Klein en groot geluk

Concert: Bart Peeters – Op de Groei

Gevloekt heb ik vorig jaar. Echt gevloekt toen bleek dat Bart Peeters naar het Cultuurcentrum Hasselt kwam en ik moest werken. Geen avondje topmuziek voor mij dus. Groot was mijn geluk toen Peeters extra concerten aan zijn kalender toevoegde. Ook in Hasselt dus.

Niet in het Cultuurcentrum Hasselt deze keer, wel in het Ethias Theater. Een grotere locatie voor hopelijk een topoptreden. Ik zag Bart Peeters al een keer of 3-4 aan het werk in zaal. Meestal kleinere locaties, maar keer op keer beestig goeie concerten. Optredens die zijn blijven hangen. De verwachtingen lagen dus hoog. We hadden een prachtig plekje op de tribune en door enkele afwezigen vlak voor ons een uitstekend zicht op het podium. Let the show begin.

Afbeelding (2)

Het werd een mooie mix van de allerlaatste nieuwe nummers uit ‘Op de Groei’ met de gouwe oudjes. Een avondje heerlijk meezingen, wiegen en op het einde zelfs dansen. Peeters is een vat boordevol energie. En die energie moet er duidelijk uit tijdens de show. Bart huppelt van links naar rechts, van voor naar achter. Kruipt over stoelen, klimt de tribune in langs de meest ongewone weg en zingt intussen de meest prachtige liedjes uit zijn repertoire. Je vraagt je soms af waar hij het blijft halen.

Afbeelding (1)

De zaal werd laaiend enthousiast en meerdere keren werd de zaal omgetoverd tot festivalterrein. Handjes schoten lustig de hoogte in en zwaaiden mee op het ritme van de muziek. Regi was er niks tegen.

Bart Peeters hield zich niet altijd aan de afgesproken playlist. Als hij een ingeving krijgt, gooit hij er gewoon iets anders tussen. Zo vond hij dat hij in Limburg toch eens een gedicht van een Limburgse dichter moest brengen. Hij schudde dan maar ff twee zalige stukjes Joe Roxy uit zijn mouw. Het dak ging er af in het Ethias Theater. En ik was zielsgelukkig toen ook nog eens mijn favoriete liedjes passeerde:

De band keerde verschillende keren terug om bisnummers te spelen en ook Peeters was overdonderd door het enthousiasme. Afsluiten in stijl deed hij met ‘Ik hou van folk’, de Nederlandstalige versie van ‘I’m into folk’ van The Radios. Het publiek schudde de beentjes nog eens lustig los en keerde tevreden huiswaarts. Keer op keer de beste optredens die ik ooit gezien heb. Simpel, energiek en puur genot van de eerste tot de laatste seconde.

Bart Peeters, ge zijt ne crack!

Drie dagen later kreeg het optreden van Bart wel een heel bijzondere betekenis. Hij begon z’n concert met het nummer ‘Hemel’. Een nummer dat hij schreef na de aanslagen in Parijs. Drie dagen na het concert in Hasselt, vonden de aanslagen in Brussel plaats. Een prachtige, rakende liveversie van het nummer vind je op de site van Eén.

Getagd , , , , , , ,

0 gedachten over “Concert: Bart Peeters – Op de Groei

Geef een reactie