Varia

Archief: Respectloos BK veldrijden

Komend weekend wordt in Lille het Belgisch Kampioenschap Veldrijden gereden. Of het spannend wordt, dat staat nog niet helemaal vast. Wout Van Aert stak er met kop en schouders boven uit de afgelopen maanden. Zeker in crossen waar Mathieu Vanderpoel niet aan de start kwam (en dat doet hij uiteraard ook niet in het BK).

Wout was ook vorig jaar de gedoodverfde favoriet maar kende wat tegenslag. Zo ging Klaas Vantornout met de Belgische trui aan de haal. Iets wat veel emoties losmaakte blijkbaar. Naar aanleiding van alle kritiek schreef ik vorig jaar onderstaand stukje:

Respect. Volgens het woordenboek: gevoel of uiting waarmee je laat merken dat je iemand aanvaardt als een waardig en waardevol mens. Een waarde die ik zelf heel belangrijk vind. Iedereen verdient respect. Toch denkt duidelijk niet iedereen er zo over. Zelfs niet in een doodgewone sportwedstrijd.

Zondag 10 januari 2015. Op tv het Belgisch Kampioenschap veldrijden in Erpe-Mere. Een zware wedstrijd. Door het weer van de dagen voordien werd het parcours grotendeels een loopparcours. Ideaal voor de crossers met de lange benen. Tot in de laatste ronde zijn er 6 grote kanshebbers. Onder hen Klaas Vantornout. Mijn persoonlijke favoriet.

Klaas had de weken voor het BK last van wat ziektekiemen. Maar bij de start in Erpe-Mere zag je snel dat het beter ging met de West-Vlaming. Ik was tevreden, een podiumplaats moest er wel inzitten op zo’n zwaar parcours. Ook ik had op voorhand Wout Van Aert zonder twijfel naar voor geschoven als verdiende winnaar. Maar Van Aert kreeg materiaalpech en werd wat teruggeslagen. Winnen zat er in de laatste ronde niet meer in.

Tot mijn eigen grote verbazing was het Klaas die vlak voor het einde aan de haal ging met de Belgische titel. Ondanks zijn mindere weken toch niet onverdiend. Hij pakte de wedstrijd slim aan en speelde zijn lange lopersbenen goed uit. Maar al snel klonk er boegeroep op het parcours. Van boegroep ging het naar veel commentaren en zelfs ware ‘haat’pagina’s op Facebook. Zielig. Ik was toch wat geschokt. Een gebrek aan respect. Net die waarde die ik zo belangrijk vind.

De reacties bleven een paar dagen lang komen. Ik heb toch wat tijd nodig gehad om dat te kunnen plaatsen, of liever te relativeren. En toch snap ik het niet. Hebben we na Nys in Sint-Michielsgestel en Groenendaal in Diegem dan nog steeds onze les niet geleerd? Gingen we niet allemaal wat verdraagzamer zijn tegenover sporters? We lijken het allemaal snel te vergeten.

Een nieuwe kans op het WK. Die wedstrijd waarop we ons weer massaal achter ons eigen land scharen. Misschien kunnen die zogenaamde ‘supporters’ dan laten zien dat ze de naam waardig zijn. Ik supporter alvast voor alle Belgen.

Hopelijk jullie ook? Laat het een oproep zijn die dit jaar zeker opnieuw geldt.

Getagd , ,

Geef een reactie