Struggle of life

Waarom ik als muzikant alles ben wat ik als persoon niet ben

Een vaststelling die ik een tijdje geleden deed terwijl ik op de repetitie zat. Want eigenlijk heb ik als muzikant heel wat eigenschappen die ik als persoon wel wat meer zou mogen hebben. Opvallend dat je zo verschillend kan zijn en nog opvallender dat ik daar nog nooit bij stilgestaan heb.

  • Ik ben dominant. Als muzikant durf ik al wel eens mijn wil opleggen. Ik ben daar ook gewoon in staat om dat te doen. Als collega’s al eens stilvallen of boven het tempo gaan spelen, kan ik dat soms wat bijstellen door net iets trager te spelen om ze tegen te houden of door net iets sneller te spelen en er wat tempo in te brengen. Als persoon zou ik dat nooit durven, als muzikant stel ik me daar zelfs geen vragen bij. Ik heb ook de longinhoud om door te spelen en een bepaalde klanksterkte te halen zonder aan kwaliteit in te boeten. Het grappige is dat ik mezelf op opnames ook altijd keihard hoor, en al zeker als ik mijn wil aan het opleggen ben ;).
  • Ik ben vol zelfvertrouwen. Ik ben geen profmuzikant maar ik ben wel een goeie amateur. En ik geloof ook in mezelf op dat vlak. Zowel technisch als muzikaal heb ik wel wat in mijn mars. Dat zorgt er ook voor dat je mij als muzikant niet snel uit mijn lood kan slaan. In de muziekschool was ik een van de weinige alt saxen en ook in de harmonie was ik snel en vaak op mezelf aangewezen. Dat zorgt ervoor dat ik een plantrekker ben maar ook dat ik al snel alle solo’s in mijn schoenen geschoven kreeg. Dat zorgde er dan weer voor dat de simpele solo’s mijn geen stress meer bezorgen.
  • Ik bijt veel meer van me af. Als ik niet tevreden ben met een manier van spelen, zal ik dat sneller zeggen. En ik laat het ook heel hard merken als iets me niet zint. Door dat zelfvertrouwen van hier boven geloof ik ook sneller dat mijn mening de juiste is en dat steunt me op moeilijkheden aan te kaarten. Ik stel alles ook veel meer in vraag en ik ben heel kritisch. Je kan me op muziekvlak niet zomaar iets wijsmaken, ik wil weten waarom bepaalde dingen zo moeten.
  • Ik heb alles onder controle. Ik weet heel goed wat ik kan en niet kan, ik kan mezelf perfect inschatten. En ik weet dat ik als muzikant de lat voor mezelf ook gewoon redelijk hoog kan en mag leggen zonder dat ik bezwijk onder de druk. De dingen die ik niet kan, daar kan ik me ook heel makkelijk bij neerleggen dat ik dat niet kan. Alles onder controle en daar is de controlefreak in mezelf heel tevreden mee.

Terwijl ik deze blog aan het schrijven was, viel het me op dat ik diezelfde eigenschappen ook in de keuken heb. Ik ben geen chefkok maar als ik recepten maak die ik door en door ken, dan ben ik ‘in charge’ of alles. Dan kan ik multitasken met meerdere potten en pannen tegelijk en slaag ik er terwijl in om mijn keuken op te ruimen en proper te houden. Kleine of grote groepen, ik heb steeds het gevoel dat ik dat wel kan. Hoog tijd om wat van die eigenschappen om te zetten naar persoonseigenschappen overal.

Hoe zit dat met jou? Heb jij bij bepaalde hobby’s andere eigenschappen dan als persoon?

Getagd , , ,

7 gedachten over “Waarom ik als muzikant alles ben wat ik als persoon niet ben

  1. Op het werk ben ik iemand die de dingen echt aanpakt en overal een oplossing voor vindt, maar wanneer er thuis bijvoorbeeld iets stuk gaat, leer ik eerder leven met het lek/de kapotte lamp/… dan dat ik op zoek ga naar iemand die mij daarmee kan helpen.

  2. Oh, daar heb ik eigenlijk nog niet bij stilgestaan. Ik denk echter dat ik in alles vrij onzeker ben, ook bij mijn hobby’s. Zo hou ik het liever bij eenvoudige, haalbare projecten dan dat ik mezelf op moeilijkere haakprojecten ga toeleggen.

Geef een reactie