Boekenwurm

Mijn Miracle Morning (+ review)

Ik ben een vroege vogel. Daar schreef ik al eens eerder een blogbericht over. Maar het afgelopen half jaar maakte ik werk van een echte ochtendroutine. Toegegeven, along the road heb ik er wat aan gesleuteld maar intussen begin ik wel in te zien waarom het zo belangrijk is. En dat zag ik alleen maar bevestigd in Miracle Morning van Hal Elrod.

Tijdens de week sta ik meestal op rond de klok van 6. Moet ik naar bureau dan is dat zelfs 5.30u. Ik hou van de stille wereld op dat uur van de dag. Alles moet nog ontwaken en minuut na minuut zie je ook alles in zijn dagelijkse plooi vallen. Ik kan daar echt van genieten. Zeker als de zon je trakteert op ochtendrood. Enkel in het weekend gun ik mezelf soms één of twee uurtjes extra slaap. Als ik tegen de middag al heel wat to do’s van mijn lijstje kon afvinken, dan kan ik echt de wereld aan en voel ik me enorm goed.

Vroeger vloog ik er ’s morgens meteen in. Eten, sporten, douchen en aan het werk. Ik nam op geen enkel moment de tijd om even stil te staan bij mezelf. Daar bracht ik een half jaar geleden verandering in. Ik werk al bijna een jaar quasi fulltime thuis door corona. Sinds november bouwde ik bewust een ochtendroutine in. Eentje waarbij ik mezelf centraal zet en niet de moetjes van deze wereld. Wat wil dat zeggen? Ik voel me beter als ik investeer in mezelf. Rustig opstaan, de tijd nemen in de badkamer om m’n huid te verzorgen en zonder haast ontbijten. Nu kan het, nu mag het en het doet zoveel deugd om eens niet onder druk te staan van bij het opstaan. Daarna zorg ik voor rust in mijn omgeving door kort wat dingen op te ruimen. En daarna zorg ik voor 1 à 1,5u me-time. Met mindfulness, met lezen, met opleidingen of met podcasts. Tegen 8u ben ik dan klaar om aan mijn werkdag te beginnen.

Veel van die dingen komen ook terug in Miracle Morning van Hal Elrod. Hij moedigt je aan om een uur vroeger op te staan om te investeren in jezelf. Ik ben nu niet meteen van plan om nóg een uur vroeger op te staan maar ik gebruik mijn eerste uur wel om goed voor mezelf te zorgen. Elrod legt uit dat je dat uur voor zes dingen zou moeten gebruiken, zijn zogenaamde Life SAVERS:

 • Stilte
 • Affirmaties
 • Visualisatie
 • Exercise
 • Reading
 • Schrijven

Volgens Elrod is het genoeg om 10 minuten van elk te doen om beter je doelen te bereiken. Nu, dat geloof ik niet helemaal. Maar sinds ik elke ochtend minstens een uur voor mezelf inbouw, merk ik wel dat ik anders aan mijn werkdag begin. Rustiger, meer onder controle en deels al voldaan omdat ik al iets van mijn dag gehad heb puur voor mezelf. Ik blijf dus nog wat inzetten op een aantal aspecten: stilte in de vorm van mindfulness, lezen, een podcast of een opleiding en schrijven aan m’n blog. Nee, geen morning pages voor mij maar geef toe, een blog is nu ook wel een soort van dagboek niet?

En ja, dat lukt ook alleen maar als ik thuiswerk. Ik ben er me van bewust dat als ik terug naar bureau moet het stuk minder evident zal zijn. Al probeer ik van de treinrit standaard ook een leesuurtje te maken. Maar kom, ik pluk momenteel eindelijk ook de voordelen van corona. Hallo meer controle en rust. Mijn weekenden zijn dan weer ochtendroutinevrij, ik doe dan vooral waar ik zin in heb.

Miracle Morning was voor mij vooral een bevestiging van de dingen die ik de afgelopen maanden toevoegde aan mijn ochtendroutine. En hier en daar kwam ik goeie, nieuwe inzichten tegen. Zoals bv. dat het idee waarmee je ’s avonds gaat slapen, ook je ochtend bepaalt en het belang van affirmaties. Het luik affirmaties en visualisaties wil ik dus zeker nog eens meer ontdekken. Ik ben er van overtuigd dat me dat ook kan helpen om meer in mezelf te geloven en het impostorsyndroom wat de kop in te drukken. Is het een heiligmakend systeem? Ik denk het niet. Je hebt dat vooral zelf in de hand. Maar je kan er ongetwijfeld wel een aantal dingen uit oppikken die ook voor jou interessant zijn.

Getagd , , , ,

8 gedachten over “Mijn Miracle Morning (+ review)

 1. Ik heb ‘Miracle Morning’ een paar maanden geleden geleend bij de bibliotheek (als ebook). Enthousiast aan en mee begonnen, maar nu is mijn ochtendritueel een beetje ingekakt. Bedankt voor deze reminder, want een moment van rust & routine voordat ik “echt” aan de dag begin is inderdaad wel fijn.

 2. Mijn ochtendroutine was vroeger ook wat uitgebreider, maar ik ben de laatste tijd zo stikkapot dat ik er niet vroeger voor wil opstaan of later voor beginnen werken, want ik wil de werkdag liefst zo snel mogelijk achter de rug hebben. Ik heb altijd wel wat mijn bedenkingen gehad bij die 6 keer 10 minuten, dat lijkt me gewoon nog meer van hetzelfde (altijd maar haasten om alles gedaan te krijgen) in een zelfzorg-verpakking. 🙂 Maar goed, ik heb het nooit zo strikt uitgeprobeerd dus ik mag er eigenlijk niet over oordelen.

  1. Ja, inderdaad, met het vastgepinde stramien had ik ook wat moeite. Maar dat je in jezelf moet investeren werkt voor mij wel in elk geval.

 3. Ik merk dat sinds wij thuiswerken onze ochtenroutine een stuk rustiger is geworden. Zelf start ik met eerst tien minuten te sporten, dan te douchen en dan met Tuur naar beneden te trekken. Vervolgens is tijd om rustig te ontbijten en alles klaar te maken voor school. Wat ik dan wel weer mis: de tijd om ’s ochtends naar podcasts te luisteren, want eenmaal ik Tuur heb afgezet is het al half negen en dien ik meteen te starten met werken. Dus daar wil ik nog iets op vinden 🙂

 4. Ik heb ook een goeie ochtendroutine voor telewerkdagen, maar ik heb geen idee hoe vlot dat nog gaat gaan als ik weer naar kantoor moet. Dan zou ik een half uur vroeger moeten opstaan en dat heb ik er precies niet direct voor over :p Ik schrijf in mijn journal, doe een beetje yoga of kine-oefeningen, bekijk mijn todolijst voor de komende dag, en maak een kort wandelingetje – meer is het eigenlijk niet.

  1. Ik heb het voordeel dat ik nog bijna een uur op de trein zit als ik naar kantoor moet, dus dat is toch nog een uurtje voor mezelf. 😄

Geef een reactie