Struggle of life

7 dingen die ik over mezelf leerde dankzij Plan Self

In november trakteerde ik mezelf op het Plan Self coachingstraject van Stephanie van Plan S. Ik verwees er in vorige blogs al verschillende keren naar. Hoewel ik al heel veel gelezen had over selfcare, was het toch nog een openbaring. Ik leerde er vooral veel over mezelf.

 • Hoe concreter, hoe beter. Wetenschappelijke theorieën dat is allemaal wel mooi, maar het omzetten naar de praktijk vind ik vaak een pak moeilijker. Ik heb dus veel meer aan concrete tips. En dan is het handig dat er iemand is die die vertaling even voor je maakt. Een accountability partner komt dan wel wreed van pas.
 • Hoewel ik een perfectionist ben, is het feit dat ik ook een multipassionate ben een nog grotere valkuil. Ik heb altijd al geweten dat heel veel dingen me interesseren, maar ik heb nooit beseft dat dat kind ook een naam had: multipassionate of creatieve generalist. Een term die het laatste jaar trouwens enorm in opkomst is. Het heeft tot gevolg dat ik heel veel kennis opdoe en heel veel dingen wil, maar zelden de tijd maak om die om te zetten naar de praktijk. Plan Self leerde me om stapje voor stapje te werken en niet te willen lopen voor ik kan stappen. Focus op 1 doel, dat afwerken en dan naar het volgende.
 • Denk op voorhand na over alternatieven. Nog zo’n valkuil was doelloos scrollen of verzakken in dingen die ik eigenlijk niet zo tof vind zoals naar tv-programma’s kijken die me eigenlijk niet zo hard interesseren. Je kan het ook gewoon hangen noemen. Stephanie deed me nadenken over goeie alternatieven. Sindsdien staat er langs de zetel een doos met een magazine, een boek, mijn e-reader en sudoku’s. Geen zin in een boek, dan misschien wel in een magazine of een sudoku. En dat werkt verbazend goed. Net als een noise cancelling headphone opzetten als de tv toch voor teveel afleiding zorgt. Sindsdien lees ik een stuk meer en kruip ik in het weekend ’s avonds steevast in mijn coconnetje.
 • Hoe minder wishywashy, hoe beter. Elke avond 3 kleine gelukjes opschrijven, lukt me prima. Net als mijn to do-lijst bekijken en evalueren waarom ik wel/niet veel gedaan heb. Maar te filosofische evaluatievragen zijn niet aan mij besteed. Mijn concreet brein kan dat gewoon niet aan denk ik. En dagelijks een evaluatie van 2 minuten werkt trouwens ook beter dan wekelijks een langere. Na een week ben ik vaak al heel veel dingen vergeten.
 • Hoe meetbaarder, hoe beter. Het Plan Self-traject verloopt in verschillende fases. De fase waar ik het meest uitgehaald heb, is waarschijnlijk de meetfase. Zwart op wit zien waar je je tijd aan ‘verkwanseld’ kan confronterend zijn, maar je kan er gewoon ook iets mee doen. Om dezelfde reden werk ik trouwens met ’ta daa-lijstjes’ in plaats van ’to do-lijstjes’. Als ik dan zwart op wit zie staan wat ik die dag allemaal gedaan heb, kan ik echt gelukkig zijn. Het is voor mij tegelijk een basis om mezelf te verantwoorden: ‘Zie je wel dat ik hard werk.’

Over deze had ik het gisteren al:

 • Val niet stil. En dat leerde ik door mezelf te observeren. Ik heb meer aan achtereenvolgens to do’s afwerken dan aan pauzes nemen tussendoor. Ik wil dat alles achter de rug is, zodat ik aan het eind van de dag een ruim blok heb als beloning voor mezelf.
 • Brandjestijd. Lege blokken of je blokken langer maken om brandjes op te vangen. Het zorgt bij mij vooral voor minder schuldgevoel. Concreet: ik plan elke avond tussen 20 en 22u een energieladend blok in. Vaak kan ik om 19u al aan dat blok beginnen, maar soms ook niet. Door dat blok pas om 20u in mijn ‘schema’ te zetten, kan mijn hoofd er precies gewoon beter mee leven als ik pas om 20u start aan dat blok. Had daar 19u gestaan en kon ik er pas om 19.30u aan starten, dan was vaak mijn hele avond verloren. Klinkt stom, maar voor mij was het wel zo. Het zit ‘em dus echt in kleine dingen.

Voor de duidelijkheid, dat is hier niet gesponsord. Ik krijg hier geen extra coachings voor ofzo ;). Ik ben gewoon een tevreden coachee. Ik had aan het begin van het traject nooit durven hopen dat ik er zoveel zou uithalen. Ik ben Stephanie enorm dankbaar voor haar maatwerk. Mijn noden lagen soms anders dan die van andere coachees omdat ik al eens tegen die muur gelopen ben maar Stephanie is erin geslaagd om er een enorm boeiend en leerrijk traject van te maken.

Welke dingen heb jij zo al over jezelf geleerd?

Getagd , ,

6 gedachten over “7 dingen die ik over mezelf leerde dankzij Plan Self

 1. Wauw dat zijn super handige dingen allemaal! En wat fijn dat ze voor jou werken. Multipassionate, daar heb ik dus ook nog nooit van gehoord maar het omschrijft mij precies! Ik vind veel te veel dingen leuk en doe ook van alles tegelijk. Ben dat nu aan het proberen afleren, want zo maak ik niet vaak iets af. Ik ga daar eens wat over opzoeken, want het klinkt heel interessant om daar meer over te weten 🙂

 2. Ik ontdekte vorig jaar inderdaad ook dat ik zo een creatieve generalist ben en dat hielp me wel om een aantal dingen beter te begrijpen. Als ik jouw review over haar coachingtraject lees krijg ik precies wat spijt dat ik mij niet heb ingeschreven 😉

  1. Het kan nog steeds denk ik. Ik zag daarstraks dat er een wachtlijst is voor de volgende editie! Het was het echt helemaal waard. Het is gewoon heel waardevol omdat Stephanie echt op maat werkt. Er zijn algemene opdrachten voor iedereen maar je krijgt ook specifiek taakjes voor jou en je kan alles voorleggen waar je het over wil hebben.

 3. Stevig blogtempo, met die 40 dagen bloggen!
  Stephanie heeft inderdaad heel goeie tips. Ik volgde nog geen 1 op 1 coaching, maar wel enkele andere cursussen en die waren altijd heel verhelderend. De ‘val niet stil’ tip was/is hier herkenbaar, al moet ik nu bewust even stilstaan wil ik vooruit geraken. Nu helpt structuur heel erg: ’s morgens een taak(je), daarna rusten, … Ik probeer grotere dingen ook voldoende te spreiden, anders overweldigt het me te hard.

  1. Merci, het is intensief maar wel leuk! Ik vind het leuke dat Stephanie bij al haar coachings heel erg op maat werkt. Mijn coaching was bv. op een ander manier dan anderen. En Stephanie daagde me ook wel echt uit dus echt goed. En true, nu moet je stilvallen, daar is niks mis mee. Grote dingen kap ik ook in stukjes hoor. En Stephanie heeft me ook geleerd om stap per stap te werken dus dat helpt wel :).

Geef een reactie