Klein en groot geluk, Struggle of life

5 voordelen van vroeg opstaan

Ik ben een vroege vogel. Wie mij kent, zal dat maar al te graag bevestigen. Ik heb er geen moeite mee om op werkdagen om 5.30u uit mijn bed te rollen. En ook in het weekend geniet ik graag van een vroege ochtend. Vroeg opstaan heeft dan ook heel wat voordelen. Ik bekijk ze graag met jullie.

quote-early-bird

  • De wereld ziet er beter uit ’s morgens. De opkomende zon, de fluitende vogeltjes, ochtenddauw of wat rijm op bloemen en planten. De natuur ziet er prachtig uit bij zonsopgang. De kleurschakeringen maken het echt wakker worden een stuk aangenamer. Niets heerlijker dan ochtendloopjes bij mooi weer.
  • Voldoening. Ik voel me zo lui als ik tegen de middag niet kan zeggen dat ik al heel wat gedaan heb. Ik voel me echt slecht, heb een beetje wroeging en ik vind vaak de motivatie niet om namiddag dan volop in actie te schieten. Vroeg opstaan motiveert me echt om aan de slag te gaan, door te werken en nog een extra to do af te werken voor het middag is.
  • Productiviteit ligt hoger. Mijn productiviteit ligt stukken hoger tussen 8 en 12u dan tussen 13-17u. Na het middageten krijg ik standaard een dipje. Dat heb ik gelukkig na het ontbijt niet. Ik kan helderder denken, mijn werk gaat beter vooruit en de beste ideeën komen ook in de voormiddag.
  • Rust. Aangezien 75% van mijn omgeving geen vroege vogel is, is het heerlijk rustig ’s morgens. De meeste collega’s beginnen pas na 9.30u en de vrienden slapen liever een paar uur langer. Geen telefoontjes, geen berichten, geen mails. Ik gebruik de rust en kalmte om net die dingen te doen waar ik me iets harder voor moet concentreren. Of om te gaan lopen in een veld waar de natuur nog aan het ontwaken is. De konijntjes die ik dan kruis op mijn pad, daar word ik gelukkig van.
  • Vroeg opstaan is vaak vroeg naar huis. Al is dat relatief als je in Brussel werkt. Maar door vroeg aan de slag te gaan, kan ik de meeste dagen op een mooi uur afronden. Dat zorgt ervoor dat ik nog een hele avond voor me heb om dingen voor mezelf te kunnen doen. Zoals bloggen, lezen of concertje meepikken. Zowel op werkdagen als op dagen dat ik thuis mijn to do’s moet wegwerken.

En jij? Ben jij een vroege vogel of eerder een langslaper? Kunnen de voordelen je een beetje overtuigen?

Getagd , ,

9 gedachten over “5 voordelen van vroeg opstaan

  1. Ik slaap graag uit, maar doe dat enkel in het weekend uiteraard. Ik geniet ervan maar voel me dan inderdaad wel een beetje schuldig dat de dag al bijna half om is. Tijdens de week sta ik om 7u op en om 7u40 ben ik al op mijn werk. Ik beschouw mezelf als een avondmens, maar die eerste uren ’s morgens ben ik wel het productiefste.

  2. Ik probeer ook altijd vroeg te starten op het werk, zodat ik vroeg kan stoppen! En ik begrijp helemaal wat je bedoelt, met genieten van de natuur ’s morgens vroeg of de rust op het werk. Maar ik slaap toch echt ook heel erg graag lang uit, in het weekend vind je me meestal niet voor 9u uit mijn bed 😉

  3. Van nature ben ik echt een nachtraaf, en ik lig ’s avonds sowieso altijd nog een paar uur wakker in bed. Vroeger betekende dat dus zoveel mogelijk uitslapen om toch een redelijk aantal uren te kunnen slapen, maar de laatste jaren word ik steeds vroeger wakker ’s ochtends. En het moet gezegd worden: alles wat moest gedaan worden al af hebben tegen de middag is zalig, en ik hou wel van die sfeer van de vroege ochtenduren.

  4. 5u30 vind ik wel heel vroeg maar ik probeer toch altijd om voor de kinderen op te staan. Als zij mij wakker maken dan ben ik echt aan het “langslapen” (rond 7u30 is dat).

Geef een reactie