Struggle of life

7 tips voor een positievere wereld, begin bij jezelf

Is het door corona of niet, ik weet het niet, maar het afgelopen jaar viel het me op hoe hard onze maatschappij eigenlijk focust op het negatieve. En toegegeven, ik kan daar niet goed mee om. De ‘als ze niks zeggen, zal het wel goed zijn’-mentaliteit, ik haat het. De ‘één kleine fout en we maken je met de grond gelijk’-mentaliteit, haat ik nog veel meer. Remember hoogsensitief en ISFJ-T.

Laat tip één dus gewoon zijn: “Begin bij jezelf.” Ik hoop dat er ooit verandering in komt in die negatieve maatschappij. Maar onder het motto ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’ heb ik voor mezelf tot doel gemaakt om daar gewoon zelf al iets aan te doen. Zowel voor mezelf als van mij uit naar anderen toe.

Naar anderen toe:

  • Maak tijd voor feedback. Als iemand je mening vraagt, neem daar dan de tijd voor en doe dat niet tussen de soep en de patatten. Enkel zo kan je een goed overwogen mening geven.
  • Als je feedback geeft, haal dan de werkpunten aan maar haal vooral ook de positieve dingen aan. Je mag gerust benoemen wat goed is. Focus je niet alleen om wat verbeterd moet worden. Geef een algemeen beeld en niet enkel wat niet goed is. En juist ja, daarvoor moet je je tijd nemen.
  • Geef eens vaker een compliment. Vind je het haar van iemand leuk? Zeg het! Heeft iemand een mooie trui? Zeg het! Maar nog belangrijker, vind je het leuk om met iemand samen te werken of vind je dat iemand zijn werk goed doet? Zeg het dan! Je beseft het vaak niet, maar het zijn dat soort dingen die voor iemand op bepaalde momenten het verschil kunnen maken. (nvdr. Op het moment dat ik dit schrijf, zie ik op mijn werkmail een mailtje binnenkomen van iemand die ons uitdrukkelijk bedankt voor ons goeie werk. Dat bedoel ik dus! En nee, ik blog niet tijdens de werkuren, ik heb verlof maar zag het toevallig passeren.)

Voor mezelf:

  • Je mag een compliment gewoon aanvaarden. Daar is niks mis mee. Je mag daar gelukkig om zijn en je moet het zeker niet minimaliseren. Je moet daarvoor ook niet door de grond zakken van schaamte. Kop omhoog en met plezier ontvangen.
  • Je mag best trots zijn op jezelf. Iedereen kan iets en heeft bepaalde talenten. Er is niks mis met daar trots op te zijn. Gebruik het om meer in jezelf te geloven.
  • Blik elke avond even terug op wat goed gegaan is en trek je daar aan op. Zorg voor meer tegengewicht voor het ‘negatieve’, zet er genoeg positieve dingen tegenover. En vergeet niet, geluk zit soms in kleine dingen. Toegegeven, te filosofische richtvragen helpen me daar niet bij heb ik al gemerkt, maar gewoon even nadenken ‘wat was leuk/goed vandaag’ is vaak al voldoende.

Wat zijn jouw beste tips om positiever in het leven te staan?

Getagd , ,

3 gedachten over “7 tips voor een positievere wereld, begin bij jezelf

  1. Ik kan je helemaal volgen. In mijn job moet ik heel vaak mensen feedback geven en sinds iemand eens liet vallen dat we dan vooral focussen op wat nog niet goed is, probeer ik er heel erg op te letten om ook de delen te benoemen die wel al goed zijn. Daarvoor werd daar gewoon wat over gezwegen. En dat is echt een verschil, niet alleen voor de ontvanger maar ook voor mij is dat leuker.

  2. Hele goeie tips! Ik ben die focus op het negatieve en houdingen die je hierboven aanhaalt grondig moe. Ik kan daar trouwens ook heel slecht met om, maar merk tegelijkertijd dat ik een van de weinige ben op werkvlak die dus wel spontaan complimenten geeft, of tijd neemt voor degelijke feedback. Maar ik blijf koppig volhouden 😉

  3. De eerste helft van je blogpost lukt me beter dan de eerste. Maar ik probeer er op te letten om niet enkel complimenten te geven maar ze ook echt te geloven wanneer ik er zelf eentje krijg. Wat minder streng zijn voor mezelf probeer ik dit jaar door mezelf minder te vergelijken met anderen. Want dat doe ik dus te vaak op vlak van prestaties en productiviteit.

Geef een reactie