Boekenwurm

Gelezen: Prins Oliebol – Marc de Bel

De Jeugdboekenmaand zit er bijna op en dus trakteer ik graag nog op een review van een kinderboek. Eentje van, hoe kan het ook anders, Marc de Bel. Want na Prinses Pruilsnuit kwam er nog een twee boekje in dezelfde reeks uit: Prins Oliebol.

Prins Oliebol een vrolijk, bolmollig prinsje. Hij smult van de oliebollen die Smout, de koninklijke kok, altijd voor hem bakt. Maar als zijn mama op een dag sterft, slaat de sfeer om. Prins Oliebol moet terug op zoek naar geluk in zijn leven en dat loopt niet van een leien dakje. Iedereen bedoelt het goed maar hun hulp is niet altijd van het soort dat hij zelf zou willen.

Het is best wel een zwaar verhaaltje over een jongetje dat zijn mama verliest en terug moet zoeken naar lichtpuntjes in het leven. De kleuren in het verhalen ondersteunen dat ook perfect. Op de moeilijke momenten zijn ze heel donker en koel maar naar het einde toe krijg je weer meer licht (letterlijk) en warme kleuren. Een meerwaarde voor het verhaal wat mij betreft.

Toch was ik halfweg het verhaaltje ook best teleurgesteld. Want plots wordt prins Oliebol op pad gestuurd met een bruidsschat om de hand van prinses Pruilsnuit te vragen. Ik was zowat in shock. Prinses Pruilsnuit was net heel gelukkig aan het einde van haar verhaaltje. Een domper op de feestvreugde. Al begon het een tijd later wel te dagen dat ik de verhaaltjes waarschijnlijk niet achter elkaar moet plaatsen op een tijdlijn maar naast elkaar. Een stuk beter voor mijn hart en mijn geloof in de liefde in elk geval.

Prins Oliebol is best wel een heftig verhaaltje maar tegelijk bevat het wel een mooie boodschap: alles komt uiteindelijk goed, zolang je je hart maar volgt. Ondanks de zware ondertoon dus toch nog een heel hoopgevend einde want kinderverhaaltjes moeten nu eenmaal goed aflopen ;). Ik wil ook het tekenwerk van Nikola Hendrickx hier ook nog eens benadrukken. De sfeer van de tekeningen is echt een ongelooflijke meerwaarde voor het verhaal. Het is heel makkelijk om vrolijke verhaaltjes in te kleden maar het is veel straffer als je dat ook kan bij verhaaltjes als deze.

Je vindt het boek op Bol.com. Voor de hardcover betaal je 16 euro.

Getagd , , , , , ,

Geef een reactie