Boekenwurm

Maart = jeugdboekenmaand

Vandaag start de jeugdboekenmaand, georganiseerd door IedereenLeest.be. Een volledige maand in het teken van de allerleukste boeken: jeugdboeken. Het thema is kunst. Het lijkt een beetje vreemd als een jeugdthema maar het krijgt toch nog mooi zijn plaats op de juiste manier.

De Jeugdboekenmaand is een prachtig initiatief om het leesplezier bij kinderen en jongeren wat aan te wakkeren. Want de actualiteit leert ons dat dat toch wel wat nodig is. Het thema dat ze in de kijker zetten, gebruiken ze om een aantal boeken naar voor te schuiven die interessant kunnen zijn voor de doelgroep.

Over het thema:

We hebben het over hoe kunst je fantasie en verbeelding triggert. Over waarnemen – in de zin van kijken, maar ook in de zin van luisteren en voelen. Over kunst als middel om iets uit te drukken, of dat nu jezelf, een idee, gedachte, een gevoel, een sfeer of nog iets anders is. Kunst gaat over meer dan alleen maar mooie dingen. Het zet iets in beweging. Het trekt je verbeelding op gang. Het roept een gevoel op. Het triggert de nieuwsgierigheid. Het zet je aan het denken.

Jeugdboekenweek.be

Het initiatief kreeg met Sien Wynants en Tom Schoonooghe een meter en een peter. Sien Wynants kende ik van Twitter en later als Ketnetwrapster. Tom Schoonooghe heb ik, toegegeven, toch even moeten googelen. Hij is illustrator maar zijn werk kruiste mijn pad duidelijk nog niet eerder.

Ik scrolde eens door de boekentips en was enorm blij om te zien dat het aanbod toch ontzettend gevarieerd was ondanks het thema. En dat ik er toch al wel wat boeken van gelezen had ;). Er is zelfs een aparte categorie strips.

De Jeugdboekenmaand stimuleert me om in maart ook wat kinder- en jeugdboeken op mijn leeslijst te zetten. Dat nieuwe pareltje van Marc de Bel komt dus meteen van pas. De reviews zullen hier de komende weken nog wel de revue passeren.

Wat is eigenlijk jouw favoriete jeugdboek?

Getagd , , ,

1 gedachte over “Maart = jeugdboekenmaand

Geef een reactie