Boekenwurm

Leesvoer #2 – wat ik las en kocht in februari?

Net als januari was ook februari een vrij vlotte leesmaand. De maand telt dan wel drie dagen minder, maar ik las toch 7 boeken en 2 (dikke) magazines. Het kopen bleef beperkt, ik kocht maar één boek deze maand en ik leende er 13 in de plaatselijke bibliotheek. Een blik op mijn leesvoer van de afgelopen maand.

Gelezen

Nevermoor, Morrigan Crow en het wondergenootschap – Jessica Townsend

Morrigan Crow is vervloekt. Ze is geboren op Avondstond, de onfortuinlijkste dag om geboren te worden. Niet alleen wordt ze beschuldigd van allerlei rampen, ze is ook gedoemd om te sterven in de nacht van haar elfde verjaardag. 

Maar het loopt allemaal anders… 

Vlak voor haar elfde verjaardag wordt ze ontvoerd door Jupiter North, die haar meeneemt naar de magische stad Nevermoor. Daar moet Morrigan strijden voor een plek in het Wondergenootschap. Haar concurrenten zijn honderden andere kinderen die allemaal een bijzonder talent hebben. Morrigan, die nergens in uitblinkt, zal een manier moeten vinden om alle proeven te doorstaan. En dan ontdekt ze ook wat Jupiter al die tijd voor haar verborgen heeft gehouden…

Het boek stond al een tijdje op mijn radar. Om de een of andere reden sprong het wel in het oog als ik door de rekken van de BIB wandelde. Toen ik onlangs las dat ook Fiekefatjerietjes het een mooi boek vond, dacht ik ‘ik neem het mee’. En ik heb het me niet beklaagd. Een vleugje magie, af en toe een klein beetje spannend en vooral een vlotte vertelstijl, Nevermoor heeft het allemaal. Gelukkig is Nevermoor een trilogie en heb ik nog twee boeken te gaan :).

Sterren: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Hygge, de Deense kunst van het leven – Meik Wiking

Hygge is het gevoel dat je krijgt als je met warme gebreide sokken aan met je partner op de bank knuffelt, voor het haardvuur terwijl het buiten donker, koud en stormachtig weer is. Of dat gevoel wanneer je met je beste vrienden samen thuis eet en een goed gesprek hebt bij kaarslicht. Het is dat niet te beschrijven gevoel dat je ervaart als het licht dat ’s ochtend door je slaapkamerraam valt precies goed is.

Denemarken is het gelukkigste land ter wereld. Meik Wiking dicht dit grotendeels toe aan hygge, de Deense mentaliteit voor het leven. Denen focussen zich op de dingen die er echt toe doen, zoals quality time met vrienden en familie, en genieten van de goede dingen in het leven. In zijn boek Hygge vind je praktische stappen en tips om zelf meer hygge te leven, ondersteund door Meik Wikings onderzoek aan het Happiness Research Institute. Omarm hygge en word gelukkiger!

Het Deense woord hygge is zo’n woord dat niet direct te vertalen is, maar iets betekent als comfort, warmte, saamhorigheid.

Na de boeken over Lagom die ik begin dit jaar las, was ik gefascineerd door de levensstijl in de Scandinavische landen. Dus volgde Hygge snel. Hoewel Lagom net iets beter bij mij past, vond ik ook Hygge best wel intrigerend. Het knusse, het gezellige heeft wel iets, en dan misschien nog vooral het bewuste loskoppelen van werk en privé en het elkaar helpen. Je merkt dat we op dat vlak nog veel kunnen leren van die landen uit het Noorden.

Sterren: ⭐️⭐️⭐️⭐️

Lykke, de Deense weg naar het geluk – Meik Wiking

Het is duidelijk waarom Denemarken vaak het gelukkigste land ter wereld wordt genoemd: niet alleen zijn werk en privé perfect in balans, hebben Denen gratis hoger onderwijs en treinen die altijd op tijd rijden, maar ze steken per huishouden ook vaker kaarsen aan dan waar ook!

En er is niemand die meer weet over geluk – wat de Denen lykke noemen – dan Meik Wiking, CEO van het Happiness Research Institute in Kopenhagen en auteur van de internationale bestseller Hygge. En hoewel we veel van de Denen kunnen leren over voldoening, is hij van mening dat de sleutels tot geluk over de hele wereld gevonden kunnen worden.

In dit boeiende boek neemt hij ons mee op een zoektocht naar het goede leven, met verhalen en tips uit de gelukkigste plekken op onze planeet. Het is de ultieme handleiding om allemaal een beetje meer lykke in ons leven te kunnen vinden.

Ik pakte na de Hygge meteen ook maar de Lykke mee. De weg naar het geluk. Op zich vond ik het wel een aangenaam boek om te lezen en om nog meer te weten te komen over de Deense levensstijl. Tegelijk vond ik het boek wel minder interessant dan Lagom of Hygge. Het is meer een opsomming van dingen die je gelukkiger kunnen maken, maar ik herkende er minder van mezelf in.

Sterren: ⭐️⭐️⭐️

Daarnaast las ik ook nog deze vier boeken:

Maar van die boeken krijg je binnenkort een aparte review. Ik moet die 40 dagen bloggen toch met iets vullen ;).

Ook op het leeslijstje de afgelopen maand, twee prachtige pareltjes van magazines: Bahamontes #24 & #25. Toppers in zijn geheel, de inhoud is superkwalitatief en het ziet er ook nog eens goed uit. Voor de wielerliefhebbers onder ons die het magazine nog niet kennen, een aanrader!

Gekocht/geleend

De BIB-buit

Gekocht

Welke boeken las/kocht/leende jij in februari?

Getagd , , , ,

11 gedachten over “Leesvoer #2 – wat ik las en kocht in februari?

 1. Ik heb voor een keer zo weinig tijd, ben zo moe, en vooral: ik slaap zo goed, dat ik niet vooruit geraak in het boek waarin ik bezig ben (Box van Camilla Lackberg).
  Mijn abonnement op Bahamontes heb ik net stopgezet. Heel mooi inderdaad, prachtige verzorgde uitgave, hoge kwaliteit van leesvoer maar: ik was de focus op het verleden echt moe. Uiteindelijk las ik er niet veel in, en dan is het zonde van het geld.

  1. Ik pas mijn thema meestal aan aan mijn vermoeidheid. Op lastige dagen grijp ik al eens naar een kinder- of jeugdboek. Dat helpt! 😄 En klopt van Bahamontes, ik ben mijn achterstand aan het inhalen. Maar ik vind ze zo knap dat ik het ook wel graag lees, ik hou wel van het verhalende dat er altijd inzit!

   1. Ik lees soms ook “pulp” boeken als ik nood heb aan makkelijk en feelgood. Kinder- en jeugdboeken zijn daar ook goed voor 🙂
    (ik heb nu al een beetje spijt dat ik het verhaal van Ann De Craemer niet ga kunnen lezen in Bahamontes, haha!)

 2. Zo leuk dat je het boek van Nevermoor ook goed vond!
  Hier worden telkens ook best veel boeken geleend bij de bib, maar ik lees ze niet altijd allemaal uit.
  Ik kocht ‘Troostboek’ van Matt Haig, maar ik moet er nog in beginnen :-).

 3. Joepie, nog een Nevermoor-fan. Hopelijk vind je het vervolg van de reeks ook leuk. Ik hoop dit jaar het derde deel te lezen want dat staat hier al een tijdje klaar in de boekenkast.

 4. Het derde deel van Nevermoor ligt hier al klaar op het nachtkastje om te lezen 🙂 In februari las ik 2 boeken uit, waarvan 1 stevige klepper. Review komt later deze maand op de blog!

 5. Oh, terug 2 boeken van Amélie Nothomb. Vond je ze ook goed? Die Nevermoor boeken moet ik duidelijk eens gaan zoeken in onze bib 🙂

Geef een reactie