CommCommComm

Hoe ik blog?

Ik zag de afgelopen weken hier en daar wat blogs passeren over ‘hoe ik blog’. Ik vond het wel een interessant onderwerp. Ik liet het nog wat bezinken om in mijn hoofd toch wat structuur te vinden. Na wat denkwerk, zet ook ik graag eens op een rijtje hoe ik blog.

Als ik het zo bekijk, gebruik ik best heel wat tools. Voor deze blog heb ik het opgedeeld in drie delen: materiaal, apps en aanpak. Ik hoop je zo een beetje een blik achter de schermen van Perfect Imperfect te kunnen geven.

Materiaal:

 • GSM: Een tijdje terug investeerde ik in een iPhone. Ik ben al jaren bezig met bloggen maar besteedde eigenlijk nooit veel aandacht aan mijn gsm om te bloggen. Het is pas het laatste jaar dat ik begon ontdekken hoe handig een goeie smartphone is in mijn blogactiviteiten. Ik maak er foto’s mee, noteer onderweg interessante onderwerpen of pas nog wat schoonheidsfoutjes aan on the go. Het was de investering waard dus.
 • Tablet: Mijn tablet verving een paar jaar geleden mijn papieren agenda en m’n zee aan nota-boekjes. Hoewel ik nog altijd een grote stationeryfan ben, ben ik toch gelukkig met mijn omschakeling naar het digitale. Het bespaart me gewicht en papierverbruik. Ik heb hem altijd op zak. Ik schrijf er flarden van blogsposts op en lees er vooral andere blogs op via een paar apps.

Hoe ik blog (1)

 • Laptop: Hoewel ik mijn laptop minder gebruik dan vroeger (dank je tablet en gsm), blijft het toch nog een belangrijk instrument bij het bloggen. Grote blokken tekst typen lukt nog steeds veel beter op een laptop en de lay-out van de tekst wat bijschaven gaat ook gewoon beter met een muis in de hand. Ook m’n laptop was een investering, maar die rendeert al meer dan drie jaar zonder een spatje op z’n blazoen.

De apps:

 • Evernote: Ik gebruik Evernote voor de uitwisseling tussen GSM, tablet en laptop. Ik plak er flarden blogposts in, ik plak er bewerkte foto’s in of ik hou er lijstjes in bij met ideeën. Een topapp waar ik trouwens ook verslagen in maak voor m’n job. Handig om alles gestructureerd op één plek bij te kunnen houden. Ik investeerde in de betaalde versie en heb er nog steeds geen spijt van.
 • Apple agenda: Ik was al jaar en dag fan van de Google Agenda’s. Maar sinds m’n overstap naar Apple, moet ik toegeven dat ze een even sterke tegenhanger in huis hebben. Ik werk met kleurtjes en plan er vlekkeloos  mijn werkactiviteiten, mijn blogs, mijn persoonlijke activiteiten en de uitjes met het lief in. Alles blijft mooi overzichtelijk.

Hoe ik blog (3)

 • Hootsuite: Deze toepassing gebruik om blogs te kunnen inplannen op m’n sociale media. Meestal schrijf ik een paar blogs ineens. Ideaal om ze dus overal te kunnen inplannen zodat ik een tijdje safe zit. Zeker in drukkere periodes komt dat geweldig goed van pas.

Hoe ik blog (2)

 • Google Notes: Een van de apps uit Android die ik moeilijk kan loslaten. Mijn digitale post-its. Voor snelle dingen en korte to do-lijstjes vind ik dit systeem nog altijd handiger dan Evernote. Misschien ook gewoon een vreemde hersenkronkel.
 • WordPress: Uiteraard niet onbelangrijk aangezien mijn blog een WordPress-blog is. Maar dankzij de apps kan ik ook op tablet en smartphone moeiteloos aan mijn blog werken. Ik vind WordPress nog altijd een van de beste blogsystemen. Simpel, overzichtelijk en alles wat je nodig hebt. Ook de Reader van WordPress gebruik ik regelmatig om andere blogs te kunnen lezen.
 • Bloglovin’: Een zalige app om blogs van anderen te kunnen lezen en mee te blijven in de blogosfeer. Alles staat mooi in een lijstje, ik kan zelf kiezen welke blogs ik volg en Bloglovin’ verzamelt het allemaal mooi voor mij.

De aanpak

Zoals ik eerder al eens zei, ga ik al wel een tijdje mee in blogland. Ik gok dat ik toch al een jaar of 15 actief ben. Perfect Imperfect is intussen mijn 4e blog denk ik. Eerdere blogs gaf ik al eens op omdat het een tijdje te druk werd. Zonde, want ik had de schrijfsels nu wel eens graag teruggelezen. Toen ik met Perfect Imperfect begon, stelde ik maar één ding voorop: ik wil bloggen met plezier en zonder druk. Heb ik even geen tijd, so be it, dan zet ik het hier gewoon op een lager pitje en pik later wel weer in.

Ik werk dus wel met een blogplanning en ik probeer me er wel aan houden, maar even goed durf ik er al eens van afwijken of schrap ik een aantal gepland dingen omdat het nu eenmaal niet anders kan. Eén à twee keer per week probeer ik toch tijd te maken om te bloggen. Mocht ik meer tijd hebben, zou ik het nog meer doen, maar het is nu eenmaal zo. Gelukkig verzamel ik onderweg wel heel wat ideeën die ik via digitale kanalen bijhoudt voor als ik tijd heb.

En jij? Hoe blog jij? Ik ben benieuwd naar jullie aanpak.

 

Getagd , ,

0 gedachten over “Hoe ik blog?

 1. Nu met 40 dagen bloggen schreef ik zoveel mogelijk op voorhand om dat dan in te plannen. Normaal gezien blog ik 1 of 2 keer per week, wanneer ik inspiratie heb. Ik schrijf aan de laptop, maar foutjes eruit halen e.d. en reacties goedkeuren en beantwoorden doe ik onderweg op mijn smartphone.

 2. Wow dat zijn heel wat tools! 😀 meestal schrijf ik mijn blog eerst op Word en kopieer het dan in een wordpressbericht 🙂 per blogpost heb ik een map met het worddocument en foto’s. Veel posts plan ik ook in omdat niet elk tijdstip een goed tijdstip is om te posten. Zo heb ik al gemerkt dat ik ’s avonds meer bezichtigingen krijg 🙂

 3. Ik schrijf soms 3 blogs in een dag en dan 3 weken niets… Ik moet nog een persoonlijk ritme vinden, eigenlijk. Evernote lijkt me een goede tip, trouwens. Ik heb nu overal lijstjes en flarden blogpost rondzweven in Google Drive en Dropbox en Android Notities en in random doc4.doc-bestanden op mijn bureaublad… Dus ja, dat kan beter! I’ll check it out!

 4. Interessante post! Ik schreef er ooit ook zo ééntje, maar ondertussen ga ik wel al wat anders te werk. Vreemd eigenlijk, want ik dacht dat ik je blog al lang volgde, maar toen ik vandaag op je IG zag dat je een nieuwe leesupdate had geschreven ging ik even zoeken en blijkbaar stond je nog niet in mijn reader. Nu dus wel, joepie!

  1. Jeuj ;). Thanks for following dan ;). Doorheen de jaren is mijn aanpak ook heel hard veranderd. Sinds ik Perfect Imperfect heb, probeer ik toch alles net iets planmatige aan te pakken.

Geef een reactie