Boekenwurm

Hoe tante Mariette mij ooit aan een job hielp

Ik ben leergierig. Ik leer graag bij over m’n vak. Of dat nu muziek spelen is, bloggen of mijn communicatiewerk, het maakt niet uit. Als ik maar kan bijleren. En dus hou ik wel van wat vakliteratuur zo nu en dan. Tante Mariette groeide ondertussen uit tot een basiswerk in de communicatiewereld. Een allround communicatieboek. Alom geprezen. En dus moest ik dat boek gewoon eens lezen. Van voor tot achter.

IMG_6048

Auteur: Eric Goubin
Uitgeverij: Vanden Broele

Laat me beginnen met een leuke anekdote rond dit boek. Eind 2009 ging ik solliciteren bij KSA. Ik moest er een korte praktische proef doen en aansluitend volgde er een gesprek met een aantal toekomstige collega’s. Tijdens dat gesprek werd mijn parate communicatiekennis getest aan de hand van een aantal termen. Een van die termen ‘Tante Mariette en haar fiets’. Ik hoorde het in Keulen donderen, eerlijk. Al snel bleek waarom. Het boek bleek toen veel gebruikt aan de UGent. Ik, als KULeuven-meisje, had er nog nooit van gehoord. Gelukkig had het geen invloed op de beoordeling want daags nadien hing mijn toekomstige baas aan de telefoon met de melding dat ik de job had. Zo zie je maar.

Sinds 2017 is er een volledig vernieuwde versie van het boek op de ‘boekenmarkt’. Drie (of vier) keer zo dik ook als zijn voorganger. Een van mijn laatste wapenfeiten voor KSA was het boek bestellen voor onze bib. Voor mijn vertrek wilde ik het dan ook nog graag eens doorlezen. Het was een hele klus. Meer dan 500 pagina’s, daar ben je wel even zoet mee.

Wie is tante Mariette? Ze is de tante van de auteur. En in haar tijd communiceerde (lees: promo maken) ze door met haar fiets door het dorp te rijden en overal briefjes te bezorgen. Ze maakte praatjes met de mensen en deelde achtergrondinformatie uit. Doorheen de jaren is de communicatiewereld enorm geëvolueerd en komt er veel meer bij kijken uiteraard.

Het boek bevat zowat alle aspecten van de communicatiewereld. Van beleid over pers en PR, van crisiscommunicatie tot participatie. Je kan het lezen van voor naar achter zoals ik deed maar je kan er ook die delen uitplukken die voor jou op dat moment van toepassing zijn. Laat duidelijk zijn dat het een basiswerk is. Maar het lijkt me vooral geschikt voor mensen die starten in de communicatiewereld of mensen zonder een communicatie-opleiding die zich toch willen inwerken in de sector. Zij zullen enorm veel leren uit het boek. Iemand met al wat meer ervaring in de sector die alle onderdelen al eens in de praktijk heeft moeten brengen, zal er veel minder uit leren.

En hoewel ik er dus niet echt veel nieuwe dingen van op stak, was het wel leerrijk om alles eens op een rijtje te zien. Het confronteerde me ook wat met mezelf. Ik besefte plotseling met hoeveel communicatie-aspecten ik de afgelopen jaren mee bezig geweest ben. Als (enige) allround-communicatiemedewerker stond ik in voor alles. Het besef kwam plotseling dat dat toch wel heel veel was. Ik hoop mij de komende jaren toch wat meer te kunnen verdiepen in een paar aspecten in plaats van allemaal. Eigenlijk zou je het boek als allereerste boek moeten lezen en je daarna deel per deel meer en meer verdiepen in het thema.

Het is dus zeker de moeite om het boek door te nemen, stuk per stuk of in zijn geheel. Maar toch heb ik één puntje van kritiek op het boek. Voor een communicatieboek vind ik het altijd doodzonde dat er veel typfoutjes inzitten. En dat is hier wel het geval. Als reactie op een instagrampost kreeg ik al de melding dat er een review komt waarin die foutjes opgelost worden. Dus dat zou mijn enige puntje van kritiek ook al van tafel vegen ;).

Getagd , , , , ,

5 gedachten over “Hoe tante Mariette mij ooit aan een job hielp

Geef een reactie