CommCommComm

2018 in cijfers!

Bij het begin van het jaar maak ik traditioneel ook eens een evaluatie van het vorige jaar. Aan de hand van cijfertjes uiteraard. En zo kon ik toch een hoop cijfermateriaal verzamelen. Ik zet al die getallen graag eens op een rijtje. Het gaat uiteraard over boeken, over m’n blog en over m’n sociale media.

Boekencijfers

screenshot 2019-01-11 at 06.58.14

 • Volgens Goodreads las ik 82 boeken (het doel stond op 52), volgens mijn eigen logs 81. Er zit waarschijnlijk ergens een dubbele in al kon ik niet vinden waar.
 • Goed voor zo’n 15.495 pagina’s leesvoer.
 • Gemiddelde lengte van een boek was 188 pagina’s.
 • De Zeven Zussen was met 622 pagina’s veruit het dikste boek dat ik in 2018 las.
 • Mijn doel voor 2019 staat op 60 boeken, niet zo ambitieus maar het geeft ruimte. Voor m’n blog zou ik eigenlijk 104 boeken moeten lezen. Hmmm.

Blogcijfers

Ik blog om te kunnen schrijven. Dat is voor mij het voornaamste. Maar ja, ik ben niet ongevoelig voor de statistieken. Ik heb enkel WordPress-statistieken, die zijn heel basic. Maar ze geven wel een algemene trend weer. Soms heb ik het gevoel dat er wat een taboe rust op die statistieken van die blogs maar ik heb er geen probleem mee om ze hier gewoon effe op een rijtje te zetten.

 • Weergaven: 13.788, dat zijn er meer dan 3000 meer dan vorig jaar. Wauw!
 • Bezoekers: 7.457, dat zijn er bijna 1.500 meer dan vorig jaar. Hoera!
 • Waarderingen: 724, meer dan dubbel zoveel dan vorig jaar.
 • Reacties: 818, ruim 300 meer dan vorig jaar.

Dus een dikke dank je wel aan ieder van jullie. Om trouw mijn blog te blijven lezen, om af en toe eens een like te geven of een reactie te posten. Want een beetje waardering af en toe, doet deugd. Dat zal geen enkele blogger ontkennen.

Quote Stories

Meest gelezen blogposts

Als ik de startpagina van m’n blog en de ‘over Perfect Imperfect’-pagina buiten beschouwing laat, zijn dit de tien meest gelezen blogsposts:

 1. Gelezen: De logica van geluk – Mo Gawdat (een blog uit 2017!)
 2. 3 maanden met mijn SuccesPlanner
 3. Introvert in 5 feiten
 4. Gelezen: De koers is een vrouw – Angelique Dupré & Eva De Poorter
 5. Gelezen: Handlettering & illustratie in je bullet journal – Anne Jorinde Kuiper
 6. 2 maanden met een Bullet Journal
 7. Easy succesreceptje
 8. 5 dingen die ik geleerd heb van mijn burn-out
 9. Een Duracellkonijn met een platte batterij (een blog uit 2016!)
 10. Zonder jou geen Charlie

Als ik naar het algemene beeld kijk, doen vooral de persoonlijke blogs het heel goed in mijn statistieken. Dus ja, hint begrepen, ik zal wat meer persoonlijk dingen in mijn blog proberen te steken ;).

Sociale media

Sinds vorig jaar hou ik in m’n bullet journal de cijfers van m’n sociale media-kanalen bij. Net zoals aan de cijfers van m’n blog, hecht ik ook hier niet zoveel belang aan. Maar probeer ik wel de algemene trend wat in het oog te houden.

 • Facebook: Op mijn pagina kwamen het afgelopen jaar zo’n 50 volgers/likers bij, ik schommel nu rond de 200. Dat is niet zoveel, maar het is ook niet dat ik een actieve werving doe. Misschien moet ik toch maar eens een wedstrijd organiseren ;).
 • Twitter: Twitter daalde met 30 volgers naar 980 volgers. Ik post enkel nog m’n blogposts daar, dus niet onlogisch dat zich daar een dalende trend inzet. Ik gebruik het gewoon ook niet meer actief.
 • Instagram: Meer dan 100 volgers kwamen er bij op Instagram. Het is momenteel ook gewoon mijn favoriete medium. Ik hou van beelden. Maar ik geef toe dat ik er nog veel meer mee zou kunnen doen.
 • Bloglovin’: Ik begon de cijfers van Bloglovin’ pas in april bij te houden. Maar intussen is het aantal volgers daar wel verdubbeld naar bijna 100. Positief dus!

Laat duidelijk zijn dat de cijfers van de sociale media puur en alleen organisch gegroeid zijn. Ik heb er nooit voor geadverteerd of heb nog nooit een wedstrijd georganiseerd om kunstmatig de aantallen te verhogen. De sociale media zijn gewoon leuk om promo te maken voor m’n blog hier, maar ik heb nog heel wat andere prioriteiten dus de sociale media staan zelden of nooit op het bovenste schavotje. Er is ruimte voor uitbreiding dus.

Hoe interpreteer jij de cijfers van je blog? Vind je dat belangrijk of is het bijzaak?

Getagd , , , ,

0 gedachten over “2018 in cijfers!

 1. Ik kijk wel eens naar de statistieken, maar doe daar niets mee. En dat de persoonlijke posts het best gelezen worden, dat merk ik ook op mijn blog. Mensen lezen gewoon graag dingen die echt zijn en uit het leven gegrepen, denk ik.

 2. Zo veel gelezen boeken, wauw!
  De cijfers van mijn blog en alles daarrond hou ik wel bij, maar ik doe er niks mee. Het liefste heb ik dat ze omhoog gaan, maar facebook blijft al maanden hangen, en de rest stijgt maar heel gestaag. Maar ik lig er zeker niet wakker van 🙂

 3. Mooi overzicht en tof, dat je groei hebt kunnen realiseren. Dat geeft toch altijd positieve energie. Heb je er ooit al aan gedacht om met Pinterest iets te doen ? Ik ondervind namelijk dat je via dit kanaal nog best wat extra lezers kan aantrekken. Werkt voor mij veel beter dan alle andere social media kanalen.

 4. In het begin keek ik vaak naar mijn statistieken, maar nu af en toe nog eens. Het maakt mij niet meer uit… ik blog omdat ik het leuk vind en hier en daar een reactie maakt het bloggen nog leuker. Wat heb je aan duizenden volgens als je geen reacties krijgt?

 5. Ik begin snel te twijfelen aan mezelf en kijk daardoor enkel naar mijn statistieken voor de jaarlijkse terugblikpost en het up to date houden van mijn Mediakit. Nu ja, heel actueel is die ook niet vermits ik het maar om de zoveel maanden aanpas. Ik probeer ook steeds meer om leesstress te voorkomen. Door minder recensieboeken te aanvaarden en ook niet meer elk eigen boek dat ik lees te bespreken. Op die manier hou ik meer leestijd over en kan ik hopelijk ook meer ontspannen lezen. Momenteel zijn er hier door omstandigheden toch plots een aantal boeken op korte tijd binnen gekomen en ik vind het geen fijn gevoel wanneer er meerdere recensieboeken liggen te wachten. Ik vind dat ik die dan eerst moet lezen terwijl het net mijn bedoeling is om ze af te wisselen met eigen boeken;

Geef een reactie