Boekenwurm

Slow Reading

Er is het afgelopen jaar heel wat buzz/fuzz ontstaan rond Slow Reading. Kort door de bocht, terug bewust tijd maken om te lezen. Er ontstaan ware Slow Reading-clubs waarin je samen tijd maakt om te lezen, ongestoord. Het concept fascineerde me wel. En dus vond ik het hoog tijd om het eens uit te pluizen om te zien of het iets voor mij is.

Wat is het? Bij Slow Reading ga je je leestempo bewust verlagen om beter te begrijpen wat je leest en het plezier tijdens het lezen te verhogen. Slow Reading komt uit de filosofie en literatuur waar ze (vaak complexe) teksten bewust traag gingen lezen om ten volle te kunnen begrijpen waar het over gaat. Het concept past helemaal in de ‘slow living’-beweging die de laatste jaren zijn ingang vond, net zoals de trend naar meer ‘mindfull’-leven.

Bij sommigen gaat slow reading zo ver dat ze quotes of woorden onderlijnen in boeken omdat ze ze mooi of bijzonder vinden. Zo kunnen ze later gemakkelijker de quotes terugvinden om ze te gebruiken in een blog of review. In Slow Reading-clubs gaan ze nog een stapje verder. Daar leg je een uur lang gsm’s, smartphones en alle andere digitale toebehoren aan de kant en kies je enkel voor lezen. Je merkt dus al dat Slow Reading doorheen de tijd verschillende invullingen heeft gekregen.

Of iets voor mij is? Ja en nee wellicht. Mijn leestempo ligt in vergelijking met vele anderen, niet zo heel hoog. Net omdat ik graag goed wil beseffen wat ik lees, wat er precies gebeurd is in het verhaal. Maar met een pen of potlood in mijn boeken gaan schrijven gaat voor mij toch wel een stap te ver. Een Slow Reading-club zou ik wel eens willen testen. Maar ik betwijfel of het mij gaat liggen. Ik lees immers het liefst als ik me helemaal van de wereld kan afsluiten. Alleen thuis of met m’n iPod in de oren op de trein. Even mijn eigen wereld creëren en lezen.

Ik zie het nut wel in van Slow Reading. Lezen mag immers geen competitie worden en moet je gelukkig maken. Niet omwille van de cijfers, maar omwille van de inhoud. En daarom ben ik wel blij dat mijn challenge dit jaar ook ‘geen boeken kopen’ is. Ik word nog wel een geprikkeld als ik een paar goeie reviews zie passeren maar de drang om het boek zelf te kopen is een heel stuk kleiner. En ik word niet ongelukkig van ;).

Zou Slow Reading iets voor jou zijn? Hoe ver zou je er in gaan?

Getagd , , ,

0 gedachten over “Slow Reading

  1. Ik lees vrij snel denk ik en ik voel niet meteen de nood om traag te lezen. Hihi. Dat ik snel lees is niet omdat ik opgejaagd ben of geen tijd heb, maar gewoon omdat ik snel lees :p Ik was wel een boek aan het lezen waarin ik dingen aanduidde met een fluo omdat ik het interessante zinnen vond. Dan gaat het inderdaad wel iets trager. Ik lees ook wel liever als ik in mijn eigen bubbel zit maar een boekenclub lijkt me eigenlijk wel nog tof!

  2. Boeiend concept wel! Ik merk dat ik de laatste maanden vaak ‘snel’ lees, omdat er minder tijd is. Dan lees ik ook oppervlakkiger, en dat is niet altijd goed. Soms moet ik mezelf wel aanmanen om trager te lezen, en meer te genieten van wat ik lees (maar niet elk boek kan dat). Zo eens ongestoord op leesvakantie (of -weekend), dat zou ik wel willen!

  3. Het idee op zich vind ik wel boeiend 🙂 Maar ik zou het zelf niet kunnen denk ik. Daarvoor ben ik te nieuwsgierig om telkens de rest van een verhaal te kennen. En dingen onderlijnen, horror, dat moest ik de hele tijd doen tijdens mijn studies, dus daar blijf ik nu liever ver van weg 😉

  4. Ik ben een trage lezer, dus ik doe van nature aan Slow Reading 🙂 Heel soms schrijf ik een mooie zin op, maar meestal vergeet ik dat. En bewust je smartphone wegleggen, doe ik ook vaak.

  5. Ik ben een snelle lezer, dus ik vermoed dat het niks voor mij zou zijn. Wel kan ik mij uren afzonderen en zit ik in mijn eigen wereldje terwijl ik lees.

Geef een reactie