Boekenwurm

Leesvoer #1 – Wat ik las en kocht in januari?

Toen er een tijdje geen blogposts verschenen hier op Perfect Imperfect, kreeg ik wel eens een berichtje om te zeggen dat de boekenblogs gemist werden. Dus besloot ik begin dit jaar om in mijn bullet journal terug twee lijstjes te stoppen. Eentje met de boeken die ik las die maand, een ander met de boeken ik kocht/leende die maand. Het resultaat lees je voortaan in deze Leesvoer.

Januari was een vruchtbare boekenmaand op leesvlak. Ik las maar liefst 7 boeken uit. Dat moet eeuwen geleden zijn dat dat nog gebeurd is. Ik ben dus best een beetje trots op mijn boekenmaand 😉. En ja, deze blogpost loopt een beetje uit de hand qua lengte.

Gelezen

Lagom, het Zweedse geheim voor het goede leven – Lola A. Akerström

“Lagom är bäst’ is een bekend Zweeds spreekwoord, en betekent zoiets als “De juiste hoeveelheid is het beste’. Lagom vat de Zweedse psyche perfect samen en is een van de redenen waarom Zweden een van de gelukkigste landen ter wereld is, met een gezonde privé-werkbalans en een hoge levensstandaard. 

Lagom is een manier van leven die harmonie bevordert. Het draait om eerlijkheid, gematigdheid en tevreden zijn met wat je hebt in het leven. Het gaat niet om te veel of te weinig van iets hebben, maar om een algeheel gevoel van tevredenheid. 

Eigenlijk had ik niet gedacht dat boeken over Lagom, Hygge … iets voor mij zouden zijn. Het idee spreekt me vaak aan, maar de uitwerking is vaak te zweverig voor deze rationele analist. Tot ik de boeken effectief begon te lezen. Mijn voornaamste conclusie was vooral ‘waarom woon ik niet in Zweden?’. Ik zou meteen tekenen voor alles wat Lagom is. Het boek was ongelooflijk inspirerend en ik hield er een warm gevoel aan over. Het kan dus toch anders. Het boek is een aangenaam tussendoortje als je je wil laten inspireren door de Zweedse levensstijl.

Sterren: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Opgeruimd leven – Eva Brumagne

Voel je je soms zo overweldigd door je leven dat je niet toekomt aan wat je echt graag doet? In Opgeruimd leven zet Eva Brumagne je op weg om tijd en balans in je leven te scheppen. Dat kan alleen als je keuzes maakt en je goed organiseert: van ontspullen over bullet journals maken tot technologie voor jou laten werken. Eva’s praktische oefeningen en concrete tips dagen je uit om je leven in handen te nemen, zodat je je tijd kunt invullen zoals jij dat echt wilt. “Dit is het boek dat ik zelf had willen lezen toen ik verzoop in mijn leven met drie kinderen en een drukke baan. Ik schrijf het nu zelf, voor alle vrouwen en mannen die worstelen met de combinatie van betaald en onbetaald werk, zorg en zelfzorg.” Volg de roadmap en bereik orde in je huis, op je werk en in je hoofd!

Ik kocht dit ebook al een hele tijd terug. Het bleef lang ongelezen op mijn e-reader staan. Het verklaart waarschijnlijk ook waarom ik nu na het lezen van het boek dacht ‘dat weet ik al allemaal’. Het bleef te lang ongelezen waardoor ik de meeste dingen al ergens anders oppikte. Ik leerde er dus weinig uit bij maar eigenlijk staan er best wel goeie tips in als je van nul moet starten.

Sterren: ⭐️⭐️⭐️

De spiegelmoorden (Team Mortis #7) – Bjorn Van den Eynde

Het Italiaanse dorpje Valdagno staat op zijn kop wanneer tienermeisje Nolita Portelli zes jaar na haar verdwijning op bewakingsbeelden opduikt. Een intensieve zoektocht levert niets op, tot Nolita’s lichaam enkele dagen later wordt teruggevonden, begraven tussen honderden spiegelscherven. Omdat de zaak gelinkt is aan tientallen mysterieuze verdwijningszaken, waaronder die van het zusje van haar ex-teamlid Andreas, wil Erika haar tanden zetten in het zes jaar oude onderzoek. Niemand lijkt immers echt te weten of Luka Maria Salvi zes jaar geleden gestorven is of ontvoerd werd. Wanneer Erika abrupt van het onderzoek wordt gehaald, slaan bij haar de stoppen door. Ze stapt nog liever uit het team dan de zoektocht naar Luka Maria stop te zetten. Als ze het meisje vindt, komt ze heel misschien weer in contact met Andreas, met wie ze nog zoveel uit te praten heeft. Maar haar reis wordt een hel. Oude tegenstanders duiken op. En hoe start je de zoektocht naar een meisje dat officieel al zes jaar dood is?

De perfecte boeken om me uit een leesdip te halen? Dat zijn de boeken van Team Mortis. Ik blijf elke keer versteld staan van hoe goed die verhalen eigenlijk in elkaar steken. Ja, het zijn Young Adult-boeken maar ze lezen zo vlot en de verhalen zijn echt wel sterk en verrassend. Ik zit intussen aan nummer 7, maar gelukkig is de reeks nog niet ten eind. Laat maar komen!

Sterren: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

The Happiness Project – Gretchen Rubin

Gretchen Rubin heeft alles: een man, twee leuke kinderen, een mooi huis en een goede baan, maar toch is ze niet zo gelukkig als ze zou willen zijn. Ze besluit zich een jaar lang te wijden aan het vinden van geluk. Iedere maand concentreert ze zich op een ander aspect van haar leven en zo probeert ze stap voor stap een gelukkiger mens te worden. Ze hoopt antwoord te krijgen op de vraag: heb je je geluk in eigen hand?

Heb jij soms het gevoel dat je nog gelukkiger of vrolijker zou kunnen zijn? Dan is dit hét boek voor jou: het doet je lachen én nadenken en staat vol tips en adviezen om zelf aan de slag te gaan.

Een boekentip die ik zonder twijfel opdeed bij de dames van Werk en Leven. Een hele tijd geleden al maar ook dit boek bleef even geparkeerd op mijn e-reader. Gretchen Rubin trekt een jaar uit om gelukkiger te worden, in het boek schrijft ze haar bevindingen. Het was een aangenaam boek om te lezen en leuk om haar ‘reis’ door haar eigen leven mee te volgen. Maar ook hier haalde ik niet meteen veel nieuwe inspiratie uit.

Sterren: ⭐️⭐️⭐️

Wie liefheeft wint – Amelie Nothomb

Dominique woont samen met haar man in Parijs. Claude is een hebzuchtig type dat er alles aan doet om zijn omgeving te imponeren. Dominique probeert hem op haar beurt gelukkig te maken, maar hij maakt het haar met zijn grenzeloze bemoeizucht niet makkelijk. Hun bijzondere, begaafde dochter Epicene heeft een hekel aan haar vader, en die haat is wederzijds. Als op een dag Dominique een bijzondere vriendschap sluit, verslechteren de verhoudingen in het gezin en komen er wrede leugens boven tafel. ‘Wie liefheeft wint’ is een originele en sprookjesachtige vertelling over de puurste emoties die in de mens verscholen zitten, met een psychologische scherpte die we alleen van Nothomb kennen.

Ik ben echt blij dat ik me eindelijk nog eens in Nothomb-sferen heb begeven. Elke verhaal is origineel, met telkens een duidelijke hoek af. Maar om de een of andere reden doet dat je lezen en blijven lezen. De boeken zijn ook nooit heel dik waardoor je een boek van Nothomb in no time uitgelezen hebt. Ik moet me duidelijk eens meer in de rekken met romans begeven.

Sterren: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Luchtschepen – Amelie Nothomb

De negentienjarige studente Ange geeft bijles aan Pie, een zestienjarige scholier met een afkeer van boeken, maar een passie voor wapens en zeppelins. Ange wordt geacht deze boekenhater de liefde voor lezen bij te brengen. Dankzij haar verfrissende aanpak draait de jongen snel bij en samen struinen ze niet alleen heel Brussel af, maar voeren ze prachtige gesprekken over literatuur en het leven. Pie valt onvermijdelijk als een blok voor Ange, maar dat heeft onverwachte gevolgen… In lichte, sprankelende zinnen vertelt Nothomb een prachtig liefdesverhaal, waarin levendige dialogen worden afgewisseld met absurdistische humor en verrassende oneliners.

Hetzelfde geldt voor dit boek. Het is een relatief dun boekje waarin het hoofdpersonage in een bizarre situatie terechtkomt. Als je enkel Nothomb lees, zou je na verloop van tijd kunnen denken dat een ‘normaal’ (wat is normaal natuurlijk) leven eigenlijk niet bestaat. De personages trekken altijd maar opnieuw de rariteiten aan. Maar dat maakt het lezen van de boeken wel weer ontzettend boeiend.

Sterren: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Het doorboorde hart – Amelie Nothomb

Marie is het mooiste meisje van het dorp. Lang, slank en blond, door iedereen aanbeden. Als de knapste en slimste jongen ook nog smoorverliefd op haar wordt, kan ze haar geluk niet op. Ze trouwen en krijgen een dochter, Diane, die nog veel knapper is dan haar moeder. Marie is zo jaloers op Dianes schoonheid dat ze haar kind geen blik waardig gunt. Diane voelt zich afgedankt en wordt verscheurd door verdriet. Het doorboorde hart is een pijnlijk en prachtig verhaal over een leven zonder moederliefde en hoe dit je voor het leven tekent. Vlijmscherp, humoristisch en treff end, zoals alleen Nothomb dat kan.

Geen twee zonder drie, dus plakte ik er nog een Nothomb aan vast. Het verklaart meteen hoe ik erin slaagde om 7 boeken in één maand tijd uit te lezen. Die Nothombs dat gaat vooruit. Gelukkig heb ik er nog wat op mijn ’te lezen’-lijstje staan. Goed voor de leeschallenge van dit jaar ;).

Sterren: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Gekocht/geleend

Toegegeven, een stukje van de Bookhaul haalde ik al in de kerstvakantie in de plaatselijke bib. Maar aangezien ik er pas echt in januari aan begon, neem ik die boeken hier graag mee op in het lijstje.

De BIB-buit

Gekocht

Wat las/kocht/leende jij in januari?

Getagd , , , ,

7 gedachten over “Leesvoer #1 – Wat ik las en kocht in januari?

  1. Al jaren grote fan van Amelie Nothomb en als ik een leesdip heb dan kies ik er eentje van haar. Vorig jaar las ik “Dorst” en check ook haar oudere boeken over Japan, geweldig!

    1. Ik begrijp je volledig! 😄 Maar ik snap ook wel dat het wat ‘you love it or you hate is’. Je moet wel te vinden zijn voor dat absurde kantje. Maar bij mij valt het in de smaak. 👌🏻

  2. Oh, leuk dat deze rubriek terug is! Goed gelezen in januari, toffe lijst. Nevermoor vind ik geweldig, en Amélie Nothomb las ik in het middelbaar omdat het moest voor de Franse les, maar sindsdien heb ik niks meer van haar gelezen. Misschien toch nog maar eens doen!

    1. Nevermoor zag ik inderdaad bij jou passeren en stond al een tijdje op mijn verlanglijstje, dus bracht ik em maar mee 😄. Ik heb al heel wat boeken van Nothomb in de kast staan, ik vind ze echt goed. Dus zeker eens lezen!

  3. Wat een mooie leesmaand. Er zat zelfs een vijf sterren boek tussen. Mijn leesmaand was meer ingetogen met één leesboek en drie manga’s. Boeken kopen deed ik in januari dan weer niet maar dat ben ik deze maand aan het inhalen ook al gaat het met het lezen nog steeds even traag.

Geef een reactie