Varia

In de sjakosj!

Een tijd geleden zag ik bij Kathleen een blog ‘in de sjakosh’. Over wat er in haar handtas zat. Best wel fascinerend om te zien wat anderen meeslepen in hun handtas. Dus vond ik dat ik mijn handtas(sen) toch ook wel eens aan een onderzoek moest onderwerpen. Dus bij deze.

Het compacte exemplaar

Met dit exemplaar stap ik door het weekend of neem ik mee op daguitstapjes met vriendinnen. Het is het hoogstnoodzakelijk in een praktisch draagbare handtas die ik scheef over m’n schouder kan hangen. Daardoor heb ik ze niet altijd in m’n hand en heb ik de handen vrij om bv. te shoppen.

 • Portefeuille: Daarin zit al een hele collectie op zich. Geld, bankkaarten, vervoersbewijzen van de NMBS (abonnement en RailPass), klantenkaarten, medicatie (ik heb altijd een minikit met vanalles mee voor hoofdpijnen, maag- en darmklachten), klevertjes van het ziekenfonds etc.
 • Portemonnee: Ik heb ook een klein tasje met enkel geld in. Altijd handig als je nog snel een koffiekoek wil kopen ’s morgen. En het verlicht mijn portefeuille wat.
 • Smartphone: Een iPhone 6S. Nog altijd tevreden van de investering en ik koester hem ook redelijk hard. Mijn notitieboekje, agenda, organiser, to do-lijstje … Alles in één! Zonder zou ik me redelijk naakt voelen. Al ben ik er duidelijk minder verslaafd aan dan vroeger. ’s Avonds ligt hij gewoon op tafel en zit ik een stuk verderop in de zetel.
 • Sleutels: Vroeger per ongeluk een paar keer op stap geweest zonder sleutels, sindsdien mijn les wel geleerd. Aan mijn sleutels hangt ook een paar oordoppen, geweldig handig als je onverwachts met veel lawaai geconfronteerd wordt.
 • Muntjes: Ik heb steevast een doosje Frisk op zak. Ik eet ze niet consequent maar bij lange tripjes vind ik dat wel eens leuk.
 • Labello: Hoewel ik hem veel te weinig gebruik en hij pas echt naar boven komt als m’n lippen helemaal om zeep zijn, heb ik toch altijd een Labellolippenstift op zak.
 • Papieren zakdoekjes: En die komen vaak geweldig goed van pas. Hoewel ik ze meestal pas echt nodig heb als ik ze niet bij heb.

De grote sjakosj

De grote sjakosj is mijn werktas. De tas die samen met mij telkens naar Brussel reist en terug. Mijn survivalpakket om de werkweek door te komen. Als ze mij ooit droppen op een onbewoond eiland en ik heb mijn grote sjakosj bij, ik geraak sowieso weer thuis denk ik ;). Alles wat hierboven staat, zit uiteraard ook in mijn grote sjakosj (die spullen verhuizen van de ene naar de andere), maar wat zit er dan nog extra in mijn survivalpakket?

 • Tablet + oplader: Een iPad Air 2. Net als m’n smartphone een verlengstuk van mezelf. Ik maak er tijdens vergaderingen verslagen op (écht waar!), ik check mijn agenda, overloop mijn to do-lijstje, maak er drafts van m’n blog op, het is mijn e-reader voor blogs … Kortom, een veelgebruikt iets.
 • Leesvoer: Ik heb altijd wel een boek of magazine in mijn tas zitten. En meestal van beide eentje. Het ene moest maar eens uit zijn en ik zou maar eens niets anders bij moeten hebben. Op elk rustig moment neem ik het boek uit die tas en begin ik te lezen. In de trein, in de wachtkamer bij de dokter, terwijl mijn auto op onderhoud is in de garage … Ik verveel me nooit.
 • Muziek: Mijn iPod Classic is mijn rots in de branding. Ik heb altijd en overal muziek opstaan en mijn iPod speelt daar een heel belangrijke rol in. Mijn volledige CD-collectie staat er op en hij is al 7 jaar mijn trouwe vriend. Ik zou hem niet meer kunnen missen.
 • Verzorgingsproducten: Een deo, een tube handcrème, een compacte mascara. In tijden van nood kunnen die al eens geweldig goed van pas komen. Net als een nagelvijl, een nagelknipper en oogdruppels voor m’n lenzen.
 • Pennenzakje: Hoewel ik nog bijzonder weinig schrijf (de pols kan het ook niet goed aan), heb ik wel nog een pennenzakje bij. Meestal om mijn RailPass in te vullen op de trein of als ik toch eens iets moet invullen of opschrijven.
 • USB-stick: Die zet ik meestal in als ik daags nadien thuiswerk. Zo kan ik op een snelle manier wat documenten van het werk mee naar huis nemen. Hoewel ik mijn computer van thuis uit kan overnemen, werk ik toch nog graag met een USB-stick.
 • Powerbank: Een handigheidje, zeker als ik op externe vergaderingen zit. Dan check ik mijn mails meestal via m’n smartphone en zie ik de batterij er vaak zo doorvliegen. De powerbank durft dan al eens goed van pas komen.
 • Paraplu + plastieken zak: Aangezien het Belgische weer zo onvoorspelbaar is, durft het al een te gebeuren dat ik Brussel sta zonder jas met kap. Ik dank mijn paraplu dan op beide knietjes. De plastieken zak dient om een kletsnatte paraplu in te steken en hem toch handig mee naar huis te krijgen.
 • Zonnebril: Ik heb een goedkope zonnebril in mijn auto liggen, in case of. Maar nu het weer toch weer wat beter wordt, steekt er ook een goeie zonnebril in m’n tas. Vooral om met de auto te rijden bij zonnig weer, dat rijdt net iets aangenamer.

Naast de grote sjakosj neem ik dagelijks ook nog een zakje mee waar ik m’n middageten en tussendoortjes in stop. Structuur is belangrijk ;).

Als ik alles zo bij elkaar bezie, steekt er echt wel veel in mijn handtas. Al ben ik blij dat ik zelden afval tegenkom of  eigenlijk geen dingen meeheb die ik amper gebruik. Dat bespaart me toch best wel wat gewicht.

En wat zit er in jouw handtas?

Getagd ,

0 gedachten over “In de sjakosj!

Geef een reactie