Struggle of life

12 redenen waarom ik hoogsensitief ben

Hoogsensitiviteit is een hot topic de laatste jaren. Het was lang een onbekende maar de laatste jaren wordt er meer en meer onderzoek naar gedaan. En zo kwam het ook op mijn pad na die platte batterij. Ik lees er al eens regelmatig een boek over. Hoogsensitief van Elke Van Hoof was eentje in dat rijtje.

Voor mezelf vind ik zowel argumenten voor als tegen. Ik zou dus hoogsensitief kunnen zijn maar even goed ook niet. Ik heb het ook nooit laten testen maar het thema boeit me wel enorm. Ik kon door het boek zomaar even twee blogberichten schrijven. Eentje voor en eentje tegen uiteraard ;).

Laat ons beginnen met 12 redenen waarom ik wel hoogsensitief zou kunnen zijn. Ik baseerde me daarvoor op het boek Hoogsensitief van Elke Van Hoof.

 • Ik heb een enorm groot inlevingsvermogen. Ik voel sterk aan als mensen rondom mij zich niet goed voelen, slecht in hun vel zitten of piekeren. Misschien zelfs sneller dan dat ze het zelf doorhebben. Ik kan me dan zelf ook ongelooflijk slecht en machteloos voelen.
 • Agressief zijn wordt ook gelinkt aan hoogsensitiviteit. En nee, agressief ben ik zeker niet. Maar ik merk dat als ik lange tijd heel veel prikkels te verwerken heb, ik wel eens kan losbarsten en heel boos kan worden. Vaak na een periode van ettelijke maanden dat ik voor iets heel veel geduld aan de dag heb ik gelegd en er toch niks is veranderd.
 • Een belangrijk argument is ‘moeite met verandering‘. En dat heb ik absoluut. Ik heb graag dat de dingen blijven zoals ze zijn. Dat geeft me een bepaalde vorm van zekerheid, voorspelbaarheid. Begrijp me niet verkeerd, ik ben geen dwarsligger en soms moeten dingen veranderen. Maar als ik zelf mocht kiezen, dan bleef alles vaak zoals het was. Vooral wijzigingen in de plannen in mijn privé-agenda durven al eens voor mentale moeilijkheden zorgen.
 • Ik durf me wel eens afgewezen voelen. Als een paar mensen staan te konkelfoezen, denk ik sowieso dat het over mij gaat. Een gebrek aan zelfvertrouwen vooral. Ik denk snel dat mensen me niet graag hebben, durf al eens te piekeren over complottheorieën als ik voel dat anderen met iets zitten of betrek al eens informatie op mezelf, zelfs als dat niet nodig is.
 • Drukte, lawaai, luide geluiden of felle lichten. Het is niet aan mij besteed. Goed voor even, maar zeker niet voor lange tijd. Teveel prikkels. Mijn hoofd krijgt dat precies moeilijk verwerkt. De reden waarom ik al eens graag gewoon in de zetel kruip met een boek in plaats van uit te gaan.
 • Ik heb een enorm groot rechtvaardigheidsgevoel. Ik ben heel consciëntieus en idealistisch. Ik geloof nog in het goede van de mens. Maar ik word ook heel fel als ik vind dat niet correct werd behandeld. Als ik ergens recht op heb, dan heb je het geweten. Ik laat de kaas niet van m’n brood eten.
 • Mijn zintuigen lijken goed ontwikkeld. Ik ruik heel snel dingen, ik kan heel goed smaken onderscheiden, ik hoor dingen die anderen nog niet horen en ik zie vaak bijzondere dingen sneller dan anderen ze zien. Ik ben heel opmerkzaam op verschillende vlakken. Soms pluk ik daar te vruchten van maar bv. het gehoor kan al eens een probleem zijn als je in landschapsbureaus werkt.
 • Ik ben sterk gericht op anderen. Ik hou misschien zelf teveel rekening met anderen. Ik doe dingen niet om me weg te cijferen voor iemand anders. Of ik hou me al eens in en zeg iets sneller ‘doe maar’, ook al had ik liever de andere optie gehad. Ik haat ruzies en wil graag overal de goeie vrede bewaren.
 • Onoplettendheid in onvertrouwde situaties, zeker als mensen je aanmoedigen om iets snel-snel te doen. Dan zal ik sneller fouten maken die ik anders nooit zou maken. Iets waar de perfectionist in mezelf het al eens moeilijk heeft. Maar daarentegen kan ik in andere situaties net ongelooflijk oplettend en gefocust zijn. Zeker als ik m’n sas ben en met dingen en thema’s werk waarvan ik weet dat ik het wel kan.
 • Ik heb zelden problemen met deadlines en ik ben zelfs een kei in het anticiperen op deadlines. Plannen is mijn sterkste kant! Volgens het boek van Elke Van Hoof: consciëntieus, rechtschapen en verantwoordelijk.
 • Mijn bord is altijd voller dan voorzien. Omdat ik geen nee kan zeggen of omdat mensen weten dat als ik iets doe, het wel goed gedaan zal zijn. En dus geven ze mij er nog een beetje werk of taakjes bij.
 • Ik ben graag ‘intellectueel’ bezig. Wat zoveel wil zeggen als ‘ik leer graag bij’. Leren is voor mij een aangename bezigheid en ik zal mezelf nooit goed genoeg vinden. En ik daag mezelf graag uit om nog een stap verder te gaan. Ik vind constant dat ik nog veel te leren heb.

12 redenen dus waarom ik hoogsensitief zou kunnen zijn. Maar ik vond er ook nog een heleboel waarom ik het niet zou kunnen zijn. Die redenen geef ik je graag volgende week. Stay tuned!

Je vindt het boek op Bol.com. Voor de paperback betaal je 25,99 euro.

Waarom zou jij zeker wel hoogsensitief kunnen zijn?

Getagd , , , , ,

6 gedachten over “12 redenen waarom ik hoogsensitief ben

 1. Zeer herkenbaar, al heb ik door de jaren heen wel al geleerd om mijn grenzen te trekken. Het enige waar ik me niet in vind, is zwijgen voor de lieve vrede. Akkoord, soms moet het eens, maar meestal kies ik voor de ruzie 😉

Geef een reactie