Klein en groot geluk

Muzikale helden #3: Jef Neve

Muziek is mijn passie. Ik sta er mee op en ik ga er mee slapen. Maar behalve het zelf te spelen, luister ik er ook graag en veel naar. Door de jaren heen zijn er wel wat artiesten waar ik aan gehecht ben geraak. Die artiesten zet ik graag in de kijker. Mijn derde muzikale held: Jef Neve.

Ik heb geen idee meer hoe ik de muziek van Jef Neve ooit leerde kennen. Op dat vlak gaapt er een groot gat. Het lijkt alsof het er altijd al geweest is. Ik heb hem intussen al verschillende keren live aan het werk gezien: solo, met zijn trio, met Gabriel Rios, met Liebrecht Vanbeckevoort … Elke keer opnieuw ben ik zo enthousiast en opgeladen als ik buiten kom. Er zijn weinig muzikanten die dat klaar krijgen. En dat gevoel blijft vaak nog een tijdje hangen.

Wat vind ik zo goed aan Jef Neve? In het begin was dat vooral de toegankelijkheid van zijn muziek. Neve is een jazzpianist en jazz is nu niet meteen mijn favoriete genre. Of toch niet wat ik al eens de ‘ping-pang-plong’-jazz durf te noemen. Het soort abstracte jazz waar ik naar kijk/luister en waar ik geen melodie noch een duidelijk ritme in terugvind. Dan haak ik af. Jef Neve slaagt erin jazz op een open manier te brengen. Er zit een klassieke basis in die me veel meer ligt en waar ik enorm van hou.

Intussen doet Jef Neve veel meer dan enkel jazz. Ik hou enorm van de zijsprongetjes die hij maakt. Zijn covers van Goose en Netsky zijn echt fenomenaal. Ongelooflijk dat hij dansnummers omgetoverd krijgt naar iets klassieks en sobers. Je gaat van ongelooflijk veel tunes en beats naar twee handen aan een piano. Magisch. Net als de muziek die hij componeerde voor de serie ‘In Vlaamse Velden’ trouwens.

Een van de eerste nummers die ik leerde kennen, en sindsdien mijn absolute favoriet, is ‘For the people’. Het staat voor alles waar ik van hou in de muziek van Jef Neve. De klassieke, herkenbare, melodische basis, de jazzy touch, de energie en enthousiasme … Jazzmuzikanten blijven (voor mij) vaak nobele onbekenden maar Jef Neve is er in geslaagd om zichzelf en zijn muziek toch op de kaart te zetten.

Geen idee wat er verder nog op zijn planning staan. Maar laat maar komen, ik verdiep me er graag in. Instrumentale muziek kan zo ontzettend rustgevend zijn. Koptelefoon op en wegdromen. Ik kijk er al naar uit.

Ken jij Jef Neve? Wat vind je van zijn muziek?

Getagd , ,

1 gedachte over “Muzikale helden #3: Jef Neve

  1. Hij heeft een paar jaar geleden op een event van mijn werk gespeeld en ik heb hem ook al eens in het cultureel centrum gezien hier want hij is geboren in mijn thuisstad. Ik ken hem zelf niet persoonlijk, maar veel mensen rond mij wel.

Geef een reactie