Boekenwurm

Gelezen: Marc de Bel – De Steen van Nowan & Tinne

Soms mag je al eens een klein beetje jaloers zijn op de collegajeugdbewegingen. De dag dat Scouts en Gidsen Vlaanderen samen met Marc de Bel een boek uitbracht, dat was zo’n moment.

De Steen van Nowan

De Steen van Nowan is een verhaal geschreven op maat van de jongere leeftijdsgroepen. Het is een typisch De Bel-verhaal. De jonge hoofdrolspelers gaan op avonturentocht om vrienden of familie te redden. Het lijkt helemaal mis te lopen maar de jongelingen krijgen hulp uit onverwachte hoek en brengen de queeste toch tot een goed eind.

Tinne Marc de Bel

Tinne, tamboer van Napoleon daarentegen is een verhaal voor al wat oudere kinderen. Het is ook al meer een echt boek. Geen voorleesboek, geen tekeningen. Wel een verhaal om zelfstandig te lezen voor +12. Het vertelt het verhaal van Tinne. Eigenlijk van twee Tinnes. Eentje in het heden en eentje in het verleden. Een soort van reïncarnatie meets flashback. De Tinne in het heden moet een schoolwerk maken over Napoleon en maakt daarbij kennis met een leuke jongen. Door een voorval komt ze in een vorig leven terecht. Daar blijkt Tinne een dakloos meisje dat moet bedelen voor haar en haar moeder. Eens oud genoeg moet ze van haar moeder mee om het de soldaten naar hun zin te maken.

Maar Tinne gaat op de vlucht. Onderweg kruist ze het pad van heel wat mensen. En zo hoort ze plots over een complot tegen Napoleon. Ze moet en zal Napoleon redden van de ondergang. Maar dat kan alleen als ze meestrijdt in het leger van Napoleon. Iets wat enkel voor mannen is weggelegd. Ze verkleedt zich en kan aan de slag als tamboer. En daar begint ze aan haar missie om het complot tegen te gaan.

Samengevat: Twee onvervalste Marc de Bel-boeken dus. Weer bol van de fantasie en doldwaze avonturen. Soms serieus, maar soms ook geweldig grappig. Pure ontspanning, zelfs als volwassene.

Getagd , , , , , , ,

Geef een reactie