Struggle of life

6 blokken die ik regelmatig inplan

Photo by Emma Matthews Digital Content Production on Unsplash

Ik ben een planner. Ik hou van structuur in mijn dag, in mijn week, in mijn maand. Het is een houvast en het helpt me om niet te verzuipen. Het geeft me vooral ook controle. Het gevoel dat ik alles in de hand is van onschatbare waarde. Maar wat plan ik dan allemaal in en hoe pak ik dat aan? Ik vertel het je graag.

Photo by Emma Matthews Digital Content Production on Unsplash

Eigenlijk zijn er 6 blokken die ik regelmatig inplan. De helft daarvan zijn ook effectief fysieke tijdsblokken die ik vastleg. De 3 andere dingen zijn dingen die geen concreet tijdsslot hebben in mijn dag maar die wel mee zorgen voor controle.

De tijdsblokken

  • Ochtendblok: Het voordeel van fulltime thuiswerk is dat er in de ochtend voor mij heel wat tijd vrij komt. Ik sta ongeveer op hetzelfde uur op als op de dagen dat ik naar Brussel ging. Dat geeft me zo’n 1,5u elke ochtend waarin ik dingen kan doen voor mezelf. Onder het motto ‘start de dag met iets voor jezelf’, kies ik tussen 7 en 8u ’s morgens standaard voor me-time. Met lezen, met bloggen, met een cursus volgen, met een looptochtje … Mijn eerste, meest-productieve uur van de dag is voor mezelf. En dat doet ongelooflijk veel deugd.
  • Beweegmomenten: Hoewel ik mijn looptochtjes nog wat meer op kruissnelheid moet krijgen (en dan bedoel ik in frequentie, niet in effectieve loopsnelheid), beweeg ik redelijk veel de laatste weken. Met dank aan mijn podcast-middagwandelingen. Daarvoor plan ik met plezier elke middag een uurtje in in mijn agenda. Zo weten de collega’s dat ik even niet bereikbaar ben en ik trakteer mezelf op een uurtje buitenlucht. Een paar keer per week voeg ik daar ook nog een post-work-work-out aan toe. Heb ik onder de middag zin om mijn loopschoenen aan te trekken? Dan wordt het een looptochtje in plaats van een wandeling. En dat allemaal door gewoon een uurtje te blokkeren in mijn agenda.
  • Avondblok: Het avondblok is vooral afhankelijk van de tv-gids. Ik heb voor mezelf besloten dat ik me vooral wil focussen op ‘energieladende ontspanning’ elke avond. Ik wil iets doen waarvan ik achteraf tevreden ben dat ik het gedaan heb. Daar valt onder: De Mol of even goed Blind Getrouwd kijken, maar vaker is dat een boek/magazine lezen, nieuwsbrieven of blogs lezen. Soms kunnen dat ook al eens sudoku’s zijn. Iets doen waardoor mijn batterijen opladen en niet verder leeglopen. Van 20 tot 22u, dat is opnieuw van mij ;).

De niet-tijdsgebonden blokken

  • To do’s privé: In het weekend maak ik tijd om mijn to do’s voor de komende week op te lijsten. Zo heb ik dagelijks een lijstje in mijn bullet journal als houvast. Heb ik alles afgevinkt? Dan weet ik dat ik alles onder controle heb. In mijn to do-lijstjes zal je ook mijn agenda-items tegenkomen. Dagelijks vul ik het lijstje ook nog aan met dingen die ik niet meteen gepland had maar toch heb afgewerkt. Kwestie van er meer een ta da-lijstje van te maken dan een to do-lijstje. Zo heb ik elke dag een duidelijk overzicht van wat ik moet doen en wat ik gedaan heb. Het geeft mij in elk geval meer voldoening dan ik ooit had kunnen denken.
  • To do’s werk: Hetzelfde geldt voor mijn werk-to-do’s. Ik sluit elke week af met 15 à 30 minuten plannen. Dan overloop ik de komende week, schrijf mijn to do’s voor de komende week neer, ik voeg mijn meetings toe aan het lijstje en ik zorg ervoor dat alles wat evenwichtig over de week verdeeld wordt. Ook in mijn werkcontext zorgt het voor enorm veel controle en overzicht. En dus voor rust in mijn hoofd. Het helpt ook om alles los te laten als het weekend start.
  • Weekmenu: Op vrijdagavond of zaterdagochtend maken we hier een weekmenu. Dan plannen we wat we elke avond eten. Op basis daarvan maken we dan een boodschappenlijstje. Als je met twee fulltime gaat werken, zijn de momenten waarop je boodschappen kan doen eerder beperkt, of je hebt gewoon de fut niet meer om ’s avonds nog naar de plaatselijke supermarkt te trekken. Idealiter plan ik ook mijn ontbijt, middageten en tussendoortjes. Maar toegegeven, dat lukt me niet altijd. Nochtans helpt het wel. Je maakt op één moment de beslissingen voor een hele week, zo ben je een week lang vrijgesteld van moeilijke knopen doorhakken en maak je veel vaker gezondere keuzes. Ik kan het iedereen aanraden en misschien moet ik zelf ook maar terug oppikken.

Plan jij bepaalde tijdsblokken voor jezelf in? Welke dingen plan jij allemaal op voorhand?

Getagd , ,

2 gedachten over “6 blokken die ik regelmatig inplan

  1. Ik doe dat te weinig, waardoor een en ander soms nogal chaotisch verloopt. Langs de andere kant zien de dagen er nu allemaal grotendeels hetzelfde uit en is de nood om dingen op te lijsten en te plannen bij mij ook zo hoog niet.

  2. Ik doe dat absoluut nog niet genoeg, waardoor ik vaak ’s avonds met een ontevreden gevoel mijn bed in kruip. Jouw post bezorgt me alvast wel wat inspiratie om er met aan de slag te gaan!

Geef een reactie