 2u mijn mails lees. Daarnaast geeft het mij een bepaalde vorm van controle als ik op elk moment weet dat er geen verrassingen in die mailbox zitten.
  • Werken zonder muziek: Zelfs toen ik in het middelbaar zat, kreeg ik wel eens opmerkingen dat studeren met muziek op de achtergrond not done was. Toch werkt het voor mij verbazend goed. Het filtert voor mij de achtergrondgeluiden weg. Zonder muziek hoorde ik net alles: de buurman die zijn gras afreed, elke auto die passeerde en elke vogel die floot. Als ik me wil focussen, zet ik een noise cancelling headphone op met een goeie plaat. De beste manier om snel resultaat te zien.

Welke productiviteitstip werkt totaal niet voor jou?

Getagd , ,

1 gedachte over “4 productiviteitstips die voor mij niet werken

  1. Pomodoro werkt hier soms. Maar soms ben ik idd ook meer gebaat met langere tijdsblokken dan 25 minuten. Voor sommige taken is het voor mij wel vrij snel duidelijk of ze hoogdringend zijn of niet dus ik probeer er nu wel een soort van rangorde aan te geven. Maar er tegelijkertijd ook niet te veel tijd aan te besteden 🙂

    Wat ik dan weer niet kan: werken met muziek. Tenzij het klassieke muziek is 😉

Geef een reactie