Varia

Koken op Kamp

Ik werk voor de leukste jeugdbeweging van het land. Ja, ik word daar voor betaald. Maar af en toe doe ik ook al eens graag iets vrijwillig voor diezelfde topjeugdbeweging. In de krokusvakantie trok ik er 5 dagen tussenuit om te gaan koken op deel 1 van de Instructeurcursus.

In het geweldig exotische Sint-Truiden (topstad, hometown!) verzamelden 19 toppers voor een intensieve cursus. Ik trok me graag in de keuken terug met m’n twee kookcompanions. 5 dagen lang zouden we de hongerige magen van de cursisten stillen!

Eerlijk? Ik was aan m’n proefstuk toe. Want ‘Koken op Kamp’, en dat was het toch een beetje, dat had ik nog nooit gedaan. Ik kook graag, en ik experimenteer graag in de keuken. Maar koken voor een grote groep, dat doe ik zelden of nooit. Tijd om mijn grenzen te verleggen dus!

Een paar weken op voorhand staken we met de koks de koppen bij elkaar om een menu vast te leggen. We hadden zo onze beperkingen. Vijf euro per persoon per dag is niet veel voor ontbijt, koffie om 10u, middag, 4-uurtje, avondeten en een eventuele latenight-snack. Het plan was om in grote lijnen het menu vast te leggen, daarna de prijs eens te berekenen en vervolgens de dingen die niet noodzakelijk waren te schrappen. Al vrij snel bleek dat schrappen in het vooropgestelde menu hard ging nodig zijn maar uiteindelijk geraakten we het eens. We zouden boodschappen doen voor woensdagavond en donderdag en op basis van dat verbruik konden we dan de inkopen doen voor de dagen nadien.

Alles liep  behoorlijk vlot. Dat mag ik gerust zeggen. De timing was uitstekend en het eten overheerlijk! En dat voor gerechtjes die we voor het eerst op tafel toverden, en dan nog op ‘grote schaal’. Ik geef graag wat sfeerbeeldjes mee van onze kookkunsten.

We hebben hier onszelf wel wat mee verbaasd. Aangezien we wel wat kookkennis konden bijeenbrengen, was het voor alledrie een testcase. We hadden nooit gedacht dat het zo positief zou uitdraaien! En je krijgt daar goesting van! Goesting om dat nog eens te doen. Al ga ik er nu toch nog wat mee wachten, eerst nog wat recupereren. Want de vermoeidheid was na 5 dagen ook duidelijk van de partij.

Het menu voor vijf dagen? Ik pik er even de belangrijkste dingen uit:

 • Woensdagavond:
  • Spaghetti voor de crew
  • Late-night pizzabaguetten voor iedereen
 • Donderdag
  • Courgettensoep bij de boterhammen
  • Vegetarische lasagne als avondeten
  • Chocomousse als dessert
 • Vrijdag
  • Ajuinsoep met kaas bij de boterhammen
  • Balletjes in tomatensaus met frietjes als avondeten
  • Tiramisu als dessert
 • Zaterdag
  • Tomatensoep op basis van alle restjes bij de boterhammen
  • Vol-au-vent met kroketjes als avondeten
  • Tiramisu als dessert (de maten van Jeroen Meus moet je duidelijk halveren!)
 • Zondag
  • Kebab als stevig afsluiter

We kunnen terugblikken op een succesvolle vijfdaagse. Voor herhaling vatbaar! Ideaal om mijn grenzen te verleggen.

Geef een reactie