Klein en groot geluk

Visit: Leuven, mijn tweede thuis

De titel zegt het al. Leuven is mijn tweede thuis. Ik liep er vijf jaar als student rond en nu kom ik er nog af en toe om m’n hartje op te halen. Om bij te babbelen met oud-klasgenoten of te shoppen met vriendinnen. Ik heb er nooit op kot gezeten en heb dus een andere band met de stad dan een standaard kotstudent. Toch is Leuven steeds een beetje thuiskomen. Ik geef je graag mijn favoriete plekjes mee in een lijstje!

Leuven
Bron: KULeuven

Shoppen

 • Kleren: Dankzij D. ontdekte ik de Essentiel outletshop in de Vaartstraat. Ik heb een haatliefdeverhouding met het merk (het hangt ergens tussen kitsch en klasse) maar de outlet kan ik toch moeilijk zomaar voorbij wandelen. Ook bij Nicholson blijf ik altijd even voor de etalage hangen. Ze hebben meestal wel enkele leuke stukken van Armani Jeans of Thelma & Louise hangen. Leuven betekent sowieso ook binnenspringen bij m’n favoriete ketens. Zara op kop. Maar even goed H&M of Esprit. Ook bij United Brands spring ik af en toe eens binnen. Ze hebben er de betere sportmerken, ideaal voor een nieuwe loopbroek of bikini voor een nieuwe zonvakantie.
 • Schoenen: Torfs is een verplichte stop als ik ga shoppen in Leuven. Ook al vind je dezelfde schoenen in  veel andere steden, toch moet ik er even binnen. Verder loopt ik al eens graag langs Buffalo op de Bondgenotenlaan. Veel inspiratie in één etalage.
 • Varia: Hoewel ik graag naar Leuven afzak om te shoppen, is dat in eerste instantie niet om schoenen of kleren te shoppen. Wel voor andere dingen. Mijn absolute toppertjes bevinden zich in de categorie: CD’s, boeken en cadeautjes. Al jaren met stip op 1: Bilbo Leuven. Qua genres volledig mijn ding, democratische prijzen en topbediening. Een plezier om er elke keer weer binnen te wandelen. Met lege handen buiten wandelen is onmogelijk. Twee boekentoppertjes zijn Boekarest en Gobelijn Strips (remember Helden van de Tour?). Ik zou er uren, dagen en weken willen spenderen. Op zoek naar boekenpareltjes om aan mijn collectie toe te voegen. Hetzelfde geldt voor de Slegte. Ze hebben wat gedaantewisselingen ondergaan de afgelopen jaren. Maar het blijft een klassieker voor tweedehands boeken. Al blijft het zonde dat ze hun winkel in Hasselt gesloten hebben. Voor leuke cadeautjes moet je naar The Grasshopper. Ook al ligt de nadruk vooral op (duurzaam) speelgoed, je vindt er ongetwijfeld ook leuke hebbedingetjes voor vrienden. Kleine grappige speelgoedjes die de ster van de avond zullen zijn. Leuke designspullen vind je dan weer bij de buren van Het Pakjeshuis. De muziek- en boekenfan in mij wil sowieso ook nog eens binnenspringen in de Fnac. Je kan nooit genoeg inspiratie opdoen! En een bezoekjes aan Oil & Vinegar hoort er ook bij, met proeverijtje uiteraard.

Quote Leuven

Eten en drinken

 • Drankjes en snacks: Al van voor ik in Leuven studeerde, ontdekte ik de Appel. In de schaduw van de bibliotheektoren en met een ietwat vreemd opgesteld terras. Maar tegelijk een leuke plek om te vertoeven. Voor een huissalade, een lekkere pasta appel of gewoon een croqueske. Of om met een frisse fanta in de zon te zitten. Een nog heerlijker terras vind je op het Hogeschoolplein bij De Werf. Ze noemen zichzelf een knabbel- en babbelcafé en tegelijkertijd zijn ze ook een themacafé. Heerlijke petit-beurretaart of liever een fruitsapje om zelf te persen? De Werf is the place to be. En voor de koukleumen onder ons, in de iets koudere periodes hebben ze ook fleecen dekentjes om je warm te houden! Wie lekker uit de wind in een blakend zonnetje wil zitten, kan op het dak van De Wiering kruipen. Een aanrader! Net zoals Domus in hartje Leuven. Wie bij zomerse temperaturen wat afkoeling zoekt? Die moet zeker eens langs ’t Galetje voor een heerlijk ijsje.
 • Uit eten: Zoek je meer dan louter een snack? Dan is de d’Entreprise een uitstekend idee. Heerlijke fajita’s, top tapas (de combinado is een aanrader) en zalige cocktails. Ik ben fan, merk je het? D’Entreprise is doorheen de jaren heen ook een ‘hier luchten we ff ons hart’-plek geworden voor D. en mezelf. Het werkt en terwijl hebben we zalig gegeten en weer wat nieuwe cocktails geproefd. Wil je gezellig tafelen en mag dat wel een paar uur duren? Reserveer dan zeker in het Fonduehuisje. Hoewel ik geen vleesfan ben, prik ik daar toch graag m’n stukje vlees mee. Liefst in combinatie met de kaasfondue. Fan van een menu in meerdere gangen? Dan vind ik Zita wel een toppertje. Net buiten Leuven maar wel makkelijk bereikbaar.

Must do’s

 • Stadspark: Het Leuvense stadspark is een must do als de zon schijnt. Zeker als het academiejaar in volle gang is. Gezellig samenzijn, een babbeltje, wat liggen in het gras … Kortom, de ideale ontspanning voor elke student en gewoon leuk voor elke bezoeker aan Leuven.
 • Vaartkom: Een paar jaar geleden moest ik voor m’n opleiding Radio- en TV-journalistiek een reportage maken over een wijk. Samen met collega K. trokken we naar de Vaartkom. Er waren toen heel wat ambitieuze plannen met de leeggelopende wijk. Intussen kan ik dagelijks zien hoe de plannen rond het water zich ontplooien. Zeker de moeite om er eens langs te wandelen en de vooruitgang met eigen ogen te gaan bewonderen.

Ook wat Leuven betreft, ben ik niet bepaald de local die je op de hoogte kan houden van de laatste nieuwe hippe bars en eettentjes. Met dit lijstje wil ik je wel graag enkele aanraders meegeven als je eens in Leuven komt. En tegelijk wil ik graag nog de dingen meegeven die ik zelf nog eens wil uitproberen:

Wat is jouw favoriete plekje in Leuven? En heb je nog must do’s die ik zeker eens moet uitproberen?

Getagd , ,

0 gedachten over “Visit: Leuven, mijn tweede thuis

 1. De blauwe schuit in een hoekje op de vismarkt is zeker ook een aanrader om te doen, vooral omdat hun terras tijdens de lente- en zomermaanden fantastisch mooi is. Een keet die misschien wel dreigt te verdwijnen, als ik de geruchten mag geloven.

 2. Psst, ge bent Bar Louis en mijn winkel vergeten te vermelden 🙂 Oeh, en dat Italiaans winkeltje tegenover (en van, als ik mij niet vergis) de Zoff!

   1. Bar Louis ligt op de Grote Markt, dat is wat mij betreft het leukst ingerichte café/restaurant van Leuven. Dat winkeltje is in de Mechelsestraat, net niet naast het Pakjeshuis. Je stapt er Italië én 1950 binnen, heerlijk!

Geef een reactie