Struggle of life

2 maanden met een Bullet Journal

Op 1 januari startte ik met bullet journalen. Back to basics, de digitale tools weer overboord gooiend. Weg met die digitale to do-lijst, leve het papier. Het was een risico want of bullet journaling mij zou liggen, wist ik absoluut niet. Ik gooide me in het diepe en gaf het een kans. Na bijna twee maanden blik ik nu eens terug.

De afgelopen twee weken kon je al lezen (hier en hier) dat ik heel wat handleidingen ter hand nam vooraleer ik er zomaar aan begon. Ik kende bullet journalen helemaal niet zo goed dus wat extra bagage kon geen kwaad. Het was sowieso iets wat me uitermate boeide aangezien ik een grote stationeryfan ben en al een tijdje op zoek was naar een goed organisatiesysteem.

img_3998

Ik besloot om low profile en low budget te starten. Ik ben hopeloos verliefd op de notaboekjes van Hema. Ook al hebben die lijntjes en geen bullets, het kon me even niet schelen. Het leek me meer dan geschikt om mee te starten aangezien ik me vooral op lijstjes wilde richten en het simpel wilde houden. Action was me dan weer extreem goed gezind wat betreft balpennen en washitapejes. Een low budget startpakket waar ik al redelijk ver mee kwam.

Op basis van de handleidingen maakte ik een lijstje van lijstjes (badum tsss) die ik graag in mijn bullet journal wilde zetten. Ik probeerde een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van wat ik wel en niet in mijn bullet journal wilde. De conclusie: geen monthly/weekly/daily spreads, daarvoor heb ik m’n SuccesPlanner (binnenkort meer), wel een hoop lijstjes. To do’s privé, to do’s werk, boekenlijstjes, muzieklijstjes, monthly blessings voor m’n blog, net als trackers voor lopen, wandelen en hoofdpijn (als monitor voor mezelf). Daarmee ging ik aan de slag.

Ik ben niet het supercreatieve handlettering talent. En ik wilde vooral een functionele bullet journal, geen kunstig boekje waar ik veel te veel werk in moest steken. Gelukkig zijn er eenvoudige handschriftjes en washitapejes om dat op te lossen. Een goeie manier om mijn gebrek aan tekentalent te verdoezelen. Met een goeie meetlat kom je trouwens ook al ver om trackers te maken. Dat hoeft er niet altijd fancy uit te zien.

Ik schrijf enorm graag met balpennen. Ik haat gelliners, stiften en anderen om mee te schrijven. Ik knoei daar veel te hard mee. Ik veeg dat uit en dan hangt er meer inkt op m’n hand dan op het blad. Balpennen for life dus. Een gewone blauw bic volstaat al om mee aan de slag te gaan. De gekleurde balpennen van Action zorgen er voor dat ik hier en daar toch een kleurtje gebruik in die bullet journal. Low budget, low profile, remember?

2 maanden later ben ik heel tevreden dat ik de kans gewaagd heb en er gewoon aan begonnen ben. Ik was aanvankelijk gestart met een bullet journal en een to do-lijst in een ander boekje voor de job, maar sinds februari heb ik alles samengevoegd in één boekje. Zo heb ik altijd alles mooi bij elkaar. Overzichtelijk, netjes en compact.

Ik ben echt heel tevreden met het systeem zoals ik het gebruik. Ik ben er ook van overtuigd dat dat iets persoonlijks is en dat iemand anders wel iets zal hebben aan spreads of kunstige hoogstandjes. Ik heb functionaliteit vooropgesteld en dat blijkt ook gewoon te werken voor mij. Toch heb ik nog altijd een digitale notitie-app voor m’n bullet journal. Want to do’s die onderweg opduiken, zet ik nog altijd sneller in m’n smartphone dan in m’n bullet journal. Daarna schrijf ik alles ook in m’n bullet journal. Misschien dubbel werk, maar zo werkt het gewoon het best voor mij.

Ik heb intussen een voorraad ‘echte’ bullet journals ingeslaan van verschillende merken. Om bij een volgende bullet journal toch nog een stapje verder te kunnen gaan. In de webshop van Bol.com vond ik ook een set stencils (sjabloontjes) die er hopelijk voor zullen zorgen dat ik hier en daar toch eens een fantasietje kan plaatsen.

Wil je starten met een bullet journal? Twijfel niet, begin er gewoon aan. Je zal er zeker wat aan hebben. En ik denk dat ik bewijs dat het ook spotgoedkoop en low profile kan, het hoeft echt geen esthetisch hoogstandje te zijn.

Heb jij een bullet journal? Hoe ver ga jij daar in?

Getagd ,

25 gedachten over “2 maanden met een Bullet Journal

  1. De bulletjournal lijkt me echt heel tof. Ik vraag me af of ik mijn agenda en dat uit elkaar zou kunnen houden. Nu lijkt lijn aagenda soms opp een bullet journal. Die van jou ziet er schitterend uit!

  2. Kijk, je doet me nog meer goesting krijgen. Alleen al om mijn sportieve activiteiten in te plannen lijkt het me wel iets, want dat lukt moeilijk met een gewone agenda. Moet straks in de winkelstraat zijn, misschien wip ik toch ook even de Hema binnen. 🙂

  3. Ik had er eentje maar om de een of andere reden werkte het systeem niet geweldig goed voor mij. Misschien moet ik net als jou eerst eens wat handleidingen lezen. En het dan een nieuwe kans geven. Want dingen op papier zien staan (en ze kunnen afvinken of doorstrepen) dat helpt wel gigantisch hard voor mijn humeur.

  4. Ik ben er vorig jaar mee begonnen, met zo’n kleintje uit de flying tiger, ook helemaal niet volgens de “regels”, maar mijn eigen ding er mee gedaan. En dat werkt wel voor me. Doet me er aan denken dat ik er eens een update over moet schrijven 😊

  5. Ik doe er mijn eigen ding mee. Vorig jaar ben ik er eentje begonnen met mijn blogplanning en leeslijstjes, en nu heb ik ‘m ook aangevuld met een soort agenda/planner, omdat ik de Flow-agenda maar niks vond dit jaar. Het enige dat ik nog moet leren is ‘m regelmatiger gebruiken, en de tijd maken om ‘m aan te vullen als ik ergens aan denk, in plaats van het dan weer op een los briefje te schrijven 🙂

  6. Ik begin er binnen een paar dagen aan. Er ligt wat materiaal klaar en ik ben er helemaal op gebrand om te kunnen starten. Maar ik hoop alleen dat de krulletjes en fantasietjes het bij mij niet gaan overnemen van de essentie… 😊

  7. Nadat een vriendin er super enthousiast over was, ben ik ook beginnen lezen en het boeide me erg. Toch ben ik geen type om een agenda bij te houden, wel probeer ik de methodes toe te passen op een aantal werkgerelateerde dingen en hoop ik stilaan steeds meer te kunnen organiseren. Wel supertof om te zien hoe anders iedereen het aanpakt!

  8. Wauw, we hebben het echt wel op exact dezelfde manier aangepakt. Eerst eens brainstormen en een lijstje maken van wat ik er echt in wilde bijhouden en vervolgens een heel sobere invulling. Zelf gebruik ik dit jaar die smalle washitape om tabellen te maken, zo heb ik meteen ook een beetje kleur. Handlettering en tekeningen heb ik aan me voorbij laten gaan maar ik heb eerder deze week wel enkele stickertjes gebruikt om het er een beetje vrolijker te laten uitzien.

  9. Ik gebruikte mijn bullet journal in eerste instantie enkel voor lijstjes, maar ondertussen is het mijn agenda geworden. Wel kost het enorm veel tijd, dus maak ik mijn weken in het vooruit. Vooral het versieren is lastig 😉

  10. M’n Bullet Journal ligt intussen een tijdje stil hier. Al vind ik dat het me in heel veel opzichten op goede weg hielp. Nu ontzag ik me wat om er evenveel energie in te steken als tevoren. Wat ik eigenlijk wil zeggen: je hebt me opnieuw geïnspireerd om het mogelijk op een andere manier aan te pakken, dank je wel!!!

Geef een reactie